С

Смерть під клінікою. Хто винен: лікарі, менеджмент, держава, загальна байдужість?

Випадок, коли смертельно поранений чоловік пів години лежала під стінами приватної клініки і йому не хотіли надавати допомогу сколихнув суспільство. Людину можна було врятувати і не врятували таке трапляється у нас не перший і не останній раз. Проблема в непрофесійності лікарів, поганому менеджменту клініки, загальній байдужості чи в поганих законах? Пропонуємо судження наших читачів (збережено мову оригіналу):

Анатолій Якименко

Я не буду зараз порушувати моральні та правові аспекти цього вчинку, про них є кому написати.

Я висвітлю іншу проблему, про яку навряд чи хто напише. Пару років назад, по роботі, я перебував на конференції ангіоневрологів у Одесі. У залі знаходилось біля 200 фахівців, які лікують інсульти. Доповідачем була німкеня похилого віку явно нездорового вигляду. Кілька разів під час доповіді їй ставало дурно. Зрештою вона знепритомніла і повалилася на підлогу. Мені «пощастило». Я сидів затиснутий п’ятьма людьми і не мав змоги підбігти її і підняти.

До того ж моє сумління заспокоювало те, що я по факту не лікар. Так ось пані лежала на підлозі секунд 30 – 40. З президії підвівся нейрохірург і поволік її самотужки на стільці.

Ніхто з чоловіків не ворухнувся. Далі цікавіше. Головуючий професор дав розпорядження викликати лікаря!!!!!!!!!!!!. Конференція відбувалася у одному з великих одеських готелів. Німкеня пролежала на стільцях хвилин 10 і самостійно прийшла до тями. Ще через хвилин п’ять до зали зайшла медсестра просто великих розмірів з місцевого медпункту з … тонометром і …поміряла їй тиск!!!!!!!!. Після цього німкеня вийшла своїм ходом у невідомому напрямку, після чого, хвилин за 30, вернулася і дочитала лекцію.

Я це написав не для того аби показати байдужість українських лікарів, про це і так усі знають, а для того аби підкреслити їх профнепридатність. Дуже мало лікарів здатні надати невідкладну допомогу.

Щось подібне мені розповіли нейрохірурги, яки поверталися із Ужгорода до Вінниці. Вони стали свідками ДТП у Карпатах разом із середніми медичними працівниками з Чехії, які подорожували по Україні. Вітчизняні ескулапи були вражені професійністю чехів, які виявили не лише фахові знання, але й сміливість та відданість справі, витягнувши постраждалих з авто, яке могло вибухнути.

Це визнали самі нейрохірурги. Чехи усю допомогу надали своїми засобами самостійно. Принагідно треба нагадати, що вони були на території Україні у відпустці. Кульмінація настала, коли приїхала «швидка», яку чекали годину. З машини вийшла тьотя 120 кг вагою і наказала чехам повантажити людей, так як крім водія з нею нікого не було. Водій звичайно ж сидів не поворухнувшись. Ось така х@ня малята.

Анатолій Якименко

А тепер висновки. Головне зробити вірні висновки. Почну із США. Якби під приватною клінікою США померала людина і їй не надали би допомогу, то це кримінальна відповідальність. Але, дуже велике АЛЕЕЕЕЕЕЕЕ. За цю допомогу лікар би виставив рахунок, який, нехай і не на всі 100%, а на 50%, як це люблять робити у США, йому б відшкодували.

Я розумію, що наші лікарі погані, АЛЕЕЕЕЕЕЕ вони не гірші, аніж банкіри, перукарі, таксисти, менеджери, політологи і журналісти і таке інше. Вони такі самі. І це важливо розуміти.

У 1990, мені було 20 років, у мене на кушетці практично помер боєць у санчастині від ножового поранення в живіт, яке він отримав у бійці з цивільними на КП. Навпроти нашої частини була розташована дитяча лікарня до якої підїзджали "швидкі". Я кинувся за допомогою. Бригада складалася з двох жінок педіатрів. Матроси швидко занесли пораненого у санчастину.

Мобілізували вену, поміряли тиск і ввели мезатон. Судини звузились, тиск піднявся на 20 хвилин і впав 60 на нуль. Через 40 хвилин приїхала реанімаційна цивільна бригада, вказала нам нашу помилку, мобілізувала підключичку і таке інше - це ще півгодини. Потім його завезли в госпіталь - це ще півгодини. Під час операції матрос Петров помер.

У мене цей випадок досі у памяті. Що треба було зробити? Треба було тупо бійця перенести через дорогу підніти на ліфті у операційну дитячої лікарні, провести лапаротомію, знайти судину і зупинити кровотечу. Все. Це я описав 1990 рік - державну медицину Владівостока.

Тепер повернемося на вул. Саксаганського. Те, що робили лікарі - це імітація допомоги. Пацієнта треба було транспортувати в операційну. Якщо у приватній клініці була операційна і була людина здатна прооперувати - добре, але виникає запитання ХТО відшкодує витрати????????? Кричати, ящати, вимагати, обзивати можуть усі. Але чим надавати допомогу? Пальцями?

Усе треба мати, купити, вивчитись і таке інше. Якщо операційної не було треба було налогодити інфузію і вести в операційну. Запитання: хто?чим? і таке інше. А верещати вміють усі

Olya Bundz

Саме в цій клініці мені поставили діагноз абсолютно ПРОТИЛЕЖНИЙ вагітності із дооовгим списком лікарств! Якби рік тому назад я послухала горе-лікарку із Health and Happy, то не тримала б сьогодні на руках донечку! Абсолютна відсутність професіоналізму! На всіх рівнях.

Для мене та Н&H ТАБУ!!!! уяви....вони сказали, що у мене запалення, обов"язкове хірургічне втручання............................................а я дитинку чекала......

Sergei Okhotnyi

А я вот еще какую расскажу историю - женщина рожает, уже схватки.

Исторически денег у нее нет, поэтому просто приехала по скорой.

Заходит врач в родовую и спрашивает "Ну, с кем в договаривались" -"Ни с кем, денег нет и т.д".

Врач снимает перчатки и выходит....

Слава богу хоть у кого-то там все таки хватило совести прийти и помочь.

Но у человека хватило мужество написать на него жалобы всюду куда только смогла, теперь этот врач ей названивает и предлагает как-то решить - видать все таки прижали его там.

Так что писать на них надо жалобы в прокуратуру, в министерство здравохранения.

Народ зажрался и надо его воспитывать батогом - на пряниках морды отъели.

Tanya Donets

Может, дело здесь в девушке на ресепшн... не удивлюсь, если до появления Лизы, она никого не поставила в известность о ситуации: ни врачей,ни дирекцию. Ну не могут ВСЕ врачи в такой частной клинике быть равнодушными.

Юрій Клименко

а що, "ресепшн" у кліниці не має медосвіти чи безголові менеджери не інструктували її, як потрібно реагувати на такі ситуації? Та на хрін освіта і інструкції!! Де просто совість її і тих т.з. лікарів, хто дивився на повільну смерть через вікна???

Viktor Paliychuk

Все классно, всі такі людяні та щирі! Я в захваті. А хтось ставив себе на місце тих лікарів?

1) 90% з них вели прийом і (закладаюся) навіть не знали, що на вулиці щось відбувається. (як зясували журналісти лікарі таки бачили з вікна, що на вулиці лежить чоловік - ред.) У таких закладах вікна металопластикові та завішені жалюзаями. Нічого не чутно і не видно, щоб не відволікало. Хоча, стверджувати не можу, я в конкретній клініці не був.

2) Щоб надати допомогу людині з вогнепальним пораненням потрібен хірург. Він там взагалі був? А тепер уявіть, що ви стоматолог, дерматолог чи педіатр. Що Ви зможете зробити в такій ситуації? Нічого. Крім того, щоб постояти зі співчуваючими та подивитися, як людинеа помирає. Навіть якщо він (лікар) знав би, що робити з таким пацієнтом, у нього немає ні засобів, ні ліків. Тут потрібен реанімобіль та спеціалісти.

3) Тепер про ресепшен. Я впевнений, що до конкретних лікарів інформація про постраждалого навіть не дійшла. Чому? Уявіть, що клініка забирає собі такого пацієнта, починає надавати йому допомогу, а він таки помирає. Що буде з цією клінікою в нашій державі? Правильно! Покуратура, карна справа, численні перевірки і (при виявленні якихось невідповідностях у їх діях по наданню допомоги) позбавлення ліцензії та строк для керівника та лікаря, який надавав допомогу.

Спитаєте які невідповідності можна знайти? Дуже просто. Клініка має реанімаційне відділення, обладнання та спеціалістів для надання такої допомоги? Ні? Все. Завіса. Максимум, що може зробити лікар такої клініки - виклакати швидку та постояти, поспівчувати разом з іншими до її приїзду. А ресепшен отримав вказівку від адміністрації - не приймати таких пацієнтів.

Так що, винити в нелюдяності треба не лікарів, а державу та устрій в якому ми живемо. Лікарі - теж люди і живуть вони в тих рамка, які встановлює для них держава та суспільство. Я їх зовсім не захищаю. Я сам стикнувся з тим, що називають "корупцією в медицині", коли без грошей ніхто навіть пальцем не поворухне. Але ж ми самі створюємо таких лікарів, самі ставимо їх в такі умови виживання...

Lesya Olishevets

За не надання першої невідкладної допомоги в нашій країні лікарем - кримінальна відповідальність. Все одно, хоч ти педіатр, хоч ти психіатр, хоч хірург чи реаніматолог. Приклад, що нам любили розповідати на невідкладних станах та реаніматології: ринок, літо, грузин торгує кавунами та динями.

Вкусила оса чи то за шию, чи то за ротову порожнину. Анафілактичний шок з набряком Квінке. Трапилось щастя - проходило двоє студентів мед. університету. Роблять конікотомію (не трахеостомію - бо то операція в умовах стаціонару! ) відбитим від бутилки склом, вставляють соломинку. Вуаля - людина лишається жива. Воєнно-польві умови можна сказати. А потім - ПХО, швидка і т д...

Viktor Paliychuk

І вашим студентам пощастило, що людина вижила. А тепер уявіть, що грузин помер... Що отримують студенти? Кримінальну справу ти розбірки, чи не спричинили смерть саме їх дії...

Що ж до кримінальної відповідальності... Вона існує за ненадання допомоги без поважних причин. А до поважних причин відносять і відсутність обладнання чи лікарських засобів. Клініка може спокійно заявити, що у неї немає відповідного обладнання, щоб надавати допомогу пацієнтам з вогнестрільними пораненнями.

І ще одне. Усі так захопилися приватною клінікою, що зовсім забули про швидку. Яка їхала на виклик 30(!!!) хвилин. На вогнестрільне поранення. Скільки там вони повинні їхати "по закону"? 10? Якби швидка з відповідним обладнанням та спеціалістом приїхала вчасно, то може б і урятувала людину. Але про те, чому швидка не виконала своїх законних обов'язків ніхто не питає...

Ольга Дерень

Ви знаєте, літом я була свідком ДТП, де машина збила дівчинку 16 років і втекла.

Так от, я сама водій і знаю тільки, як надавати першу необхідну медичну допомогу в таких випадках, які всі вчать як Ви кажете в школі.

Так от, я спочатку викликала швидку, дівчину нікому не дозволила рухати, піднімати і т.д. перевірила, які можливі травми в неї є.Бачу дівчинка в шоці, і постійно то втрачає свідомість-то приходить. але зовсім не розуміє що з нею.тут і лікарем не треба бути щоб зрозуміти що в неї черепно-мозгова травма....

так от, приїхала швидка.Перше що вони зробили- посадили цю дівчинку і почали міряти тиск...капєц.....Потім влили насильно в неї валеріанку і давай її бити по лицю приводити до тями.....Я стояла з відкритим ротом на це все дивилася.Тут лікарка догадалася провірити їй зрачки, перелякалася і каже давай її в швидку....При цьому не поклали на носілки- а просто попросили мужчин підняти її і поволокли в машину......

Знаєте, мої знання першої медичної допомоги в даному випадку цій дівчинці не допомогли, бо "професіоналізм" швидкої все поставив на свої місця.......

Pavel Khmelnytskyi

тут все пытаются перевести реальную проблему в разряд эмоций. Не осуждаю, но и не одобряю такой подход. У меня есть просто несколько вопросов.

1. Есть ли у нас в частных клиниках (и не только в частных) инструкции для подобных экстренных ситуаций? Ведь по идее, если человеку на улице стало плохо, а в 2х кварталах лечебное учреждение с врачом/медработником и зеленкой - это лучше, чем скорая через 30-40 минут (это если минимальные пробки)... Простая понятная инструкция для менеджеров, ресепшионистов, медработников: кто, куда и для чего бежит, а также кто за это все платит (давайте будем честными - профессионализм стоит денег).

2. Почему у МВД нет инструкции для подобных ситуаций? Ведь в 21 веке, даже в Украине, очень просто определить, что в 100 метрах от места происшествия (тем более огнестрел!!!) находятся врачи... С ними нужно связаться и узнать, могут ли они оказать первичную помощь... При этом для таких случаев, возможно, должна быть минимальная ответственность для сторонних врачей (не скорой помощи), чтобы они работали, а не думали, что с ними будет в случае ошибки.

3. Мент, который не смог привести за руку врача.... Он чего-то боялся или просто боялся ответственности? Почему он не привел врача???

Yuriy Andrievskiy

мне на курсах первой помощи сказали, что врачи и мед.работники пытаются первыми "исчезнуть" с места ДТП, огнестрела и т.д... так как если он начнет оказывать помощь, и что-то с случиться, на тот момент, с его пациентом, с него спросят, вплоть, до лишения лицензии, а-то и уголовной ответственности... Поэтому такая ситуация, что врачам приходиться ломать ребра при сердечно-легочной реанимации, что бы бало, доказательство, что старался....

Елена Левицкая

Да ну. Лишение лицензии в нашей стране это что-то из разряда фантастики. Максимум ай-ай-ай и перевод в другую клинику (((

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

злочин скандал медицина

Знак гривні
Знак гривні