Я

Янукович помилував Луценка. Екс-міністр вийшов з ув’язнення

В тюрмі Луценко читав книжки «Читати книжки» - це найвища ступінь просунутості для українського політика. Луценко піднявся ще вище: в тюрмі писав цікаві і навіть, можна сказати, по філософськи, глибокі тексти. В нинішній генерації політиків це взагалі унікальний навик.

Огляд новин про Луценка: Орест Зог

Луценко не був ідеальним міністром-реформатором. Замість справ він часто віддавав перевагу словам й іноді у своїх не дотепних дотепах був смішним. Проте тортур у міліції при Луценку стало менше, правозахисники мали статус радника міністра і могли реально боротися із цим злом.

З тюрми Луценко вийшов мудрішим. Його лінія поведінки за гратами була максимально правильна: попри хворобу – оптимізм; іронія і бажання працювати на майбутнє не згадуючи минуле.

Лише за перші слова на свободі: «Вся моя діяльність буде спрямована на підтримку тих кандидатів від демократичних сил, які на сьогоднішній день вже вималювалися в суспільстві», можна сказати Луценку: «Молодець!»

Ми приєднуємося до вітань, які сьогодні отримує пан Юрій. Хочеться вірити: набутий досвід утримає майбутнього Луценка у владі від минулих помилок.

Цитати і повідомлення

Разом із Луценком президент помилував екс-міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука. Більше новин про нього не було.

Повідомлення про помилування зявилося приблизно о 9.30, а вже після 10.00 тюремники повідомили, що Луценка звільнено.

"Сьогоднішня подія для мене - перемога української демократії, світової демократії. Україна починає робити правильні кроки з припинення політичних репресій", - заявив Луценко журналістам у неділю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На волю вийшов головний оптиміст країни", - додав він, повідомляє УНІАН.

Луценко виходить з колонії, позаду плаче дружина. Фото Романа Шрайка

Відповідаючи на запитання журналістів, чим він буде займатися, Луценко сказав, що поїде додому "цілувати дружину і казати ті слова, які не можна було говорити під наглядом відеокамер".

Луценко заявив, що у нього немає амбіцій у кампанії з виборів президента України в 2015 році і він підтримає кандидата від опозиції на цей пост.

"Я нікуди з політики не йшов, тому я нікуди не повертаюся. Я в політиці був і в політиці залишуся. Я дійсно маю намір займатися політикою. Хочу особливо підкреслити, у мене ніяких амбіцій щодо президентської кампанії 2015 року, вся моя діяльність буде спрямована на підтримку тих кандидатів від демократичних сил, які на сьогоднішній день вже вималювалися в суспільстві ", - сказав Луценко.

"Я буду робити все, щоб не перешкодити жодному з цих кандидатів, і добитися загальної перемоги. Але я впевнений, що ця перемога може бути лише тоді, коли всіх підтримає суспільство. Так ось моє місце серед тих людей, які будуть підтримувати президентські вибори в Україні. Я буду на вулиці, я буду серед людей, і буду робити все, щоб Україна повернулася на шлях демократії, не претендуючи ні на яку політичну формалізовану роль у цій компанії ", - підкреслив політик.

Екс-міністр МВС повідомив, що підтримуватиме засуджену екс-прем'єра Юлію Тимошенко і заявив, що якомога швидше проситиме побачення з нею.

Він подякував за увагу і підтримку: "багато не скажеш, думаю, що мої очі скажуть про багато".

Також він розповів, що не збирається "жодного дня витрачати на помсту, я буду працювати на перспективу".

Європейський суд з прав людини. Розгляд продовжується

Його адвокати продовжують боротися у Європейському суді з прав людини за те, щоб визнати Луценка неправомірно засудженим. В разі позитивного рішення Євросуду Луценко знову зможе балотуватися до парламенту в коментарі "Українській правді" сказала його представник у Євросуді Валентина Теличенко.

Вона також зауважила, що є високі шанси саме на скасування вироку.

"Для цього є 2 вагомі причини: у справі Луценка брав участь суддя, проти якого було кримінальне провадження. І, по-друге, в суді не було допитано половину свідків, а потім на їх показаннях було збудовано вирок", - наголосила адвокат.

Вона вказала, що після рішення Європейського суду з прав людини Луценко може наполягати на перегляді вироків щодо нього у Верховному Суді України та ухваленні виправдувального рішення.

За її словами, звільнення екс-міністра МВС Юрія Луценка є важливим сигналом для Європи,

Хоч помилування і не знімає судимості, але тим не менше, дає можливість Луценку полікуватися, - повертає йому значну частину людських прав, він нарешті повертається до політичного життя України та навіть при бажанні може балотуватися в президенти", - сказала Теличенко.

"Таким чином, з'явилася надія, що в листопаді буде підписано угоду про асоціацію", - резюмувала Теличенко.

Також вона висловила думку, що оскільки серед вимог Євросоюзу є й питання звільнення з-під варти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, то президент може звільнити і її.

"Я не бачу підстав не помилувати Тимошенко, оскільки вона засуджена не за насильницький злочин і у неї також проблеми зі здоров'ям", - додала адвокат.

Теличенко підкреслила: "Сьогодні для держави Україна надзвичайно важливим є виконати принаймні ті вимоги ЄС, які не вимагають тривалого часу і зусиль".

Європа задоволена: «Це фантастична новина»

Звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка є свідченням того, що Україна серйозно думає над асоціацією з ЄС.

Про це в неділю заявив співголова Моніторингової місії Європарламенту в Україні, екс-президент Польщі Александер Кваснєвський, повідомляє Укрінформ з посиланням на РАР.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц дякує наглядовій місії екс-президентів Петера Кокса та Олександра Кваснєвського за зусилля зі звільнення екс-міністра МВС України Юрія Луценка.

Відповідний запис президент Європейського парламенту зробив на своїй сторінці у Twitter, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Дякую президентам Коксу та Кваснєвському за зусилля у помилування звільнення Юрія Луценка. Він тепер вільна людина, яка проведе першу ніч з родиною", - написав він.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт називає звільнення екс-міністра Юрія Луценка та інших "хорошим першим кроком", за яким потрібно зробити ще більше.

"Добре, що президент України сьогодні помилував Луценка і Філіпчука. Хороший перший крок. Демонструє, що може бути зроблено. Необхідно, щоб було ще більше", - написав глава зовнішньополітичного відомства Швеції на своїй сторінці у Twitter.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський (Radosław Sikorski) називає звільнення екс-міністра Юрія Луценка обнадійливим сигналом перед самітом Східного партнерства, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі.

"Звільнення Луценка - це рух у правильному напрямку, який зробив президент України Янукович. Це - обнадійливий сигнал перед самітом Східного партнерства у Вільнюсі", - написав Р.Сікорський на своїй сторінці у Twitter.

Експерт Європейського політичного центру Аманда Пол впевнена, що звільнення екс-міністра МВС України Юрія Луценка відкриває дорогу для підписання Угоди про асоціацію.

Таку думку вона висловила в неділю в Брюсселі в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Це фантастична новина, яку всі довго чекали і яка показує, що нарешті Київ слухає. Це відкриває дорогу для України підписати Угоду про асоціацію у Вільнюсі", - впевнена європейський експерт.

Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський запросив звільненого від відбування покарання екс-міністра Міністерства внутрішніх справ України Юрія Луценка до представництва Євросоюзу.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевичус (Linas Linkevičius) називає звільнення екс-міністра МВС України Юрія Луценка позитивним кроком для європейської перспективи.

"Хороша новина з України про звільнення Луценка. Більше таких позитивних кроків нададуть більше впевненості в європейській перспективі", - написав Л.Лінкевичус у Twitter.

Як відомо, з 1 липня Литва почне головувати в ЄС, і саме під час цього президентства відбудеться саміт Східного партнерства, на який покладаються надії щодо підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Думки з блогосфери

Вахтанг Кіпіані журналіст:

« Він був ідеальним політв'язнем і я чомусь переконаний, що він стане набагато кращим політиком, ніж раніше. Якраз таких не вистачає.»

Констянтин Усов, журналіст:

Юрій Луценко пройшов це жорстоке випробування із мужністю, на яку мало хто здатний. Він не зламався, не прогнувся, і нічого ні в кого не просив. Він не грав ролі, не тиснув на жалість, і не виставляв свої переконання на мафіозні торги свободою.

В ув'язненні Юрій знайшов сили, аби провести величезну роботу над собою, над своїми думками, над своїми намірами. І поза будь-якими сумнівами, сьогодні для мене це вже не той міністр-жартівник, якого так любили лаяти. Луценко став іншим. І його до цього підштовхнула сама доля.

При підготовці дайджесту використано матеріали

єс луценко янукович

Знак гривні
Знак гривні