М

Море під кригою (ФОТО) На це варто поїхати подивитися. Ще є тиждень часу

Аномальні морози, що накрили Європу, заодно заморозили "теплі" моря - Чорне, Азовське та Каспійське. Подібне явище спостерігається не частіше, ніж раз на десять років. ТЕКСТИ підготували фотопідбірку крижаної стихії на узбережжі.

Найбільша кількість фотографій "мороженого моря" - з Одеси та околиць. Тут море почало замерзати ще з кінця січня, спочатку на мілководних ділянках, а потім і на більш глибоких. Шторм, який попервах заважав утворенню криги, зрештою став причиною появи на узбережжі химерних крижаних скульптур: вода поступово наморожувалася на хвилеламах, кораблях та прибережному камінні.

Пейзажі, які виникли завдяки цьому явищу природи, нагадують декорації до фантастичних фільмів.

Для цих одеситів на кабріолеті мороз дав привід отримати трохи екстриму...

А от для безхатченків екстремальні холоди є смертельно небезпечними. Наразі кількість громадян України, що загинули внаслідок холодів, перевищує 130 осіб. Більшість із загиблих жили на вулиці або були в нетверезому стані. Найчастіше - і те, і інше водночас.

Пірс біля Євпаторії. Звивисті лінії на кризі - наслідок поступового "змерзання" окремих крижин.

Подібне стихійне явище трапляється нечасто, але зовсім аномальним його теж не можна назвати. Чорне море "примерзало" в 2006 році, тоді морози перевищили позначку -20 градусів. А от повне замерзання, яке спостерігається нині, востаннє бачили в Одесі в 1977 році.

Чорне море замерзло не лише біля українських берегів. На знімку - набережна в районі Констанци (Румунія).

У тих, хто бажає побачити замерзле Чорне море на власні очі, є ще близько тижня часу. Саме стільки, за оцінками метеорологів, протримаються на території України морози, що перевищують уночі -20 градусів.

Орієнтовно 15-16 лютого на зміну аномально холодній зоні високого тиску, яка й стала причиною морозів, прийде вологий і теплий атмосферний фронт. Як наслідок, температура підвищиться до мінус 3-5 градусів удень. Імовірність снігопадів у цей час перевищує 60%. Тобто, на українців майже напевно чекають чергові кілька днів у сніговому полоні.

Спочатку утворюються окремі крижини, а потім вони змерзаються докупи. Звісно, якщо не завадив шторм.

Каспійське море також замерзло. На знімку - ділянка узбережжя в районі Махачкали.

Фотограф Сергій Анашкевич опублікував серію знімків крижаних гротів, що утворилися поблизу Херсонесу в Криму

Ялта після зимового шторму.

Фантастиче відео цієї стихії в Ялті дивіться тут

А це Женева. Мороз і шторм: і вулиці перетворюються на галерею крижаних скульптур

Джерела: http://www.light-space.ru/index.php?threads/1078/

http://aquatek-filips.livejournal.com/353854.html#cutid1

Будемо дуже вдячні, якщо ви залайкаєте сторінку ТЕКСТІВ на Фейсбуці. http://www.facebook.com/texty.org.ua Повірте на слово, це нам допоможе робити більше хороших маеріалів.

одеса крим чорне море погода стихія

Знак гривні
Знак гривні