В

Візуалізація Бюджету: кого доїть і кого годує українська держава. (ОНОВЛЕНО: ДЕТАЛІЗАЦІЯ ВИДАТКІВ)

За допомогою цього інструменту можна дізнатися майже все про структуру прибутків та видатків Бюджету-2012 (проекту). Він дозволяє легко рухатися по ієрархії статей, вниз або вверх. Клікаючи на інтерактивну візуалізацією бюджету, один з авторів сайту днями знайшов зворушливу деталь: у розділі "Освіта" кошти у розмірі ~64 млн на дошкільну підготовку на цей рік виділили лише ... дітям міліціонерів!

Візуалізація допомагає ознайомитися з усіма напрямками, куди витрачаються гроші, та порівняти відносний розмір подібних витрат (наприклад на що більше витрачається, на здоров'я чи на освіту?).

Інша частина показує, з чого складаються прибутки державного Бюджету - з яких податків, зборів, та інших статей. На відміну від нашої попередньої візуалізації Бюджету*, що порівнює динаміку змін витрат на кожен з державних органів та установ у різні роки, цей інструмент більш простий і призначений для того, щоб велика кількість людей вперше побачила, куди витрачаються і як збираються гроші державного Бюджету.

Замість того щоб читати опис, краще подивіться цю сторінку в дії.

Найкраща інструкція - спробуйте погратися з інструментом, для того щоб зрозуміти яким чином можна передивлятися усі рівні в структурі бюджету. (Клікайте на кулі, розмір яких пропорційний розміру статті бюджету, для того щоб дізнатися, на що розподіляється відповідна сума грошей).

Закликаємо самостійно проводити дослідження українського бюджету. Власне, це одне із головних завдань «журналістики даних», над якою ми активно працюємо, - професійне медіа створює інструмент, за допомогою якого читачі проводять свої власні розслідування і самі роблять висновки.

Наприклад, клікаючи на інтерактивну візуалізацією бюджету, один з авторів сайту днями знайшов зворушливу деталь: у розділі "Освіта" кошти у розмірі ~64 млн на дошкільну підготовку на цей рік виділили лише ... дітям міліціонерів! Усі інші садочки фінасуватимуться з місцевих бюджетів, у яких коштів не вистачає ще більш хронічно, ніж у Бюджеті державному.

Скидається на те - якщо врахувати майже 700 млн. коштів на підготовку більш дорослих майбутніх ментів у ВНЗ, та загалом немаленьку суму в 14 млрд. для зовсім дорослих - що влада створює замкнений цикл виробництва нової породи людей - "бійців" правоохоронних органів.

Характеристики - здатність не задумуючись розігнати всіх незгодних на акціях, відбити бізнес у конкурента або політичного опонента; виграти бій з бандою кілерів у співвідношенні 100:1 з використанням гранатометів та броньованої техніки.

У принципі, нічого дивного: економіку реформувати "донецьким" заважає обмежений світогляд і відповідний до їх соціального походження інтелектуальний рівень та наявність гіпертрофованого хапального інстинкту - тому потрібно виділяти кошти на садочки, де вирощуватимуть маленьких правоохоронців.

Візуалізацію бюджету можна переглянути в останніх версіях броузерів Firefox, Chrome та Safari. Зауваження щодо роботи візуалізації у різних броузерах надсилайте на мило texty.org.ua AT gmail

Велике прохання поширювати інформацію про цей інструмент у соціальних мережах, якщо він вам сподобається.

http://texty.org.ua/mod/datavis/apps/budget2/index.html

* Ми плануємо до кінця жовтня суттєво оновити нашу попередню візуалізацію, і додати туди фактичні дані - наразі там застарілі дані по Бюджету-2011 станом на березень. Мета - дозволити використовувати цю програму для складного порівняльного аналізу різних версій бюджету за різні роки.

* * *

Для створення візуалізації використана чудова Javascript-бібліотека для представлення ієрархічних даних BubbleTree та дані проекту Бюджету-2012 з сайту ВР

Матеріал підготований за підтримки Фонду "Відродження"

міліція закон Рада економіка ВР datavis уряд бюджет

Знак гривні
Знак гривні