В

Велика сланцева революція. Споживання, видобуток та запаси газу у світі (ІНФОГРАФІКА)

У квітні 2011 року департамент енергетики США оприлюднив звіт про початкову оцінку запасів сланцевого газу у 14 регіонах світу, найбільш перспективних щодо майбутнього видобутку. "Тексти" підготували візуалізацію цих даних.

Автор: Сергій Лук'янчук

Рік тому "Тексти" вже писали про технологію видобутку сланцевого газу, завдяки якій у світі відбулася справжня енергетична революція (у цій статті можна прочитати про те, що таке сланцевий газ і яким чином його видобувають).

Однак на той час єдиною країною світу, яка налагодила промисловий видобуток газу із сланцевих порід, були Сполучені Штати Америки, а сам сланцевий бум у США тривав лише три роки - мізерний термін за мірками газової галузі. Це дало підставу Росії, якій аж ніяк не вигідна поява власного газового ресурсу в країнах, донедавна залежних від імпорту російського природного газу, розгорнути кампанію із шельмування сланцевого газу. Газпромівські очільники порівнювали бум сланцевого газу в США із "мильним пухирем" інтернет-компаній 2000 року - мовляв, нічого з цього не вийде, сланцевий газ занадто дорогий, родовища швидко вичерпуються, запаси переоцінені, ніхто крім Америки добутком сланцевого газу займатися не буде і т.д. і т.п.

Минув рік, і результати сланцевої галузі повністю спростували ці кремлівсько-газпромівські страшилки.

Вартість видобутку 1000 кубометрів сланцевого газу знизилася з 200 доларів до 100 і менше - завдяки освоєнню нових технологій, конкуренції на ринку обладнання, збільшенню обсягів буріння тощо.

Про масштабність сланцевої технології промовисто говорить така цифра: протягом 2010 року в США було видобуто 138 мільярдів кубометрів сланцевого газу. Це приблизно четверть від загального обсягу газу, видобутого в країні. У 2008 році ця цифра становила 57 мільярдів кубометрів, у 1996 році - 8 мільярдів кубометрів. Таким чином, за 14 років обсяги видобутку зросли в 14 разів - це фантастична динаміка.

Багато це чи мало - 138 мільярдів кубометрів? Дуже багато. Весь обсяг газового експорту Росії в 2010 році - 152,7 мільярдів кубометрів. А США отримали "від сланців" практично такий же обсяг менш ніж за півтора десятиліття.

Однак Америкою сланцева революція не обмежується. Результати звіту Департаменту енергетики США свідчать - світові запаси сланцевого газу, придатні до видобутку, наразі вже дорівнюють запасам "конвенційного" газу.

Карта запасів сланцевого газу в світі. На території України є два потужних сланцевих родовища - Дніпровсько-Донецький басейн та південно-східне відгалуження Люблінського басейну (Польща)

Втім, найцікавіше навіть не це - у країн, які "конвенційного" газу або взагалі не мали, або мали дуже мало, завдяки сланцям з'явилася можливість звести до мінімуму свою залежність від газового експорту. Ба більше - з імпортера перетворитися на експортера.

Наведена вище діаграма показує співвідношення між запасами "конвенційного" та сланцевого газу у 14 перспективних районах світу. Різниця на користь сланців - майже у сім разів.

А це - інтерактивна діаграма видобутку "конвенційного" (не сланцевого, а "звичайного) природного газу в 30 країнах світу). Наведіть мишкою на стовпчик діаграми, щоб отримати цифру видобутку в 2009 році у млрд куб м.

Наступна діаграма - скільки природного газу споживають у світі.

Запаси конвенційного (не сланцевого) газу у світі, млрд куб м. Це той газ, на який світ може розраховувати без запровадження видобутку зі сланців. Якихось масштабних змін тут чекати не доводиться - світові запаси газу давно розвідані, обсяг газу оцінений.

І нарешті, найцікавіша діаграма: запаси сланцевого газу. Це розрахункова цифра, що базується на даних про залягання сланцевих пород, оцінці газомістскості цих пород та можливості видобутку з них газу. Тобто, у діаграмі вказано не весь обсяг газу, а той газ, про який наразі відомо, і який придатний до видобутку.

В цьому сенсі показовим є приклад України. На території нашої країни відомі два потужні сланцеві родовища - Дніпровсько-Донецький басейн та південно-східне відгалуження Люблінського басейну. Причому перший є потужнішим за другий. Однак оцінка запасів газу є оберненою - ресурси Люблінського басейну втричі більші за Дніпровсько-Донецький. Причина проста - про польську частину Люблінського басейну (яка незначна по площі порівняно з українською) є геологічна інформація. Відповідно, за цими даними можна оцінити і ресурси української частини басейну.

Натомість Дніпровсько-Донецький басейн - сланцева терра інкогніта, тут інформація про потенційні запаси отримана на основі даних від "традиційного" газовидобутку. При цьому слід зауважити, що характерні для цього басейну сланцеві породи можуть містити трильйони кубометрів газу - однак залягають вони на значних глибинах, понад 5 км (наразі видобуток сланцевого газу відбувається з глибин 3-5 км).

Додатково: про журналістику даних

Як ми вже зазначали раніше, перевага візуалізації не лише в тому, що вона дає змогу наочно представити великі обсяги даних, але в тому, що отримана завдяки візуалізації інформація стимулює ставити нові питання та генерує теми для журналістських матеріалів. Наведені вище газові візуалізації переконливо підтверджують це правило.

Які історії породжує ця візуалізація:

- Україна, маючи 1,104.357 мільярдів кубометрів "конвенційного" газу та 1,189.308 мільярдів кубометрів сланцевого газу, могла б повністю забезпечувати себе власним газом протягом приблизно півстоліття. На жаль, при чинній владі робота з освоєння українських сланцевих родовищ буде зведена до пустопорожніх заяв - це прикрий, але безсумнівний факт.

- Польща, наш сусід, який наразі найактивніше в Європі освоює сланцевий напрямок, має запаси сланцевого газу : 5295.25 млрд куб м - майже вп'ятеро більше, ніж Україна. Причина не в тому, що в нас менше сланців - просто Польща завдяки залученню західних газових компаній і проведенню активної розвідки (дві перші горизонтальні свердловини на сланцевий газ було пробурено цим літом) отримала грунтовну оцінку своїх сланцевих резервів. Україна в цьому сенсі - фактично терра інкогніта.

- Польща, з її порівняно незначним споживанням природного газу (16.424 млрд куб м) має потенціал стати найбільшим європейським експортером природного газу - завдяки сланцям.

- Китай - абсолютний світовий лідер із запасів сланцевого газу (36,103.979 млрд куб м). Тридцять шість трильйонів кубометрів - це колосальні ресурси. Наразі Китай споживає практично стільки ж газу, скільки видобуває. Із освоєнням сланцевих родовищ газовий потенціал Китаю зросте майже у п'ятдесят разів. Виникає питання - що після цього робитиме Росія із своїми "стратегічними" газопроводами, які вона збирається будувати в Китай?

- Франція, яка в Європі за запасами сланцевого газу (5097.032 млрд куб м) займає друге після Польщі місце, могла б не лише повністю забезпечити себе газом, але й стати експортером. Однак не судилося - французька енергетика повністю зав'язана на АЕС (80% від обсягів генерації електроенергії - атом), і поява потужного газового конкурента аж ніяк не вигідна французькому атомному лобі. Як наслідок, розвідка та видобуток газу із застосуванням гідророзриву пластів у Франції в цьому році була заборонена законом - а отже, сланцевого газу у цій країні не буде.

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода.

Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Ви можете підтримати ТЕКСТИ також і тим, що поширите цей матеріал і ці реквізити в соціальних мережах.

газ статистика економіка інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні