T

TEDxKyiv Підприємництво. Короткий конспект (частина І)

У суботу в Києві пройшла 5-та за рахунком конференція TEDxKyiv, на тему "Підприємництво". Пропонуємо вам нотатки за мотивами найкращих виступів та подій.

Моя оцінка - це великий успіх команди організаторів та помічників, що працювали майже три останніх місяці. Київський TEDx, принаймні з п'ятої спроби, пройшов на світовому рівні.

Автор: Анатолій Бондаренко

Фотографії з події: Ігор Солодов

Класні елементи дизайну, підбірка шрифтів та оформлення залу події - знов таки, не гірше ніж можна побачити на відео з TEDх-ів, які проходять в таких містах як Нью-Йорк або Берлін.

План, драматургія виступів вийшла досить якісною: в трьох блоках, було щонайменш по 2 ударних доповідача. Практично у кожному блоці - один живий англомовний виступ + відео англійською, що дозволило відчути подію, як частину глобального руху TED. Організатори серйозно попрацювали над якістю доповідей - всі спікери за день до виступів робили генеральну репетицію, з хронометражем та тренером, на сцені події в центрі "Майстер-Клас".

Ядро команди TEDxKyiv, що за власною ініціативою організували конференцію світового рівня

Однак головне, це атмосфера натхнення, яку вдалося створити- я думаю, більшість присутніх отримали сильний імпульс зробити у бізнесі щось своє. І це, повторюся, великий успіх.

Розглядайте цей конспект як путівник по усім виступам, відео яких протягом декількох тижнів повинні з'явитися на сайті TEDxKyiv

Блок №1. Фанкова "Криївка", щастя підприємця та нащадок цукрових мільйонерів.

Андрій Худо, один з авторів ідеї та співвласник культового львівського холдингу "!Фест" (Криївка, Львівська майстерня шоколаду, Жидівська кнайпа, Гасова лампа, Захер-Мазох та інші ) дуже цікаво розказував про свій "бізнес у стилі фанк", про те, як він з однодумцями з нуля за 6 років роботи придумали та створили мережу із більше ніж 15 ресторанів, кожен з яких ставав подією.

Андрій Худо

Андрій зізнався, що вони продають в них не їжу, а емоції (в кожному з закладів повинно бути не менше ніж 10 як він це називає, "вау-ефектів", що запам'ятовуються відвідувачам). Головне для засновників !Фесту - поширення цінностей, які вони люблять. Кожен раз вони брали історію, не дуже відому або призабуту, і відновлювали, розкручували її в міському дискурсі а потім і далі, в масштабах країни - "розширюючи межі привабливої території".

Андрій не береться навіть за привабливий проект, якщо він не проходить швидку перевірку калькулятором - чи збігаються задекларовані числа з реальністю. Ще одна порада, специфічна для нашої країни - реакція повинна бути дуже швидка, і варто ризикувати і розпочинати проект, навіть якщо у вас немає усіх необхідних паперів від бюрократів, яких безліч

В кінці виступу залу "розірвало" від відеоролика - пародії на скандально відомий візит депутата Царьова у "Криївку" (на жаль, не відомо чи є цей відеосюжет "на межі фолу" десь у вільному доступі, однак можна подивитися це відео у відео ось тут, разом з усім виступом Андрія)

"Гасова Лямпа": Пам'ятники, що з'явилися у Львові завдяки !ФЕСТу, стали найулюбленішими місцями для фотографування

Далі був виступ Олександра Шнайдрука, - він досить цікаво розказав про поточний стан справ і великі перспективи транспорта на електроенергії (він директор з розвитку однієї з європейських фірм української компанії Yunasco, що працює на іноземних замовників та займається новими типами електро-батарей).

Далі був Денис Довгополий, виступ якого у цьому блоці був найслабшим. Колись я чув наскільки він цікаво розказує про розкрутку стартапів, справу яку він дійсно добре знає і вміє. Цей же виступ був присвячений загальним речам, з вставками про усім відомі бізнес-історії, та екскурсами в математичну філософію - згадки про Гьоделя та алюзії на життя точок у Флатландії трохи дратували - для любителів математики це було непереконливо і банально, а для непосвячених, скоріш за все, не склали потрібного ефекту. Єдине, що я відзначу - доповідач фактично пропагував науковий метод у бізнесі, "спостереження-експеримент-теорія-перевірка", що не може не вітатися.

Другий сильний виступ на першому блоці був від Сергія Шиндяпина, власника фірми, що створює софт. Думаю, він переконав залу, що найкращими підприємцями потенційно можуть стати хороші інженери, що мають підготовку(майстерність), досвід та творчий підхід, і яким бракує лише одного: психології підприємця, тобто вміння жити і керувати часом так, як це робить успішний підприємець - для того, щоб бачити майбутнє, і своє місце у цьому майбутньому.

Сергій Шиндяпин

До речі, Сергій стверджує, що найкраще бути не успішним підприємцем, але щасливим підприємцем. Для цього, серед іншого, варто віддавати свою енергію суспільству.

І пробувати. Найголовніше - за думкою Сергія, це пробувати.

На кінець першого блоку виступів відбувся сюрприз - на сцені з'явився неочікуваний доповідач, Мішель Терещенко.

Нащадок відомого роду підприємців та меценатів, він декілька років тому повернувся в Україну, щоб займатися агробізнесом на Сумщині, на землі свого пра-пра-дідуся. Зворушлива розповідь про повернення до коренів, однак найцікавіша думка була наступна:

Він мав багато розмов з молодими людьми, які просили його допомогти знайти роботу на Заході або принаймні допомогти оформити візу, і щиро їм дивується. Не дивлячись на всі негативні обставини для бізнесу тут в Україні, він переконаний, що переважна більшість молоді, що їде пробувати свого щастя за кордон, ніколи в жодній країні не досягне того, що вони можуть зробити тут, у себе, в Україні (через міцні соціальні бар'єри в Європі, серед іншого)

Подивіться відео, одне з тих, що показували в суботу на конференції. Це Ханс Рослінг, зірка TED (який до речі завтра буде в Києві, і 60 щасливців зможуть відвідати його лекцію в університеті ім. Шевченка)

...

Продовження конспекту TEDxKyiv

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

концепція конференція TEDxKyiv

Знак гривні
Знак гривні