В

Вітаємо Copenhagen Suborbitals - данські космічні аматори запустили свою ракету у перший тестовий політ! (ФОТО, ВІДЕО)

Вітаємо надзвичайних ентузіастів з данського колективу Copenhagen Suborbitals - це ті самі люди, що зробили підводного човна і замахнулися на проект, який можуть здійснити лише лічені країни: запустити людину в космос, на саборбітальну орбіту (це висота порядка 100 км).

Ми уважно слідкуємо за успіхами приватної космонавтики, однак цей випадок ще більш екстремальний - Copenhagen Suborbitals, це колектив однодумців, який робить космічну ракету в гаражі, а гроші на нього збирає через пожертви, в тому числі онлайн.

Момент старту саморобної ракети, знятий з саморобної морської платформи під назвою "Спутнік"

Перший запуск ракети минулого року не відбувся, завадили проблеми з двигуном (зламався фен, який використовувався в конструкції для початкового підігріву системи подачі палива - ред.).

Платформу тягне саморобний підводний човен, ось так - усі при справі

Проте, сьогодні, 3 червня, Copenhagen Suborbitals вдало запустили свій прототип ракети, яка згодом повинна вивести на орбіту людину.

Політ вийшов більш вдалим ніж задумувалося, двигун працював до висоти 2.5 км, після цього ракета завдяки набраній швидкості вийшла на висоту 8 км, що значно більше ніж мета, поставлена перед першим тестовим польотом (теоретична орбіта була виставлена з висотою в 15 км., однак головною метою було відірватися від платформи - ред.).

Данський пейзаж: підводний човен, ракета на платформі, і вітряк

Морську платформу для нового старту відновити вже не вдасться, однак так і передбачалося. Натомість, ракету знайшли - вона приземлилася на парашутах у море; вдалося зібрати багато необхідних даних, для покращення конструкції, і перевірити роботу усіх систем. (Головною метою данців є виведення людини на орбіту за допомогою найпростішої з усіх можливих конструкцій - ред.)

Ще цікавіше, що на пуску був присутній представник інших наших улюбленців Бен Брокерт (Ben Brockert) з Armadillo Aerospace - приватної фірми, що робить дуже класні і дешеві ракетні апарати на спирту. Він вочевидь разом з колегами-"аматорами", також сильно радів після вдалого пуску.

Так само, за проектом уважно слідкують фахівці НАСА, які поздоровили колектив Copenhagen Suborbitals і заявили що це величезний крок для Данії (яка не має державної програми) на шляху до того, щоб стати космічною державою.

Фантастика, вони знову зробили неможливе!

Також, очікується що перший вдалий пуск стимулює ще більший інтерес до проекту, що означає більше можливостей отримати необхідні ресурси. Подібних пусків перед головним польотом повинно відбутися близько десяти, протягом 2-х чи 3-х наступних років.

Дійсно, лідери групи, Петер Мадсен (Peter Madsen) та Крістіан фон Бенгтсон (Kristian von Bengtson) були невимовно раді першому вдалому пуску. Мадсен, який повинен стати першим данським космонавтом, на радощах заявив наступне:

"Одною з переваг запуску людини в космос є те, що рано чи пізно ти розумієш - для цього потрібно побудувати до біса велику ракету, а я - величезний прихильник до біса великих ракет.” (цих людей не зможе зупинити ніхто - ред.). На разі, поточна модель ракети близько 9 м. довжиною та важить 2 тони.

зауважте, як Мадсен і фон Бенгтсон облаштували "лодку управління польотами" 1 - ящик з картону прикріплений скотчем, щоб не підсвічувало сонце 2 - щіточка, щоб зручно витирати морські бризки

Ще раз, щиро вітаємо колектив Copenhagen Suborbitals!

Відео: з точки зору манекена, що знаходився в кабіні ракети (зауважте, схоже що парашут розкрився далеко не зовсім )

техології аматори гараж космос

Знак гривні
Знак гривні