Є

Єгипет: тактика протестів і тактика влади.

Єгипет вибухнув несподівано У протистоянні влади і протестуючих кожна із сторін відкриває і освоює нові прийоми боротьби. Не залежно від того хто переможе ці прийоми використовуватимуться в інших країнах. А оглядачі все частіше говорять, що протести можуть поширитися на нові арабські і європейські країни. ТЕКСТИ вивчили прийоми тактичної боротьби, котрі напрацював майдан Тахір і Мубарак. Головний рушій протестів "випускник без майбутнього".

Автор: Анатолій Бондаренко

Про важливу роль у поширенні протестних настроїв супутникового телеканалу АльДжазіра, знають усі. Канал розповсюджує хвилі протесту, які розходяться по всьому регіону: Туніс, Єгипет, Йорданія, Йемен, Судан, Сирія, не виключно, що незабаром там буде і Лівія. Події в регіоні порівнюють з оксамитовими революціями в Європі 1989 року.

Однак, насправді присутня і загальносвітова соціальна динаміка протестів: Ірландія, Англія, Греція, Франція, Італія, Сербія, Албанія, Румунія - всі ці країни сповнені подібними настроями, що в одних вже вирвалися назовні, в інших - от от вибухнуть.

Свіже фото з протестів, 09 лютого, Каїр

Британський журналіст Пол Мейсон виділив цілий ряд спільних пунктів, притаманних усім протестам останнього часу:

1. Всередині кожного з них дії новий соціологічний тип: випускник без майбутнього

2. Дякуючи доступу до соціальних медіа, таких як Фейсбук та Твітер, учасники протестів мають голос як в демократичних, так і в диктаторських країнах.

3. Завдяки цьому правда поширюється швидше, ніж брехня, і пропаганда стає неефективною.

4. Молодь відкидає замкнені, пануючи ідеології.

5. В основі рухів є дуже багато жінок: вони стали типовими протестними лідерами, організаторами, помічниками, спікерами.

6. Горизонтальність поширюється як хвороба, тому що технології роблять її більш доступною: ієрархічні структури щезають несподівано і спонтанно, в той час як в 20-х сторіччі постійно відбувався зворотній процес - дисиденти всередині рухів знищувалися, а їх бюрократичність зростала.

7. Меми: отже, тепер ідеї народжуються і дуже швидко "перевіряються ринком" та або швидко поширюються, або щезають.. Ідеї само-відтворюються, як гени. До епохи Інтернету ця теорія (описана наприклад Річардом Докінзом, 1976) здавалася перебільшенням, однак зараз ми можемо практично завжди прослідкувати еволюцію мемів.

8. Здається, що всі учасники протестів знають один одного: не просто мережа є більш потужною, ніж ієрархія, але й миттєві мережі за потребою (ad-hoc мережі) можна створювати тепер набагато легше. На власному досвіді підтверджую: якщо ви фоловите якогось активіста з США, дуже ймовірно що ви одразу вийдете через нього на радикального блогера з Єгипту або фахівця з мирного спротиву у Каліфорнії, який працює з Бірмою, а значить через нього можна читати твіти людей з цієї країни. В двадцятому сторіччі, для того щоб отримати такі зв'язки, людям часто приходилося переитнати кордони країн під чужими іменами.

Усі ці особливості притаманні протестам у Єгипті. Так, головною організаційною силою є молоді фахівці та студенти, багато з яких вчилося в Європі.

Учасник протестів тримає основний транспарант: хештег, за яким про протести дізнаюьтся більше користувачів інтернету

Головними мемом початку протестів було "Ми всі - Халед Саід" (йдеться про закатованого поліцією влітку активіста). Де-факто, успіхі цієї молоді у запуску першої хвилі протестів та здатність вивести за допомогою Інтернету тисячі людей призвела до того, що ряд ключових активістів, що активно працюють з Мережею, увійшли в (ad-hoc) комітет по координації протестів, а одному з них 150 тис. користувачів Фейсбуку надали повноваження представляти їх на перемовинах з владою. До них тепер ставляться з повагою навіть серед "Братів-мусульман" (які до речі досі не виходять за рамки загальнодемократичних вимог і відставки Мубарака).

Копти-християни захищають мусульман під час молитви, Майдан Тахрір

Слідкуючи за подіями в Єгипті, окрім концептуального рівня, також цікаво перейти на рівень нижче, і подивитися які тактики і контр-тактики використовувалися протягом останнього часу у цій країні опозицією та владою. Безумовно, список неповний і з часом буде доповнюватися. Головним джерелом інформації є люди з Єгипту, що пишуть у Твітер (саме про це йшлося в попередніх параграфах)

Про-демократичні учасники акцій протесту Єгипетська влада
  1. Мечеті: найважливіший інструмент для створення мережі, місця зустрічей і координація в часі для учасників акцій протесту. За два тижні всі навчилися (навіть не мусульмани), що в п'ятницю після мусульманської молитви всі виступають від місцевих мечетей і йдуть на "Майдан Тахрір". В мечеті завжди можна отримати інформацію про стан справ і наступну акцію, навіть коли відключено інтернет
  2. Соціальні мережі та Інтернет. Перших декілька десятків тисяч учасників протестів зібралися через Фейсбук. Координація частково здійснювалася через Твітер
  3. Поширення інформації, для того щоб отримати підтримку Заходу - блоги, Ютуб, Твітер
  4. Після відключення Інтернету про-демократичні учасники акцій протесту почали створювати альтернативні канали виходу в Мережу і повернулися до таких старовинних технологій як факс та мечеті
  5. Перша хвиля акцій протесту складалася в тому, щоб просто вивести на вулицю тисячі людей (чого Єгипет за свою історію не бачив ніколи)
  6. З початку лютого з'явилася тактична мета - утримати за собою площу Тахрір. Там виникло містечко, де постійно перебуває якась кількість учасників акцій протесту
  7. Триває організація і самоорганізація протестуючих - вони створюють комітети, і з початком третього тижня протестів перейшли до інших форм, не лише присутність на Майдані та марші по місту: з 8 лютого вони почали блокувати державні установи: резиденцію прем'єра, парламент, тощо
  8. Відсьогодні поступово розпочинаються страйки в окремих галузях економіки
  1. В перші дні Мубарак вивів на вулиці поліцейський спецназ, однак розігнати демонстрантів сльозоточивим газом, кийками та водометами не вийшло.
  2. Відключення Інтернету - у відповідь на використанні соціальних мереж та інших інтернет-технологій протестуючими влада Єгипту пішла на небачений крок - вимкнула Інтернет взагалі.
  3. Вимкнення СМС та мобільного зв'язку взагалі - щоб не дати можливість для координації.
  4. Використання спецслужб переодягнених у цивільне, та найнятих за гроші або залежних від влади прихильників Мубарака для того, щоб розігнати протестуючих, з використанням насильства. Пряма атака 2 лютого провалилася, хоча було багато жертв і постраждалих з боку учасників акцій протесту.
  5. Після провалу прямої атаки, переодягнені у цивільне мобільні групи (зграї) були націлені на конкретних активістів (імена яких були відомі з оперативної діяльності та соціальних мереж) та на всіх журналістів, кого лише бачили. Мета - зменшити висвітлення подій та перешкоджати організаційній діяльності координаторів протестів
  6. Влада злякалася використовувати танки для придушення протестів. Натомість Мубарак затягує час, обіцяє реформи і обіцяє піти, але не зараз, а у вересні.
  7. Єгипетське представництво оператора мобільного зв'язку Водафон на вимогу влади зробило масову SMS-розсилку із закликом підтримати президента Мубарака
  8. Декілька останніх днів армія намагається фізично зменшити площу, на якій відбуваються протести в Каїрі, ізолювати та маргіналізувати жителів містечка на Майдан Тахрір
  9. Пропаганда в традиційних медія (ТБ, газети): учасники акцій протесту хочуть занурити Єгипет в хаос, знищити стабільність і взагалі є агентами Ізраїлю, Ірану та США

Детально пр першу стадію протестів, як різноманітній коаліції молоді вдалося перехитрити досвідчені та потужні єгипетські спецслужби, читайте тут.

Єгиптяни гинуть від куль та ножів спецслужб та переодягнених прихильників Мубарака, однак продовжують акції протесту. Чим би не закінчилися події, нам варто повчитися у них, як потрібно боротися за свою свободу і права. До речі, на знак солідарності одне із самих популярних гасел в Інтернеті наразі є "кожен з нас сьогодні - єгиптянин".

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

єгипет протести досвід

Знак гривні
Знак гривні