П

Післясмак, або «хвости» виборів. Кому Гепа, а кому перемога добра.

Головне у виборах - не процес, а те, що вони залишають після себе. Передбачуване те, що останні вибори залишили після себе країну з великою часткою представників Партії регіонів на місцях. Але країні якось ще належить розібратися з «хвостами», тобто з тими проблемами, що залишилися після 31 жовтня.

Автор: Антон ЗІКОРА

Безумовно, два найпомітніших «хвости» - це вибори в Харкові та Одесі. Незважаючи на те, що виборчі комісії присудили перемоги Кернесу і Костусєву відповідно, «легалізація» цих перемог залишається під сумнівом. Наприклад, «Фронт змін» заявив, що має намір і далі доводити в судах факти широкомасштабних фальсифікацій на виборах мера Одеси. Правда, у випадку з «перлиною біля моря», швидше за все, ситуація найближчим часом вирішиться на користь Олексія Костусєва: надто вже великий у нього відрив від Гурвіца. Офіційно у регіонала перевага в 20% (рахунок 50,8% - 30,8% голосів). Хоча, звичайно, головний «хвіст» - у питанні: як одеситам жити з таким мером. Він, наскільки я розумію вважає себе ставлеником добра:

Ви як молдаванин

Схоже, з Харковом все буде не так просто. Розрив між Аваковим і Кернесом офіційно менше відсотка. І представник «Батьківщини» не здається. Вже сьогодні на площі Свободи почалася безстрокова акція "Захистимо свій вибір!", на якій зібралися незгодні з підрахунком голосів. Харківський майдан налічує якщо не тисячі, то сотні людей.

Арсен Аваков, що офіційно програв, вже подав позов проти ЦВК і заявив про намір звернутися до Європейського суду з прав людини. Якщо дана інстанція ухвалить рішення на користь Авакова, ця проблема розтягнеться дуже довгим "хвостом".

Гепа

Але це ще півбіди у порівнянні з тим, що в Могилів-Подільському Вінницької області переміг кандидат Петро Бровко, який виявився громадянином Молдови (вгадайте, від якої партії?). Бровко свідомо подав у Могилів-Подільську територіальну виборчу комісію неправдиву інформацію, вказавши у своїх автобіографічних даних українське громадянство. Переможець отримав громадянство Молдови в 1994 році, і до цих пір прописаний в одному з сіл сусідньої країни.

Але, слава Богу, Вінницький окружний адміністративний суд, що розглядав цю справу, визнав відомості про молдавське громадянство Бровко достовірними. А його участь у виборах, відповідно, незаконною. Суд скасував рішення виборчої комісії, що визнала Бровко переможцем. Тепер чекаємо нового свята демократії в Могилів-Подільському.

Весело буде після виборів і в Полтаві. Весело не стільки тому, що більшість у нової міськраді отримає партія нового мера Олександра Мамая - «Совість України», яка взялася з нізвідки.

Унікальна сама особистість новообраного голови. У 1986 році Олександр Мамай поступив до Полтавського інженерно-будівельного інституту. Але вже в січні 1987 року був відрахованій за академічну заборгованість. Надалі Мамай працював то складальником, то вантажником, то двірником, то штукатуром-муляром. Так тривало до 1996 року, поки він не зайнявся власним бізнесом. У 2000 року він вже очолює сільськогосподарське підприємство «Інтер-Агро» - одне з найбільших агроформувань у Полтавській області.

Схоже, Мамай так і не здобув вищої освіти, в усякому разі, про це ніде не сказано. Тим не менш, це не завадило отримати йому близько 62% голосів виборців. Що ж, головний полтавський післявиборчий «хвіст» - це експеримент на тему: чи може мер без «корочки» зробити щось хороше для міста? (Аналітична група порталу TEXTY.org.ua вважає, що не має значення , чи є в людини вища освіта. Місто можна угробити як з освітою, так і без неї).

Полтава в міцних, але щедрих руках Мамая

«Технічні помилки»

В Івано-Франківську теж буде нелегко позбутися «хвостів». Тут обласна організація ВО "Свобода" розпочала довгострокову акцію протесту. Представники партії розбили наметове містечко під стінами обладміністрації та обласної виборчої комісії. Партійці стверджують, що результати виборів до облради масово сфальсифіковані.

Щодо вимог свободівці не є дріб'язковими. Вони наполягають на визнанні виборів в області недійсними і проведення повторних виборів. «Свобода» вимагає порушити кримінальну справу проти голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії. ВО також наполягає на визнанні перемоги за кандидатом Ткачівським у Галицькому одномандатному мажоритарному виборчому окрузі N7.

"Свобода" вас встрєтіт радостно у входа

У івано-франківських свободівців вже відбулося серйозне зіткнення з міліцією. Прихильники Тягнибока спробували увірватися на територію виборчої комісії, але були витіснені і побиті «Беркутом».

Проте в контексті того, що сталося на Черкащині, протест «Свободи» не здається актом відчаю. Місцевий окружний адміністративний суд знайшов «технічні помилки» в протоколах теркому, і визнав переможцем виборів представника «Нашої України» замість представника Партії регіонів.

Виявилося, що обласна виборча комісія допустила «технічну помилку», визнавши депутатом на 8-му окрузі «регіонала» Олександра Дудника. У той час як підрахунок голосів свідчив про перемогу в цьому окрузі кандидата від «Нашої України» Олександра Черевка. Мабуть, на реалізацію подібного сценарію і сподіваються свободівці в Івано-Франківську. Адже в Україні можливо все.

Варто також нагадати, що на деяких округах додаткові вибори відбудуться 14 листопада. Може здатися, що вони вирішать всі проблеми і розставлять всі крапки над "ї". Однак, судячи з усього, додаткові вибори не підчистять «хвости», а створять нові. Але це нічого, головне, щоб у цей день багато жертв і руйнувань не було.

До речі, вибори 31 жовтня відбулися порівняно мирно: на ділянках померло всього три людини. Правда, вмирали від час виборів і після них , але самі вибори тут ні при чому.

харківщина аваков кернес одещина вибори

Знак гривні
Знак гривні