Р

Репортаж у прямому ефірі з інавгурації Януковича (ЗАВЕРШЕНО о 16:30)

16:29 Депутат НУ-НС (член УНП) Олександр Клименко, який був на урочистостях в «Українському Домі», прогнозує, що вже у вівторок у ВР буде оголошено про створення коаліції НУ-НС і ПР.

На запитання, чи є вже у фракції НУ-НС більшість для її створення, той відповів: «У фракції є бажання працювати над реформами, які дадуть економічне зростання».

Клименко сказав, що в питаннях коаліції з ПР для НУ-НС головне, «щоб новообраний президент сказав, що ми все-таки залишаємося на позиціях євроінтеграції». На зауваження кореспондента ZaUA.org щодо обіцянок Януковича про другу державну мову і його апетити на ГТС, нардеп відповів аргументом, який просто таки збиває з ніг: «Янукович сьогодні жодного слова не сказав ні про російську мову, ні про газотранспортний консорціум».

16:10 Святкування в Українському домі закінчилося - Янукович вийшов і розслабленою ходою спустився до свого автомобіля. Йшов, наче прогулювався по набережній, дивився в небо.

Перед тим, як сідати до автомобіля, з кимось обійнявся - не вдалося роздивитися, з ким. «Напиши, что с Путиным. Все равно никто не видел», - своєрідно пожартували журналісти ОРТ.

Перед тим, як від’їхати, президент поручкався на прощання зі своїм фотографом.

16:00 ZaUA.org вдалося поспілкуватися із однією з ключових фігур в НУ-НС - депутатом Віктором Тополовим. "Я за всіх говорити не можу, але за себе скажу - я стовідсотково хотів би працювати в коаліції з ПР".

"Наразі є рішення нашої фракції про те, що голова фракції (Микола Мартиненко - ZaUA.org) іде до Юлії Тимошенко і каже, що фракція збереже існуючу коаліцію, якщо прем'єром буде член партії "Народний союз "Наша Україна", - сказав Віктор Тополов.

Пікантний момент: Арсеній Яценюк, якого зараз всі сватають у нові прем'єри від НУ-НС, не є членом партії.

На питання "Чи може Яценюк очолити уряд?" Тополов відповів: "Це залежить не від нього, а від фракції НУ-НС".

15:50 На сходи з Українського дому вийшла знімальна група ОРТ - вони кажуть, що єдині з журналістів, хто був усередині. Це навряд чи відповідає дійсності, бо всередині мають бути кореспонденти провідних інформагенцій на кшталт УНІАНу.

Службовці управління держохорони не робили зауваженням російським тележурналістам.

15:45 Працівники УДО залишили нашого кора в спокої, тільки попросили: "Коли буде виходити НАШ президент, звільніть дорогу". :)

Вийшов Юрій Єхануров. На запитання, чи не планує він стати прем'єром, віджартувався: "Я особисто такого не розглядаю".

За ним вийшов ще один депутат-нунсівець Мустафа Джемілєв. Він сказав, що бачив в Українському домі мінімум 15 депутатів із фракції НУ-НС.

15:35 Нашого репортера, який працює поблизу Українського дому, намагаються прогнати (альтернативний варіант - затримання) службовці Управління держохорони.

"Це режимний об'єкт, тут знаходитися не можна", - заявив кореспонденту хлопець у формі, котрий представився службовцем держохорони.

Посвідчення "службовець" показав, але так, що ані прізвища, ні номера не було видно.

Поки держохорона по рації радиться, що робити з журналістом він продовжує слідкувати за подіями.

На жаль, через конфлікт з нашими демократичними спецслужбами не вийшло поспілкуватися з одним із претендентів на пост міністра внутрішніх справ Василем Цушко, який саме вийшов із Українського дому.

Чутки про те, що Цушко після пережитого серцевого нападу схуд, не відповідають дійсності.

15:25 Леся Оробець повідомляє: "Черга до Януковича не зменшується. Ну все. Буду тікати, щоб встигнути в Донецьк на футбол".

15:20 Депутат від НУ-НС Леся Оробець продовжує твіттерити, тепер з Українського дому:

"Класична музика. На 1 і 2 поверх розрахуйсь) З одного боку посли, з іншoго наш політбомонд. Я серед послів. так наших краще видно.

Промова-тост Януковича: "Починаючи масштабні реформи Україна не залишиться на самоті... Дозвольте підняти келих за наше спільне процвітання... За наших друзів, які радітимуть нашим успіхам... за красиву улюблену Україну... і хай Господь нам допомогає".

Грають мелодію Скорика до фільму "Високий перевал". Цікаво подивитись на Юлю, коли їй запропонують коаліцію зі, скажімо, Ющенком-прем'єром.

...Бутербродів з ікрою вже немає, зате розмови стали багатослівнішими..."

Картинка звідси

14:50 Наш кореспондент завдяки хитрому підземному маневру просочився до сходів Українського дому, незважаючи на погрози правоохоронців. Там він зловив депутата від НУ-НС (група "Єдиний Центр") Ігоря Кріля, який уже набенкетувався.

"Народ веселиться, радіє, - поділися депутат враженнями від побаченого в Україснькому домі. - Депутатів я не рахував, але вони є.

ZaUA.org поцікавився, чи Кріля запросили особисто.

"Що значить "особисто?" - обурився депутат. - Запросили всіх депутатів, а хто хотів, то й пішов. Те, що я пішов туди, нічого не означає щодо домовленостей між "ЄЦ" і командою Януковича. Це означає тільки те, що сьогодні відбулася інавгурація прзидента, ОБРАНОГО НАРОДОМ, а обов'язок кожного депутата - поважати символи держави".

Нагадємо, що вчора депутати від дуже опозиційної Януковичу групи "Народна Самооборона" заявили, що на інавгурацію "підуть, але з почуттям огиди".

14:20 Небачена прозорість нового президента! Міліція не дозволяє наближатися до Українського дому пресі і пересічним перехожим.

На розі Трьохсвятительської і Європейської площі (тобто метрів за 100 до входу в Український дім) стоять два капітани, один старший лейтенант і геть молодий міліціянт з погонами без просвітів.

Вони доступно пояснюють: "Не пускаємо пресу! Нікого не пускаєм - таке указаніє поступило".

Поруч із журналістами стоять пересічні перехожі, які думали пройти повз Український дім на Володимирський узвіз. Їх теж не пускають, але їм і так цікаво - поглянути через міліцейське плече на коронацію інавгурацію нового президента.

Готель "Інтерконтиненталь", де очікується святковий фуршет, охороняють суворіше, ніж Секретаріат Адміністрацію президента. Колеги-журналісти навіть не могли припаркуватися.

13:32 "Гіпнотизуюча картинка динамічного штибу „Прес-центр Віктора Януковича” на великому екрані, несподівано змінилася на пряму трансляцію з Українського Дому. Звісно це викликало певне пожвавлення в напівсонному залі і українські колеги (як ті „активісти”, що стояли на банковій) почали скандувати „Я-ну-ко-віч”. Щоправда жартома.

Показують як поважні гості заходять до залу Українського Дому. В якості звукового супроводу відеоряду грає руській блатняк приємна класична музика. Ох і ж ЕСТЕТИ....ці „регіонали”!"

13:11 "Цього разу наїдки лише одного виду – скромні бутери з телятиною і сиром. Черги за кавою немає.

„Поздравляю тебя”. – вітаються, знайомі мені з ночі виборів, російські журналісти. Але це не найбільша несподіванка. Катя Осадча у фірмовому капелюшку! Я не міг повірити своїм очам і довго дивився на неї, щоб переконатися, що це дійсно топова світська журналістка.

12:30 Наш кор: "На диво з доступом до прес-центру Януковича в ІнтерКонтиненталі проблем немає ніяких. „У нас сегодня свободный доступ», - кажуть мені співробітники штабу. Чому так? Напевно через те, що тут НІЧОГО! не відбувається.

Почну з того, що порівняно з другим туром виборів прес-центр змінився кардинально. По-перше з залів позабирали плазми, шикарні дивани і „пивні” столики. В приміщенні., де колсь був прес-рум, зараз порожньо і темно. Натомість робочі місця для журналістів організували в екс-головному залі, де виступали лідери і вели „голубой огоньок”.

Атмосфера млява – тут ніщо не говорить проте, що Лідер сьогодні вже офіційно „коронований”. А пафосній назві „міжнародного прес-центру” (так чомусь вказано на офіційному сайті ПР, в той час як в ході виборів це був просто прес-центр) відповідає хіба що журналіст з близькосхідними рисами обличчя, який ввічливо попросив звертатися до нього російською, коли я намагався розпитати, що тут взагалі твориться і чи буде шось творитися :).

Власне до колеги я звернувся коли самі працівники штабу відповіли, що на сьогодні в них немає ніякого графіку роботи, і через ніякі заходи вони не анонсують.

Взагалі журналістів тут не дуже багато – близько 20 чоловік. Та й ті сидять в „асьці”. Чого чекають – не знають. Політиків, звісно теж немає."

11:37 Закінчуються урочистості з нагоди вступу Януковича на посаду. В цей час Ющенко в своєму кабінеті на Банковій, скоріш за все, показує Януковичу де знаходяться знаменитих "три конверти".

11:08 Схоже, наша підозра підтверджується. Перші ганебні кроки нової президентської команди: журналісти, окрім обмеженого пулу Януковича, були відсторонені від можливості висвітлювати інавгурацію з місця події. Напниклад, ті, хто змогли пройти у ВР, перебували на 3-му поверху і дивилися церемонію на екранах.

10:55 Церемонія "входження" Януковича до будівлі Секретаріату Президента на Банковій відзначилася конфузом. Прапор України, який під звуки гімну мав піднятися на флагштоку перед фасадом, спочатку взагалі застряг, а потім невпевненими ривками поповз догори. Музиканти, щоб залагодити незручну ситуацію, були змушені повторити фанфари вдруге.

10:45 На розі Банкової стоїть групка з 5-6 ідейних прихильників Януковича, і кричать до кожного мерса з тонованим склом: "Вітаємо, Віктор Федорович!". Вони наче втілення штампів, відомих із пропаганди: бухі, і з маленькими прапорцями РФ в руках.

10:42 Новий президент на мерседесі без номерів поїхав від ВР на Банкову.

10:34 Янукович стверджує, що він та його команда зможе догнати індустріальні країни, підтримуючи невелику кількість інноваційних напрямків.

Зовнішня політика в такій послідовності - РФ, Європа, США. Янукович обіцяє, що врятує державні фінанси, шляхом скорочення витрат на Секретаріат.

10:28 Янукович в своїй промові хоче в першу чергу реформувати Кабмін під себе, щоб він працював "синхронно з ним". Говорить про необхідність стійкої більшості - звичайно, нової більшості для себе. Закликає "очистити серця від отрути ненависті, породженою марнославством і егоїзмом".

10:21 Сюрприз - В.Ф. Янукович не відмовився від булави, печатки і знака президента. Також взяв посвідчення президента України, і одразу сховав його в таємну кишеню.

10:20 Януковичу виписали свідоцтво про вступ на пост президента України. Депутати від ПР вітають свого колегу майже так сильно, як вітали спікера Думи РФ Б. Гризлова.

10:16 Голова КС Стрижак приводить Януковича до присяги, де він присягається на вірність України, обіцяє захищати її суверинітет та свободи її громадян, додержуватися Конституції тощо. Ми запам'ятали ці слова.

10:12 Пікетувальники проти Гундяєва з-під Арсенальної пішли. В Раді пролунав гімн, і результати виборів оголошує голова ЦВК - Шаповал.

10:07 Тепер зрозуміло, чому пробки по всьому Києву - занадто багато високих гостей. Литвин намагається не збиватися, коли читає складні для себе іноземні призвіща. До ВР підїхала машина з Януковичем. По його обличчю, коли він піднімався сходами ВР видно, наскільки він переймається.

10:03 В незаповненому залі ВР (відсутня фракція БЮТу та частина НУНС) окрім всіх керівників держорганів України, депутатів та ін, знаходяться Президенти Польщі, прибалтійських країн, Угорщини, Македонії, Чорногорії, Вірменії, багато представників різних країн на рівні міністрів. Навіть Президент Європарламенту.

09:53 Проблеми з доступом у ВР є у цілої низки представників ЗМІ. Близько 50 з них не можуть потрапити на інавгурацію. Поки не зрозуміло, чи це прикмета "відкритості" команди нового президента, чи ознака профнепридатності.

09:41 Генерал Кузьмук приїхав в лампасах і в кителі. Анатолій Гриценко - в костюмі. Зрозуміло, хто з них розраховує стати міністром оборони. Гламурна Соня Кошкіна прийшла в міні-спідниці, і не поспішає заходити всередину приміщення.

Тим часом, на акції проти патріарха Кирілла( а всі акції проти Гундяєва заборонив український суд) біля Лаври міліція вже затримала принаймні одного активіста - Миколу Коханiвського (via @bilozerska) - однак за декілька хвилин відпустила.

21 сторіччя на вулиці - а в Києво-Печерській Лаврі президент європейської країни молиться з якимось іноземним попом.

09:30 Прибув сам Янукович, правда молодший. Схоже, у нього сьогодні якесь свято - він поголений і білій сорочці. Одразу почав збирати запопадливі респекти від усіх оточуючих. Прибули Юрій Єхануров та міністр ЖКГ Кучеренко. П. Симоненко, намагався потрапити від приміщення комітетів ддо ВР, опинився між потоками машин - і довго не міг перейти дорогу. Лещенко з УП поки що також веде репортаж із-за паркана ВР, можливо йому так цікавіше. Ще декілька журналістів не можуть потрапити всередину, не допомогли навіть знайомі депутати. Схоже, їх доступ дуже обмежений.

09:20 До ВР під'їхав грандіозний кортеж делегації з РФ - 9 машин з російськими прапорами. Всі інші делегації - 1, 2 машини максимум. Неначе натякають, чий він президент.

09:16 Серед прибулих помічені, серед інших, головний равін України та головний греко-католик.

09:14 Заходи безпеки - настільки небачені, що документи перевіряють навіть у депутатів-зірок українського ТБ, яких знають в обличчя всі.

09:12 В 9:15 закінчується допуск журналістів, однак нашого кора навіть з аредитацією не пропускають, міліція ганяє його навколо парку і не пускає всередину ВР. В самому парку багато солдат ВВ на доріжках (і ще багато знаходиться в 6 машинах).

Журналіст ZaUA.org зустрівся ще з двома колегами, які так само не можуть потрапити всередину. Цікаво, служби Януковича вже почали фільтрувати журналістів за завчасно складеними списками?

Наші кореспонденти з місця подій намагаються постачати для вас найцікавіші деталі того дійства, що відбувається зараз в Маріїнському палаці і поруч

президент янукович

Знак гривні
Знак гривні