Я

Як збільшилися радіосигнали на фронті в Україні (супутникові знімки)

На супутникових знімках добре видно, як зростає потужність радіосигналів на територіях бойових дій. В Україні це пов’язано з використанням безпілотників і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), які протистоять тим самим безпілотникам.

Зображення автоматично прокручується, зупиняючись на датах, коли зафіксовані особливі аномалії.

Опис GIF

Ми взяли знімки супутника SMAP місії NASA. Він вимірює природне випромінювання на частоті 1,413 ГГц по всій поверхні Землі у квадратах 40 на 40 км, для того щоб визначити солоність води (є фізична модель, яка пов’язує температуру поверхні, солоність води та інтенсивність випромінювання).

Зазвичай це випромінювання дуже слабке. Якщо радіометр супутника детектить потужніші сигнали від якихось інших джерел (наприклад, від обладнання зв’язку, або від РЕБ, або від радарів), після обробки ці дані визначаються як поміхи. Тобто карти — це кількість випадків ненатурального випромінювання (поміх) на частоті 1,413 ГГц у якомусь місці.

На знімках добре видно, що такі аномалії зосереджені лише в кількох місцях планети. На території бойових дій в Україні вони поступово зростають із лютого 2022 року.

Також ми помітили стабільне скупчення ненатурального випромінювання у М’янмі, де з кінця жовтня 2023 року триває збройне протистояння між хунтою та місцевими повстанцями.

Кілька разів на знімках з’являється потужний сигнал з однієї точки. Найімовірніше, це територія китайської провінції Сіньцзян, де уряд КНР провадить систематичну політику геноциду й асиміляції щодо уйгурів.

інфографіка Китай супутник хід війни радіохвилі сіньцзян М’янма карта реб

Знак гривні
Знак гривні