Д

До Десни підійшла друга хвиля забруднення (інфографіка)

Пляма забруднення вже поширилася Сеймом, імовірно, вона знову з Росії. Це знову органіка, яка забирає кисень і на деякий час робить воду “мертвою”.

На Десну чекає друга хвиля забруднення, про це свідчать дані моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України. Нова пляма вже просунулася по Сейму від українсько-російського кордону до впадіння річки в Десну.

На інфографіці Texty.org.ua видно, що нова пляма за динамікою просування та розмірами майже повністю повторює першу хвилю.

Далі ви можете побачити статичну графіку, а наприкінці статті ми додали інтерактивний дашборд, дані на якому оновлюватимуться.

Забруднення Сейму Десни (станом на 23 вересня)
Забруднення Сейму Десни (станом на 23 вересня)

І характеристики нової плями такі самі: надзвичайно низький (подекуди до нуля) вміст кисню. А це означає, що, як і минулого разу, забруднювачем є органіка. Нагадаємо, саме кисень використовується для окислення органіки. Чим більше органіки, тим більше кисню йде на її окислення і тим менше його залишається у воді. А отже, усім живим організмам нічим дихати, і вони помирають. Тому як протидію цьому забрудненню використовують насичення води киснем.

На фотографіях і в процесі спостереження з берега просування цієї плями може видаватися не таким катастрофічним, оскільки значна частина живих організмів у річці загинула після першої хвилі забруднення. Але небезпеку цього лиха недооцінювати все ж таки не можна.

Поява чергового забруднення може свідчити про те, що росіяни забруднюють річку системно. Адже в Сеймі та його притоках із боку Росії та поблизу кордону є кілька цукрових заводів, які можуть скидати відходи, а також велика свиноферма. Проте чітких доказів, що саме ці підприємства скидали відходи в річку і робили це спеціально, у нас немає.

Моніторинг якості води в Десні та Сеймі

Дані оновлюються щодня. Наведіть курсор на точку на графіку, щоб побачити детальну інформацію.

Київ
Чернігів
Сейм впадає в Десну
Батурин
Путивль
Кордон з РФ
map_points

інфографіка десна карта вода річки забруднення сейм

Знак гривні
Знак гривні