Я

Як РПЦ поширює російську брехню в Африці

Розв’язавши війну проти України й опинившись у ролі світового вигнанця, Росія намагається змінити цей статус і заручитися підтримкою країн так званого Глобального Півдня. І використовує для цього різні методи. У цій статті ми покажемо, як Росія використовує релігію, зокрема православ’я, для поширення свого впливу й дезінформації про війну в Україні на Африканському континенті.

Read in English

Школярі з ЦАР із російськими прапорцями
Школярі з ЦАР із російськими прапорцями

“Чекістський екзархат”

Головна церковна установа, через яку просуваються російські наративи на континенті, — Патріарший екзархат Африки, створений у грудні 2021 року.

Після того як 2019 року Патріарх Александрійський визнав автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), Російська православна церква вирішила вивести свої парафії, що містяться на Африканському континенті, з-під юрисдикції Александрійського патріархату й зробити їх автономними. Назвали це “Патріарший екзархат Африки”. “Патріарший”, очевидно, тому, що підпорядковується Патріарху Московському. За нашими даними, його осередки діють у 23 країнах континенту, це трохи менше, ніж у половині.

Александрійський патріархат — одна з найстаріших християнських церков у світі. Його заснування пов’язують з апостолом Марком, який вважається першим єпископом Александрії, міста в Єгипті. Був заснований у 42 році. Основна юрисдикція — Африка.

Створення своєї окремої структури дало змогу РПЦ налагодити системну пропагандистську роботу.

Наприклад, африканських священників возять у Росію на навчання, там вони відвідують воєнні форуми Москви. Після такої ідеологічної обробки під виглядом начебто релігійного навчання священники з Африки починають вихваляти російську “СВО” і загалом повторювати російські фейки про Україну.

Голова відділу релігійної освіти Патріаршого екзархату Африки на заходах у Танзанії, присвячених Дню перемоги. Вочевидь, до цієї релігійної громади належать росіяни, які там мешкають
Голова відділу релігійної освіти Патріаршого екзархату Африки на заходах у Танзанії, присвячених Дню перемоги. Вочевидь, до цієї релігійної громади належать росіяни, які там мешкають

Масштаб

Карта масштабів РПЦ в Африці

За даними фейсбук-сторінки Патріаршого екзархату Африки, можна нарахувати майже 200 оригінальних назв церковних установ у 23 країнах, що підпорядковуються РПЦ. За словами деяких діячів російської церкви, ще у 2022 році ця структура налічувала в Африці понад 200 парафій, але знайти точний список неможливо.

Напевно, може здатися, що 200 парафій — це дуже мало. Наприклад, УПЦ МП має понад 8 тисяч парафій в Україні (станом на травень 2024 року). Але й така кількість дає змогу ретранслювати російські фейки. І екзархат працює над збільшенням чисельності своїх парафій. До того ж РПЦ часто є дахом для російських шпигунів, тому навіть така мережа суттєво допомагає проникати в місцеві суспільства й збільшувати там вплив.

Не тільки про релігію

На перший погляд, Патріарший екзархат Африки не проводить якихось агітацій чи пропагандистських заходів на території континенту. Але на його сайті можна знайти багато цікавого, що ніяк не стосується релігії, зате влучно повторює російську пропаганду: від звинувачень “українських розкольників” разом із експрезидентом Порошенком до заяв Путіна про колективний Захід із намірами РФ “урятувати всіх в Африці”. Часом християнство в таких матеріалах відходить на другий план.

Росіяни поширюють свою пропаганду через церкви РПЦ в Африці

Українців часто називають “розкольниками”. Так, колишній екзарх Африки Леонід Клінський на московському форумі “Армія-2023” називав українців фашистами й казав, що РФ на війні в Україні відстоює “не якісь там абстрактні політичні принципи, а духовно-моральні”. Слово ж “війна” вже звичний тригер як для російської частини екзархату, так і для африканських посіпак РПЦ.

Крім того, колишній екзарх також стверджував, що російські війська захищають віру, яка нібито піддається утискам з боку “нацистів”, а Держдеп США впливає на рішення України в царині релігії.

“У 2018 році з ухвалення низки антиканонічних рішень розпочалося вторгнення Константинопольського патріархату в Україну. Воно було ініційоване українською владою та особисто президентом Петром Порошенком і супроводжувалося постійними консультаціями з представниками Державного департаменту США”.

Українські військові розкрадають церкви на Курщині

Щоб зрозуміти реальний вплив російської пропаганди на вірян в Африці, ми поспілкувалися з одним зі священників РПЦ із Нігерії Данієлем Агбазою. А щоб це інтервʼю взагалі могло відбутися, представилися російськими журналістами одного з популярних там видань.

Нігерійський священник Данієль Агбаза на службі в Москві (праворуч)
Нігерійський священник Данієль Агбаза на службі в Москві (праворуч)

Я священник у парафії святого апостола Андрія Первозванного в місті Маверік. Я був висвячений 31 грудня 2022 року в Москві. Це був знаменний день для мене. Я був єдиною людиною з Нігерії, хоча були кандидати з інших африканських країн. Квитки на літак мені купував екзархат.

У Москві було казково. Досвід і люди були чудові. Я їздив туди двічі й прекрасно провів час, відвідав багато церков і реліквій. Це був досвід, який духовно збагачує.

— До створення екзархату ви були частиною іншої церкви?

Екзархат Африки був створений 29 грудня 2021 року рішенням Священного Синоду Московського патріархату. Доти я був частиною Александрійського патріархату. 16 років навчався в семінарії, закінчив богословські студії в семінарії в Лагосі.

— Чому ви приєдналися до екзархату?

Багато хто з Нігерії, особливо з Александрійського патріархату, приєднався через розкол, коли Александрійський патріархат почав співпрацювати з розкольницькою групою в Україні. Ми написали в Московський патріархат і попросили прийняти нас, і з милості Божої був створений екзархат. Нас прийняли до складу Російської православної церкви.

Як РПЦ допомагає вам і вашій громаді? Чи надає фінансову підтримку, літературу?

Покликання священника — це не фінансова вигода, а саме покликання. Церква — це інституція, яка складається з людей, і вона діє також у світському світі. У нас є кандидати з Африки, які навчаються в семінарії в Санкт-Петербурзі та інших богословських школах Росії. Це великий крок для зростання православ’я. Річ не тільки в грошах, а й у навчанні та озброєнні людей знаннями для поширення Євангелія. Екзархат все ще молодий, але ми робимо успіхи.

Чи стикалися ви з якимись перешкодами з боку Грецької православної церкви в Африці?

Усередині країни чинили опір деякі грецькі єпископи, які не хотіли втрачати свої парафії і священників. Були випадки наклепів, нападів на церкви, спроби виселити священників із їхніх домівок або позбавити стипендій їхніх дітей. Але нас це не лякає. Ми очікуємо викликів, коли робимо правильні речі.

— Як війна в Україні вплинула на Російську православну церкву в Африці?

Це складна ситуація. Як християни ми молимося за мир. Ситуація в Україні викликає занепокоєння, тому що тамтешня церква переслідує багатьох священників і єпископів. Навіть якщо ми не в Україні, переслідування зачіпають нас, бо християнство — це одне тіло. Виклики в Україні відчуваються і в Африці. Наприклад, через санкції стало важко відправляти або отримувати вантажі з Росії, що впливає на діяльність церкви. Також важко поміняти рублі. І я, наприклад, бачив, що вчиняються напади українців у Курську, коли вони мародерили в церквах і продавали звідти ікони.

Ми попросили цього священника надіслати нам матеріали, з яких він дізнався про факти мародерства з боку українських військових на Курщині. Отримані світлини поширював англомовний пропагандистський акаунт у твіттері з майже півмільйонною аудиторією.

Англомовний твітер акаунт поширює фейки про українських мародерів на Курщині

Звісно, цей пост виявився фейком, причому дуже поганої якості. Такі публікації на сайті справді є, але назви в них набагато банальніші, без фраз про “курські трофеї”. Жодного слова про свавільну поведінку росіян щодо церков і святинь на території України ми не почули. Про підтверджені атаки на цивільне населення також. Священник, хоч і під маскою релігії, повторює російські наративи.

Крім того, Данієль підтвердив факти мінімального матеріального спонсорства з боку РПЦ в Африці. Організація відправляє священників у Москву, а часом і в інші регіони РФ на навчання чи просто як релігійних туристів. Екзархат допомагає відбудовувати деякі парафії та церкви, але дуже мінімально, наприклад, просто відновивши стелю в напіврозваленому будинку чи сараї, який потім використовують для богослужінь.

РПЦ із мінімальними матеріальними вкладеннями починає завойовувати такий важливий у нових реаліях континент. Але навіть ці копійки, витрачені Росією, роблять неабиякий внесок у поширення кривавої пропаганди через релігію.

африка релігія православ'я рпц Православна церква України

Знак гривні
Знак гривні