С

Сморід і чорний дим над ЗАЕС. Історія однієї провокації

Росіяни не полишають спроб звинуватити Україну в створенні ядерних загроз. Ввечері 11 серпня над одним із об’єктів окупованої росіянами ЗАЕС — градирнею — здійнялася хмара чорного диму. Texty.org.ua вирішили розібратися, чи маємо ми справу з черговою російською провокацією і як, власне, вона готувалася.

Підготовлені пропагандисти

Одним із найперших російських пропагандистів, хто повідомив про інцидент на ЗАЕС, був керівник окупаційної влади Запоріжжя Євген Балицький. Ось його повідомлення: “В результате обстрела города Энергодара со стороны ВСУ произошло возгорание на объекте охладительных систем ЗАЭС”. Як бачимо, у Балицького чітко зазначено про нібито “обстріл” ЗАЕС.

А вже буквально за годину вся російська пропагандистська вертикаль вибухнула “негодованием” і “воззваниями” до світової спільноти. Щоправда, “обстріли” плавно переросли вже в запущені Україною “дрони”. Причому росіяни вже чітко знали, що “дрон” був запущений із Нікополя, а “оператор БПЛА прекрасно видел, куда бьет”.

Так заявив такий собі “председатель комиссии ОП РФ по вопросам суверенитета” Володимир Рогов. Буде багато заяв й інших, відоміших російських персонажів. Але оцей одночасний виплеск різного штибу пропагандистів може свідчити лише про одне: їм дали чітку вказівку, що і коли казати.

Screenshot 2024-08-13 170343

Російський окупант на Запорізькій АЕС. Фото з російських пропагандистських джерел

Тобто план інформаційної атаки був підготовлений до інциденту. Для порівняння можемо пригадати публічну реакцію російської влади на український наступ на Курщині. Як такої її спочатку не було. Минули години й години, поки Герасимов і Путін організували щось на кшталт показової наради з якимось абсолютно незв’язним белькотінням. У випадку із ЗАЕС навіть російські пропагандистські “шістки” раптово виявилися в цілковитій інформаційно-бойовій готовності.

“Запах шин”

Texty.org.ua поцікавилися, а що бачили й знають про ці події самі мешканці Енергодара. Одразу зазначимо, що окупаційна влада всебічно намагається контролювати будь-яку активність містян у соцмережах, але навіть через цей контроль пробилися дуже цікаві коментарі місцевих мешканців.

“В Енергодарі тупо запах горілих шин. Я цей запах ні з чим не переплутаю”, — пише один із них.

“Запах асоціюється із запахом горілих шин”, — пише інший.

“Як ви вже дістали, у місті справді смердить”, — пише ще один мешканець Енергодара.

Усе це дуже корелюється з інформацією голови Нікопольської районної державної адміністрації Євгена Євтушенка про те, що окупанти підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

Що цьому передувало

Але цікаво зрозуміти, що передувало цьому інциденту. А передувала йому копітка й багатопланова підготовча робота росіян на інформаційному фронті. Це може свідчити про те, що ми маємо справу з підготовленим інформаційним вкидом, який покликаний представити в негативному світлі український наступ на російській Курщині. Зазначимо, що зараз українські війська перебувають на відстані близько 30 кілометрів від Курської АЕС.

Розповідає Ольга Кошарна, колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання України:

Росіяни ще 9 серпня оприлюднили офіційну ноту про те, що вони занепокоєні боями поруч із Курською АЕС і що це негативно впливає на експлуатацію атомної станції, компрометує постулати ядерної безпеки. Тобто вже тоді вони готували інформаційне поле. У своїй ноті вони зазначили, що нібито знайшли уламки українського БПЛА на майданчику Курської АЕС. Певно, сподівалися, що це буде дуже ефектна картинка для наших західних партнерів.

Наступного дня росіяни і далі розкачували ситуацію довкола “української загрози” вже для атомної енергетики у всьому світі. 10 серпня із заявою виступив Михайло Ульянов, постпред Росії при міжнародних організаціях у Відні (де міститься штаб-квартира МАГАТЕ. — Texty.org.ua).

Ульянов заявив, що західні країни ніколи не критикували Україну за створення загроз ядерній безпеці. Того самого дня його заступниця дала російському пропагандистському медіа коментар, чи можна скликати позачергову сесію МАГАТЕ з приводу Курської АЕС.

А вже 12 серпня після провокації на ЗАЕС це саме Постійне представництво РФ у Відні заявило, що Росія домагатиметься, щоб МАГАТЕ назвало винну сторону обстрілу в районі ЗАЕС. Здається, все розіграно як по нотах.

А тепер пригадаймо, що у квітні росіяни спрямували власні БПЛА на ЗАЕС. Звісно, заявивши, що то були українські дрони. Але те, що БПЛА були запущені з окупованої території, підтвердило дослідження британських військових аналітиків McKenzie Intelligence Services, проведене на замовлення природозахисників із Greenpeace.

Аналітики дійшли висновку, що літальні апарати, уламки яких росіяни продемонстрували як українські, з огляду на свої технічні характеристики не могли долетіти з підконтрольних Україні територій. Фактично йшлося про операцію під “фальшивим прапором”. Те, що сталося 11 серпня, схоже на подальше калькування росіянами своїх попередніх дій, лише з більшим розмахом.

Таким чином, ми знову маємо справу з російською інформаційною спецоперацією, спрямованою на дискредитацію України.

Нагадаємо, що після захоплення ЗАЕС росіяни регулярно обстрілювали лінії електропередач, які з’єднують електростанцію з українською енергомережею, і видавали це за українські обстріли. Про це читайте тут.

запорізька аес енергодар заес пропаганда дезінформація

Знак гривні
Знак гривні