Б

Боротьба і легка атлетика. Які види спорту приносять Україні найбільше олімпійських медалей (інфографіка)

На Олімпійських іграх у Парижі українці здобули 12 медалей. Більшість із них у традиційно переможних для нашої збірної видах спорту.

Ми дослідили, наскільки успішними були українські спортсмени в різних видах спорту на восьми літніх Олімпійських іграх — із 1996 по 2024 рік.

Найменша збірна

Цього року була представлена найменша в українській історії олімпійська збірна — 140 спортсменів (найбільша була у 2008-му — 254).

Значного гендерного зсуву порівняно з минулими Іграми не сталося. Жінок у команді було трохи менше, ніж на Олімпіаді-2020 у Токіо. Хоча починаючи з 1996-го серед українських олімпійців було щоразу більше спортсменок.

by_people-desctop
олімпійські медалі українців

За ефективністю виступу команди (співвідношенням кількості спортсменів і медалей) 2024 рік став одним із найслабших, але треба враховувати, що спортсмени готувалися до змагань у надзвичайно складних умовах через повномасштабне вторгнення Росії (далеко не всі з них тренувалися за кордоном). Навіть попри це, їм вдалося здобути на одну медаль більше, ніж на Іграх у Ріо-де-Жанейро 2016-го.

олімпійські медалі
медалі українців на олімпіаді 2024

Переможні види спорту

У легкій атлетиці й боротьбі наші спортсмени привозили нагороди з усіх Олімпійських ігор. Майже на кожних змаганнях здобували медалі у стрільбі, фехтуванні, спортивній гімнастиці й боксі.

олімпійські ігри медалі українців
олімпійські ігри медалі

Найуспішнішим для спортивної гімнастики був 1996-й — тоді Лілія Подкопаєва здобула два золота і срібло, Рустам Шаріпов — золото, а чоловіча команда — бронзу.
По пʼять медалей у легкій атлетиці та боротьбі також було 2008 року, по чотири — на цьогорічних Іграх у Парижі.

Найкращими роками для боксерів були 2000-й (два срібла й три бронзи) і 2012-й (золоті медалі Усика і Ломаченка плюс срібло й дві бронзи). Цього року в Парижі золото здобув Олександр Хижняк.

Олександр Хижняк
Олександр Хижняк

Золоту медаль зі стрибків у висоту на цьогорічній Олімпіаді в Парижі здобула Ярослава Магучіх, яка незадовго до Ігор встановила світовий рекорд. Фото її відпочинку перед відповідальним стрибком у фіналі облетіло світові ЗМІ.

Спальний мішок і килимок, щоб відновити сили, — обовʼязкові атрибути підготовки до стрибка для Ярослави Магучіх, як вона пояснила журналістам
Спальний мішок і килимок, щоб відновити сили, — обовʼязкові атрибути підготовки до стрибка для Ярослави Магучіх, як вона пояснила журналістам

Чотири з восьми Олімпіад приносили українцям медалі у важкій атлетиці, художній гімнастиці, стрільбі з лука. Були ще поодинокі нагороди у стрибках на батуті, стрибках у воду, карате, веслуванні, артистичному плаванні (до 2017 року воно називалося синхронним).

Зіркою Олімпійських ігор у Парижі стала шаблістка Ольга Харлан, яка здобула бронзу в індивідуальному заліку та золото у складі команди й забезпечує медалі у своєму виді спорту вже третій олімпійський цикл.

Ольга Харлан на Олімпійських іграх у Парижі. Фото: НОК України
Ольга Харлан на Олімпійських іграх у Парижі. Фото: НОК України

З шістьма олімпійськими нагородами Ольга перевершила рекорд плавчині Яни Клочкової і стала найтитулованішою українською спортсменкою за кількістю олімпійських нагород.

До речі, після Клочкової в українському плаванні була лише одна бронза — у Михайла Романчука на Іграх у 2020 році.

А тріумфальними для наших плавців були Олімпійські ігри в Сіднеї у 2000-му — тоді вони повернулися з чотирма нагородами, з яких два золота й срібло здобула Клочкова.

Командні види

Єдину олімпійську медаль у командних видах спорту українці здобули в гандболі — у 2004 році в Афінах.

Після 1996 року українські збірні з баскетболу, волейболу, водного поло жодного разу не проходили відбору для участі в Олімпіаді серед 16 національних збірних. Футболісти взяли участь в Іграх лише у 2024-му завдяки тому, що молодіжна збірна вийшла у півфінал на Євро-2023.

Жодної медалі

Українці ніколи не здобували олімпійських медалей у бадмінтоні, триатлоні, настільному тенісі та кінному спорті. Хоча триатлонці й гравці в настільний теніс брали участь у шести з восьми минулих Олімпіад, бадмінтоністи — у семи, наїзники — у чотирьох.

олімпіада спорт медалі інфографіка

Знак гривні
Знак гривні