К

Курйози, плутанина та інші веселощі: чим запам’ятається Олімпіада в Парижі

Цьогоріч Олімпіаду вперше в історії відкрили виставою на воді. Цей гучний перформанс захоплював, дивував і навіть дратував частину глядачів. Про українців, мабуть, буде справедливо сказати: ми мали змогу подивитись яскраве шоу й хоч трохи відволіктися від постійного негативу війни. Олімпіада не перестає дивувати курйозами, які почалися ще до старту самих змагань і тривають досі.

Погода проти

Примхлива погода втрутилася в Олімпіаду ще до її початку. За традицією в Греції запалюють олімпійський смолоскип, який потім подорожує до місця проведення змагань. Однак цьогоріч запалити вогонь від параболічного дзеркала в храмі богині Гери не змогли: в Олімпії було хмарно. Тому смолоскип запалювали від вогню із заздалегідь підготовленого горщика.

Записати

Верховну жрицю на церемонії зіграла актриса Мері Міна, яка молилась Аполлону, щоб той запалив вогонь, а також просила Зевса увінчати голови переможців Ігор вінками. Першим спортсменом, якому передали запалений смолоскип, став грецький чемпіон із веслування Стефанос Дускос.

Поганому стрибунові й… заважають

У стрибках у висоту з жердиною французький атлет Антоні Амміраті залишився поза фіналом через курйоз. Він уже перелетів планку на висоті 5,7 метра, але в останній момент зачепив її геніталіями. Через таку прикрість Антоні посів 15-те місце і не потрапив до списку фіналістів.

Хоча Амміраті не отримав олімпійську медаль, зате отримав «втішний приз» — тисячі нових підписників у соцмережах.

Пляжний волейбол з утепленням

На груповому етапі пляжного волейболу серед жінок зустрілися єгиптянки й іспанки. Фото з матчу швидко завірусилися в мережі. Адже спортсменки з Єгипту грали у спеку в чорних хіджабах, штанях і кофтинах із довгими рукавами, тоді як пара з Іспанії була в купальниках.

Глядачі жартома заховали іспанок на фото за чорними прямокутниками, припустивши, що саме такий вигляд мала б телевізійна картинка в мусульманських країнах. Єгиптянки програли, зате здобули пошану від здивованих фанатів пляжного волейболу.

Просто проходив повз…

Після виступу у фіналі в змішаній командній категорії зі стрільби на 10 метрів із пневматичного пістолета турецький спортсмен Юсуф Дікеч неочікувано для себе став зіркою соцмереж.

У той час як суперники виходили на стрільбу в спеціальних окулярах і захисних навушниках, Юсуф мав такий вигляд, ніби щойно прокинувся, вдягнув перше, що було під рукою, і пішов на змагання. Турецький спортсмен виборов срібну медаль, розслаблено цілячись у мішень у звичайних окулярах і берушах. Під час пострілів він тримав руку в кишені та навіть не заплющував око.

Глядачів вразив абсолютний спокій спортсмена в такий відповідальний момент, а хтось навіть жартував, що Туреччина відправила на Олімпіаду кілера. Фото стрільби Дікеча швидко розібрали на меми.

Пожартував: тенісист Ебден пропонує глядачам грати замість нього

У першому колі змагань Меттью Ебден зустрівся з багаторазовим чемпіоном світу й другою ракеткою чоловічого рейтингу Новаком Джоковичем.

Австралієць без шансів програв сербові перший сет всуху, із рахунком 0:6, а другий сет вже програвав із рахунком 0:2. Ебден так зневірився в шансах виграти бодай один гейм, що жартома простягнув ракетку глядачам на трибуні й запропонував замінити його на корті.

Однак Меттью все ж таки взяв один гейм у другому сеті, зробивши рахунок 1:4. Австралієць відреагував так, ніби виграв увесь поєдинок: підняв руки догори й натягнув футболку на голову. Глядачі підтримали його оваціями. Зрештою виграв Джокович із рахунком 6:0, 6:1.

Та Олімпіада в Парижі не стала провальною для Ебдена. Пізніше разом з іншим австралійцем Джоном Пірсом він виборов золото в парному розряді.

Пропущений рейс

Легендарна ямайська спринтерка й триразова олімпійська чемпіонка Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс потрапила в дуже дивну ситуацію. Спортсменку не допускали на стадіон, бо, на думку організаторів, вона не так приїхала на змагання.

Річ у тім, що згідно з новим правилом безпеки від атлетів вимагають їздити в командному автобусі. Натомість Фрейзер-Прайс приїхала на стадіон «Стад де Франс» звичайною автівкою.

Обурена спортсменка годину з’ясовувала стосунки з адміністраторами. У суперечках Фрейзер-Прайс заявила: «Вони сказали, що змінили правило вчора. Як це вони змінили правило і нічого не сказали? Ми вже приїздили власною автівкою, і з безпекою все було добре. Це якесь божевілля…»

Врешті-решт Фрейзер-Прайс пройшла на арену, але часу на розминку не лишилося. Щоб не травмуватися, вона просто розвернулась і пішла назад, а її опонентки на доріжці отримали своєрідний бонус, позбувшись грізної суперниці.

Футбольний «шпіонаж»

Курйоз стався і з жіночою футбольною збірною Канади. Аналітик команди Джозеф Ломбарді вирішив знімати тренування з дрона. Вже після перемоги в першому матчі над Новою Зеландією канадійок звинуватили в підгляданні за тренуваннями суперниць, а випадок охрестили «дронгейтом». Джозефа Ломбарді заарештувала французька поліція. Зі збірної зняли шість очок у турнірній таблиці.

Побоюючись ще гірших наслідків, головна тренерка канадійок Бев Прістман швиденько взяла всю провину на себе й дістала дискваліфікацію. Незважаючи на мінус три очки в заліковій таблиці до старту другого матчу, завдяки майстерності та характеру своїх футболісток Канада пробилася в матчі стадії плейоф.

Помилки й плутанина

Після параду спортсменів на річці Сені піднімали олімпійський прапор. Однак організатори одразу «дали фальстарт». Коли прапор піднімався вгору на флагштоку, уважні глядачі помітили, що його закріпили догори дриґом. Трійка верхніх кілець опинилася знизу. Організатори пояснили цей курйоз тим, що відрепетирували багато епізодів відкриття Олімпіади, за винятком власне підняття прапора.

Записати123

Кумедний випадок трапився перед змаганнями із запливу брасом на 100 метрів. Аргентинська плавчиня Макарена Себальос, виходячи на доріжку й побачивши за своєю спиною на екрані китайський прапор, кілька разів озирнулася, зробивши здивований вираз обличчя.

А литовську чемпіонку Руту Мейлутіте організатори чомусь вивели на змагання під прапором команди нейтральних спортсменів. Що стосується справді «нейтральних спортсменів» — росіян і білорусів, то їх не допустили до церемонії відкриття. Не буде їх і на завершальному шоу.

Записати66666

Ще одна плутанина сталася на старті баскетбольної гри між збірними Південного Судану та Пуерто-Рико. Гравці африканської команди не були готові раптово почути гімн Судану, від якого їхня країна здобула незалежність у 2011 році. Одні продовжили співати й тримати руку на серці. Інші озиралися й збентежено тупцювали. На виручку прийшли глядачі: вони підтримали гравців овацією стоячи. Після цього організатори таки виправилися й увімкнули гімн Південного Судану.

Мемний Снуп Доґґ і падіння під час виступу Леді Гаги

Одним із зіркових гостей церемонії став американський репер Снуп Доґґ. Цей виконавець відомий як великий любитель марихуани. Тож його стильна хода зі смолоскипом породила чимало тематичних мемів.

Записати5555

Леді Гага виконувала пісню «Mon Truc en Plumes» із підтанцьовкою в стилі кабаре. Хоча глядачам здебільшого сподобався виступ співачки, знайшлися й ті, хто скаржився на поганий звук і, хоч як дивно, на неякісну французьку вимову. На додачу під час танцю стався курйоз: один із танцюристів послизнувся і гепнувся посеред сцени, але вдав, ніби все так і мало бути, і продовжив виступ.

Кросівки Світоліної на сувенір

Українська тенісистка Еліна Світоліна необачно залишила свої кросівки в роздягальні, а коли повернулася вранці, їх уже не було. Про це розповів Юрій Сосновський, прессекретар Федерації тенісу України. За його словами, можливо, хтось з обслуговуючого персоналу забрав взуття як сувенір.

Та головна неприємність для Світоліної не крадіжка кросівок, а втрата ортопедичних устілок, які розроблені під її стопу. На щастя, вона прихопила із собою в Париж запасні устілки, тому й надалі змагалася в зручному взутті.

Олімпійські «купання» в Сені

Організатори Олімпіади кілька разів скасовували запливи тріатлоністів на річці Сені. Індикатор фекалій (бактерій кишкової палички) вдесятеро перевищив безпечну норму. І це попри те, що річку готували й чистили, щоб отримати дозвіл на запливи по її руслу.

Після отримання цього дозволу скепсис щодо чистоти річки нікуди не зник, тож очільниця Парижа Анн Ідальго напередодні Олімпіади навіть особисто пірнула в Сену.

«Уявіть собі, що через рік тут буде зона для купання, басейн і всі люди, які можуть, будуть приходити плавати. Ігри були рушійною силою і прискорювачем. Ми робимо це, бо нам потрібно адаптувати наші міста до зміни клімату», — сказала тоді Ідальго.

Прикро, але мріям Анн Ідальго не судилося здійснитися. Після весняних та літніх дощів каналізаційні стоки знову потрапили у воду, тож організаторам довелося довго чекати, щоб показники хоч трохи наблизилися до норми. Зрештою спортсменам хоч-не-хоч довелося стрибати в досить-таки брудну річку, щоб не залишитися без медалей.

«Титанік» зі щасливим фіналом

Британські прапороносці Гелен Ґловер і Том Дейлі креативно обіграли сцену з фільму «Титанік» під час проходження човна команди по Сені. Дейлі широко розвів руки в боки біля перил, а Ґловер обійняла його за талію, одночасно тримаючи британський прапор. На відміну від фільму минулося без катастроф — британська команда допливла до площі Трокадеро цілою та неушкодженою.

Записати6765

Звичайно, на Іграх у Парижі траплялися й негативні моменти, як-от підпали електрощитків на залізниці чи проблеми з проживанням і харчуванням спортсменів в олімпійському селищі. Та ми свідомо не зосереджувалися на таких подіях. Кепських новин і без того не бракує, тож нехай у глядачів залишаться лише позитивні враження від цього великого спортивного свята.

олімпіада спорт меми курйоз

Знак гривні
Знак гривні