Ч

Часів Яр: чергове місто, яке росіяни перетворили на руїни. Чому його важливо втримати?

Часів Яр на Донеччині, що міститься на захід від Бахмута, від початку війни потерпає від обстрілів. Однак активний штурм міста росіяни розпочали у квітні 2024 року, плануючи взяти його до ритуальної в Росії дати 9 травня. Бої за місто досі тривають.

Руйнування

Червоним на карті позначено будинки, які зазнали суттєвих пошкоджень та руйнувань протягом квітня червня 2024 року.  

chasiv_map2 оборона, війна, datavis, інфографіка, руйнування, часів яр, хід війни, супутникові знімки

Ми наклали шар із будинками на теплову карту пошкоджень у місті, отриману за допомогою аналізу супутникових знімків Sentinel-1.  Згідно з аналізом найбільших руйнувань місто зазнало в першій половині квітня. 

Порівняння знімка з дрона в Часовому Ярі за червень 2024 року і руйнувань, виявлених за допомогою аналізу радарних зображень.

Радарним супутникам складно зафіксувати несуттєві руйнування або випадки, коли руйнування відбувається дуже поступово протягом тривалого часу. До того ж багато будинків було зруйновано до початку активного наступу у квітні 2024-го.  Тому реальний масштаб руйнування міста більший, ніж зафіксував радарний супутник протягом квітня — червня 2024 року.

Ми не можемо застосувати методологію визначення руйнувань у перехідний зимово-весняний період, адже наявність снігу чи підвищена вологість ґрунту внаслідок танення снігу можуть спричинити результати false positive щодо руйнувань.

Наприклад, на супутникових знімках Часового Яру від Maxar за вересень 2023 року вже можна побачити чимало понівечених будівель — їх легко розпізнати, бо замість даху видно «клітинки» каркаса будинку. 

Знімок: Maxar, вересень 2023 року
Знімок: Maxar, вересень 2023 року

Цілі та пошкоджені будівлі по-різному відбивають мікрохвилі радарного супутника. Попри інтенсивні бої, що точаться в місті приблизно із середини червня, знімки Sentinel-1 перестали фіксувати значні пошкодження міської забудови. Це також непрямо свідчить про те, що цілих будівель у місті не залишилося. 

Масштаби руйнувань підтверджує відео фонду «Повернись живим», опубліковане 18 липня. 

Ключ до агломерації 

Часів Яр має особливе становище. Після захоплення Авдіївки росіяни націлилися на нього. По-перше, Часів Яр міститься на панівній висоті. Найвища точка тут — 247 метрів. Наприклад, у сусідніх Костянтинівці, Дружківці, Слов’янську та Краматорську середня висота становить від 100 до 125 метрів.

По-друге, від нього рукою подати до Костянтинівки (7 кілометрів на захід) і Краматорська (25 кілометрів на північний захід).

Окрім свого особливого становища за висотою Часів Яр має і водну перешкоду: на східних околицях міста протікає канал Сіверський Донець — Донбас.

За Часовим Яром рівнина й відкрита місцевість. Якщо російська армія зможе захопити місто, то вона матиме як на долоні всю Краматорсько-Слов’янську агломерацію. Це дасть змогу далекобійній артилерії РФ обстрілювати логістичні маршрути української армії.

Також захоплення міста відкрило б дорогу російським військам безпосередньо на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ, тобто, по суті, Часів Яр — ключ до всієї агломерації. Нагадаємо, що агломерація цих міст після того, як росіяни окупували Донецьк у 2014 році, стала адміністративним і логістичним центром підконтрольної Україні частини Донецької області. 

У Часовому Ярі працювали промислові підприємства, був потужний транспортний вузол, зокрема залізничний. До великої війни в ​​місті жило близько 13 тисяч людей, але на початок квітня цього року залишилося близько 700 — переважно люди похилого віку, які з різних причин їхати не хочуть.

Також свого часу в Часовому Ярі був розташований штаб Операції Об’єднаних сил.

Навесні 2024 року російські війська впритул наблизилися до Часового Яру і, не зумівши його взяти в лоб, почали систематично руйнувати за допомогою артилерії та авіаударів.

Навесні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський казав, що Росія поставила за мету захопити це місто до 9 травня — Дня перемоги, але в них це не вийшло.

Оборона

Проблем в обороні Часового Яру досить багато. Російські війська поки що мають значну перевагу в чисельності особового складу, авіації та кількості боєприпасів. Вони скидали на місто велику кількість КАБів, але, за словами пресофіцера 26-ї артилерійської бригади капітана Олега Калашнікова, останнім часом кількість таких бомб значно зменшилася і росіяни переважно штурмують місто піхотою, причому, що важливо, без підтримки важкої техніки.

Співвідношення артилерійських боєприпасів 1 до 10 на користь Росії.

Вони руйнують будинки, промислові об’єкти, а також фортифікації ЗСУ як у самому місті, так і на підступах до нього.

Сьогодні росіяни намагаються обійти Часів Яр із флангів і подеколи досягають певних успіхів.

Якщо ворогу вдасться просунутися на флангах, український гарнізон буде змушений відійти з міста, щоб не опинитись у пастці.

оборона війна datavis інфографіка руйнування часів яр хід війни супутникові знімки

Знак гривні
Знак гривні