У

Угорський “голуб миру”. Моніторинг росЗМІ за 1–7 липня 2024 року

Минулого тижня російські медіа писали про дипломатичні поїздки прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Він приїхав до Києва й просив президента України припинити вогонь, потім полетів до Москви з тим самим проханням. Довкола поїздок політика російські пропагандисти стали продукувати безліч інтерпретацій, як вони це роблять завжди. Були версії, що це план Заходу для примирення країн за корейським сценарієм, що Орбан тепер стане представником Путіна на Заході, що Орбан здійснює свої вояжі на прохання Зеленського для налагодження мирного процесу.

Read in English

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

topics_240701@2x (1) пропаганда, дезінфомонітор, росзмі, дезінформація

Московські гості

Два важливих гостя були в Москві: репер Каньє Вест і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

РосЗМІ яскраво висвітлювали візит цих персон. Пропаганда змістила фокус на вигідні Кремлю наративи.

Американський репер Каньє Вест відвідав Москву 30 червня і був у Росії менш як 24 години.

Репер спричинив фурор у світському житті росіян. Росіяни бігали по Москві в пошуках Каньє Веста і деяких афроамериканців помилково сприйняли за зірку-репера. Це може свідчити про те, що, попри імперські амбіції, росіяни хочуть бачити себе частиною Заходу і не в захваті від перспективи жити лише в “русском мірє”, а влада розуміє ці настрої і створює ілюзію нормальності для внутрішньої аудиторії.

Кремлівський ідеолог Олександр Дугін заявив, що Вест ідеологічно близький до Росії: “Канье Уэст, кстати, идеологически наш”. А сюжети новин повторювали, що репер колись хвалив Путіна.

Загалом візит Каньє Веста використовували, щоб підкреслити, що російську культуру не змогли “скасувати” чи закенселити. Росія прориває культурну блокаду Заходу: “Отмена отмены России”, “отмена культуры отмены”.

Іншим ідеологічним союзником виявився прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який був у Москві 5 липня. Візит Орбана неоголошений. Угорський прем’єр попрямував до Москви відразу після Києва.

Вояжі Орбана російська пропаганда охрестила “миротворчою місією”: “Прилетел в Москву для продолжения «мирной миссии»”, “Орбан прибыл в Москву. Ранее он заявил, что он в этом визите не представляет ЕС, а представляет адекватную часть человечества, которая хочет мира. И что мир наступит, когда кто-то будет работать на мир. И он, Орбан, работает на мир. Россия стремится к миру тоже”.

Пропагандисти створюють Орбану образ найкращого європейця, який розуміє інтереси своєї країни та ЄС. А справжні інтереси європейців — це, звичайно ж, дружба з Росією і мир на континенті після виконання вимог Кремля: “Закончить конфликт легко — это и пытается Орбан донести своим визитом до той самой европейской бюрократии. Надо всего лишь услышать и рассмотреть условия Москвы. Они простые и не изменились с того момента, как впервые прозвучали 14 июня, ровно накануне провального для Киева Швейцарского саммита”.

У Києві Орбан запропонував президенту України Володимирові Зеленському припинити вогонь. Природно, що Зеленський на таке не може піти, поки триває російський наступ. Тепер кремлівська пропаганда вкотре повторює, що саме Україна не хоче закінчення війни: “2 июля премьер-министр Венгрии Виктор Орбан во время встречи в Киеве с Владимиром Зеленским предложил ему подумать о прекращении огня, чтобы ускорить мирные переговоры с Россией. Зеленский предложение отверг”.

Про вимоги Кремля пропагандисти також згадують. Ще 14 червня Володимир Путін заявив, що для початку переговорів Україна має повністю вивести свою армію з тимчасово окупованої Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Це стосується і тих територій, які під контролем України, зокрема Херсона й Запоріжжя. Крім того, Україна не повинна вступати в НАТО, а також повинна мати “нейтральний, позаблоковий, без’ядерний статус”. Путін також заявив, що для переговорів із Росією західні країни мають зняти всі санкції з Кремля.

У звичному для російської дези дусі, коли потрібно відвернути увагу від своєї операції, заплутати сліди і збити з пантелику громадськість, пропагандисти висували багато версій навколо поїздок Орбана.

persons_240701@2x пропаганда, дезінфомонітор, росзмі, дезінформація

Про що писали ще

Виборча кампанія в США. РосЗМІ рясніють новинами про те, що демократи в Штатах вимагають від Байдена відмовитися від президентських перегонів: “Американский продюсер документальных фильмов, внучка соучредителя Walt Disney Эбигейл Дисней перестанет жертвовать деньги Демократической партии до тех пор, пока Джо Байдена не заменят на выборах”, “Телекомпания CNN информировала ранее, что все больше действующих и бывших чиновников, представляющих Демократическую партию США, выступают за то, чтобы действующий президент США Джо Байден вышел из предвыборной гонки”.

У росЗМІ запевняють, що Байден — хвора людина, яка вже не сприймає реальність: “Президент США Джо Байден может страдать тяжёлым нейрокогнитивным дефектом — из-за этого, например, он путает события прошлого. А продержаться на дебатах с Дональдом Трампом ему могли помочь психостимуляторы, действие которых закончилось под конец мероприятия, и уводить главу Белого дома со сцены пришлось жене. К таким выводам пришёл врач-психиатр Василий Шуров, проанализировав видео с дебатов”.

А головними винуватцями в історії, чому ж Байден не знімає своєї кандидатури, стала його родина, яка просто хоче уникнути покарання за корупцію: “Байден остаётся в гонке выборов почему? Потому что так решила его семья. А почему так решила семья? Да потому что если Байден уйдёт с поста президента, то его сын Хантер сядет в тюрьму лет на 10–15”.

США — розсадник санкцій. Російська пропаганда виставляє США не лише головним розпалювачем війн у світі, а й країною, що найбільше зацікавлена в накладанні санкцій: “Начиная с 1950 года Соединенные Штаты ввели больше санкций, чем любая другая страна мира. Согласно данным, опубликованным Министерством финансов США 28 декабря 2023 года, Вашингтон ввел санкции против более чем 20 государств”.

Тут висновок для кремлівських пропагандистів очевидний: Вашингтон це робить для того, щоб інші країни не розвивалися економічно. Так російські дезінформатори хочуть продемонструвати населенню, що санкції — це насправді не бажання покарати Росію за війну проти України, а лише інструмент для стримування Росії.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

NDI logo

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні