П

Повітряні бої. «Вампір» не витримує удару FPV, «Мавік» таранить «Кажана»

Небо над сірою зоною фронту наповнене дронами. Бійці розповідають, як відбуваються бої між безпілотниками: як російський FPV-дрон атакував українського «Вампіра», як «Кажану» вдалося перехитрити «Мавіка».

Інженер дронів Дмитро служить у піхоті, його побратим Павло — пілот роти ударних дронів «Тайстра». «Тайстра» — рота безпілоних авіаційних комплексів у складі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», яка була створена однією з перших у межах проєкту «Армія дронів».
Підтримати збір на комплектуючі для їхніх дронів можна тут.

«Зоопарк» БПЛА

Про які літальні апарати йдеться в цьому тексті:

Павло понад рік працює з дронами-бомберами «Кажан» і «Вампір». Розповідає, що за останні три місяці було щонайменше чотири напади ворожих дронів на його борти.

“Вперше це було так: ворожий «Мавік» залетів у мого «Кажана», коли я завис над ворожою позицією і саме готувався робити скид. Тоді мене збили. Ворог ще виклав відеопідтвердження цього”.

Тоді все закінчилося швидко й сумно для нас. Але часто дрони можуть деякий час боротися між собою. Використовується цілий набір маневрів: переслідування, маневрування, таран і, звісно, атака дроном-камікадзе.

kazhan_01

“Якось російський «Мавік» намагався взяти на таран мого «Кажана», — каже Павло. — Я міг повести свій безпілотник у контртаран, але вирішив не робити цього — не хотів ризикувати бортом, бо був сильний вітер і залишалося мало заряду батареї. Тому я швидко набрав висоту й почав повертатися додому, постійно то знижуючись, то піднімаючись вгору, щоб «Мавік» не міг у мене влучити. «Мавік» якийсь час переслідував, але потім у нього закінчився заряд батареї. А я спокійно, не відкривши своєї точки, повернувся”.

Дешеві дрони атакують дорогі

Бачимо тенденцію, коли дешевші й менші дрони намагаються нападати на більші й дорожчі. Але «Кажани» і «Вампіри» живучі: навіть якщо в них поцілити зі стрілецької зброї або спробувати взяти на таран «Мавіком», у них залишається можливість повернутися додому. Павло має у своєму «портфоліо» аж два таких випадки.

“Якось російські FPV гналися за моїм «Кажаном», але не змогли влучити. Тоді вони знайшли мою точку, з якої я працював, і почали по ній відпрацьовувати FPVшками. Влучили в мого «Кажана», який сів там. Він зазнав пошкоджень, але ми його врятували. Потім ворожі FPV атакували нас, коли ми поверталися з позицій машиною. Але працювала наша РЕБ, і ті дрони падали метрів за 10–15, а ми просто («просто»! — Авт.) заробили легку контузію”.

vampire_02

“Іншим разом у нашого «Вампіра» залетів FPV. На той момент ми саме зависли над ціллю й готувалися скинути боєприпас. Раптом борт почало кренити, все відбувалося дуже швидко, ми навіть не зрозуміли, що трапилося: чи підстрелили нашого «Вампіра», чи чимось у нього залетіли. Але завершили скидання, і нам вдалося повернути підбитий борт на базу. За 10 хвилин поставили нові лопаті й полетіли працювати далі. І тільки потім, переглянувши відео польоту, побачили, що це ворожий FPV влучив йому в лопаті, але не здетонував”.

Чому вороги полюють на «Кажанів» і «Вампірів»

«Кажани» і «Вампіри» ефективні для зупинення штурмів живою силою противника, тобто заважають російській тактиці, і штурмів малими групами без підтримки броньованої техніки в надії, що українські Сили оборони, розтягнуті по довжелезній лінії фронту, десь виснажаться і їм вдасться здійснити спротив. До речі, основу цієї тактики вони запозичили в наших військ, коли Україна проводила контрнаступ на Півдні. Тому росіяни їх вистежують і прицільно атакують, не шкодуючи кількох камікадзе чи навіть «Мавіка».

Кожен дрон-бомбер коштує приблизно 500 тис. грн. Вартість «Мавіка» з нічною камерою (бо «Кажани» і «Вампіри» літають лише вночі) — 200 тис. грн. Росіяни мають значну кількісну перевагу в малих дронах, тож їх, вочевидь, такий обмін влаштовує.

Росіяни атакують частіше

На цьому етапі війни ініціюють атаки дронами саме росіяни. Спрямовують свої менші й дешевші безпілотники проти наших більших. Окрім того, у росіян немає аналогів наших дронів-бомберів, бо вони їм не потрібні. Ці дрони є заміною артилерії, якої в них завжди було вдосталь, а в нас постійна нестача. І українським розробникам треба було придумати, чим це компенсувати.

Одним із варіантів часткової заміни стали ударні дрони-важковики, що несуть на позиції ворога гранати й міни такого самого калібру, які використовуються в малій артилерії.

Бажаною ціллю для нас серед ворожих дронів є великі розвідники Zala й «Орлан», які часто працюють у парі з ударними дронами-камікадзе «Ланцет».

До речі, в Україні було кілька випадків, коли український FPV збиває «Орлан» у польоті. На відео нижче один із них.

Збити «Орлан» у польоті

Сподіваємося, така практика швидко пошириться по лінії фронту, а ті, хто зумів так збити «Орлан», проводитимуть багато тренінгів і навчань для інших бійців. Це дуже важливий прецедент, бо «Орлани» забезпечують росіянам значну перевагу в розвідці. І дуже важливий фактор: FPV-дрон у десятки, якщо не сотні разів дешевший за «Орлан» і набагато простіший у виробництві.

Збивати дрони ракетами нераціонально

“Збивати «Орлани» дорогими дефіцитними ракетами, які призначені для збиття літаків чи ракет, нераціонально. З ПЗРК дістати його важко, бо ти його не побачиш, а він летить і бачить і тебе, і все. В «Орланів» переважно бензинові двигуни, але тепловий слід у нього невеликий, зеніткою на нього не наведешся.

Думаю, найкраще рішення — це якийсь спеціальний дрон, «натасканий» через машинний зір саме на «Орлан», який запускають у попередньо визначений РЕБівцями квадрат, у якому приблизно той летить, і наш дрон захоплюватиме його й знищуватиме. У цьому напрямку всі й шукають рішення”.

дрони-камікадзе війна дронів дрони зсу орлан

Знак гривні
Знак гривні