З

За один місяць Вовчанськ зрівняли із землею (супутникові дані)

Супутникові знімки дають змогу оцінити масштаби руйнувань, але не дають зрозуміти, що пережили люди.

Read in English

“Давай швидше, зараз прилетить у ті ворота, поки ти будеш їх зачиняти?”

Починаючи з 10 травня у Вовчанську активно евакуювали громадян. Поліція, волонтери та ДСНС вивозили мешканців міста, які цього захотіли. З початком наступу росіян на Харківщину місто опинилося на лінії бойових зіткнень. Окупанти за день скидали на Вовчанськ кілька десятків КАБів, били ракетами С-300, артилерією та мінометами. 

Відстань від Вовчанська до Харкова — 73,8 км.  Саме туди здебільшого везли мешканців міста.

У репортажі з Вовчанська “Громадське” показує, як відбувалася евакуація мешканців Вовчанська 12 травня. Хтось відмовляється покидати рідні домівки, незважаючи на гул снарядів над головою. У когось вдома коти і собаки, худоба, майно, яке шкода кидати. Хтось не знає, куди їхати, а комусь байдуже, чиїм буде місто, просто хоче залишитись у себе вдома.

У наступні тижні Вовчанськ перетвориться на суцільні руїни. Чи вижили ті, хто лишився, невідомо.

Ймовірно, протягом травня понад 2 тис. будівель у Вовчанську зазнали повного або часткового руйнування.


Пошкоджені будинки у Вовчанську. Травень 2024 року

За розрахунками на основі супутникових знімків Sentinel-1
За розрахунками на основі супутникових знімків Sentinel-1

Ми наклали шар із будинками на теплову карту пошкоджень у місті, отриману за допомогою аналізу супутникових знімків Sentinel-1. У місцях значних пошкоджень міститься понад 2 тис. будинків. Імовірно, вони повністю або частково зруйновані. Це приблизно половина міста.

Для виявлення руйнувань ми використали алгоритм, запропонований Corey Scher (CUNY Graduate Center) і Jamon Van Den Hoek (Oregon State University), про який дізналися зі статті The Washington Post про масштаби руйнувань у Газі.

Раніше ми вже використовували цей алгоритм для
визначення руйнувань в Авдіївці в жовтні 2023 року.

До війни у Вовчанську налічувалося 18 тис. мешканців. У 2023-му там проживало близько 3,5 тис. людей. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, станом на травень 2024 року в місті лишалося не більш як сотня мешканців. Залишитися тут означає підписатися на власну смерть.

16 травня росіяни розстріляли машину з місцевими мешканцями, які намагалися виїхати, пише Новинарня з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

вовчанськ війна евакуація карта супутникові знімки

Знак гривні
Знак гривні