Я

Як пропаганда реагує на дозвіл країн Заходу бити їхньою зброєю по Росії. Моніторинг росЗМІ за 27 травня — 2 червня 2024 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про дозволи від партнерів України бити по Росії західною зброєю. Там ми побачили широкий спектр емоцій. Від запевнень, що це не змінить ситуації на фронті, адже не так і багато країн постачає Києву небезпечну зброю, до розмірковувань про Третю світову, яку провокують США. Проте найяскравіше проявився гнів. Деякі експерти закликають керівництво Росії діяти жорстко і не допускати в майбутньому, щоб Захід порушував “червоні лінії”. Деякі персони вкотре закликали бомбити європейські країни ядерною зброєю. А ще пропагандисти заявляють, що коли не виграти війну найближчим часом, то Київ може отримати ядерну зброю, яку неодмінно застосує проти Росії.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Основні теми тижня в російських новинах

Києву дозволили бити по Росії

Минулого тижня заголовки світових медіа рясніли новинами про те, що низка союзників України надала право Києву використовувати свою зброю в разі воєнної потреби, щоб завдавати ударів по території Росії. Наприклад, таке рішення ухвалили Польща, Франція, Велика Британія, країни Балтії, Чехія.

Російська пропаганда не могла проігнорувати ці події. У пропагандистських матеріалах можна було помітити ознаки моделі Кюблер-Росс, що описує, як людина, яка дізналася щось погане, спочатку заперечує інформацію, а наприкінці ланцюжка внутрішніх станів приймає реальність. Дезінформатори, здається, відчували різні психологічні стадії прийняття нової реальності.

Заперечення

Деякі пропагандисти почали наголошувати, що дозвіл західних країн бити їхньою зброєю по території Росії насправді не становить великої загрози для воєнної потуги Москви. Бо лише кілька країн зі списку, які дозволили це робити, постачає потужну зброю: “Более 10 стран заявили, что они разрешают ВСУ наносить удары по целям на любой территории России. Но ВСУ поставляют серьёзные ракеты только три страны. США, Британия, Франция”.

Та навіть якщо Україна й скористається на повну дозволом, це не змінить ходу війни, адже Росія “успішно просувається й скоро захопить Харківщину”.

Гнів

Серед пропагандистських публікацій ми натрапили на величезну кількість погроз західним країнам: “Возможно, именно сейчас реакция будет неожиданно очень жесткой”.

Найулюбленіші — це заклики застосувати для помсти тактичну ядерну зброю. Дезінформатори закликають вдарити по столицях європейських країн: “И Путин ещё заявил, что эти европейские страны маленькие и густонаселённые. То есть, возможно, Россия посчитает себя в состоянии войны со странами НАТО после этих ударов? … Польша — главный поджигатель войны. Чтобы их граждане почувствовали себя как в Белгороде?”.

Деякі так звані експерти бідкаються, що Росія сама дозволила західним країнам дійти до цього рішення, адже не обстоює власні “червоні лінії”: “Это одна из главных проблем, почему Запад идёт на эскалацию, — потому что Россия не отвечает. Запад и ВСУ все время бьют по ЗАЭС (одна з постійних брехливих тез. — Ред.). А Россия почему-то не отвечает. … Россия говорит: нет, мы хорошие, мы так не будем”.

Компроміс

Також у росЗМІ багато повідомлень про те, що насправді ЗСУ і НАТО вже давно б’ють по російській території західною зброєю. (Зазначимо, що прикордонні області Росії вже давно занурені у війну, проте незрозуміло, яка зброя там використовується.) Та й узагалі НАТО в повний зріст воює в Україні проти Росії, то чому нове рішення має змінити ситуацію для Києва на краще? “Россия заявляет, что эти удары по России будут наноситься не Украиной, а странами НАТО. Потому что разведка, наведение, полетное задание — все будет делаться офицерами НАТО”.

Депресія

Цю стадію характеризують повідомлення, що невдовзі може розпочатися ядерна війна. Згідно з російською версією Захід зробив черговий крок до конфронтації, а Росія не може дозволити собі програти, тому світ очікує нова світова війна: “США сделали большой шаг к ядерному конфликту”, “США подталкивают Россию к применению ТЯО”. Нагадаємо, що рішення дозволити бити західною зброєю по Росії було прийнято після того, як російські війська розпочали наступ на Харківщину, користуючись тим, що ЗСУ не могли бити по далеких тилах наступаючого угруповання, бо ці тили були на території Росії.

“Балакуча голова” Сергій Марков, який озвучує потрібні пропаганді тези, заявив, що після надання дозволів на удари по території Росії не вистачає рішення Заходу про захист українського неба і після цього вже точно розпочнеться реальна війна: “НАТО сейчас обсуждает возможность закрыть небо запада Украины от ударов российских ракет своим ПВО, чтобы дать возможность ВСУ использовать Ф16… Если ПВО стран НАТО ударит с территории Польши и Румынии по российским ракетам, то российские ракеты ударят по этим системам ПВО на территории Польши и Румынии. А потом НАТО начнёт войну Россией не руками ВСУ, как сейчас, а прямо сами. Сначала война России и НАТО будет вялая, потом активная, потом с ТЯО (тактична ядерна зброя. — Ред.), потом с СЯО (стратегічна ядерна зброя). Все, конец. Все это может случиться уже этим летом”.

Прийняття

Тут пропагандисти вдали, ніби вони давно чекали на рішення: “Запад обязательно шаг за шагом будет снимать ограничения на удары по всей территории России оружием стран НАТО. Но делать это они будут по своей стратегии — «тысяча мелких шагов»”.

Пропагандисти прийняли реальність і намалювали нові “червоні лінії” — тепер вони заявляють, що Росія не боїться західної зброї, однак все може змінитися, якщо Україна отримає ядерний захист. От після цього точно розпочнеться Третя світова, а поки що можна й так воювати. Тому сьогодні головне завдання Москви — досягти своїх цілей і не допустити отримання Києвом ядерної зброї: “Если Россия не будет отвечать, то все закончится передачей ВСУ тактического ядерного оружия”.

Парадокс у тому, що про ядерну зброю для Києва ніхто навіть не натякає ні в Україні, ні серед союзників.

Дружній “Талібан”

Минулого тижня пропаганда намагалася переконати, що афганський рух “Талібан” — друг Росії. Кампанія відбувається на тлі розмов про виключення “Талібану” з російського списку терористичних організацій. Зокрема, Міністерство закордонних справ та Міністерство юстиції Росії доповіли Путіну, що рух “Талібан” можна вилучити зі списку.

Так звані експерти почали заявляти: “Россия вычёркивает Талибан из списка террористических организаций. Потому что это реально правительство и уже никаким террором не занимается. Россия делает это раньше других стран. Ну вот и Россия может проявлять лидерство в политических решениях”.

Рух “Талібан” був визнаний у Росії терористичною організацією у 2003 році, після того як його до відповідного списку включила Рада Безпеки ООН. Зняття цього статусу обговорювалося в Росії й раніше.

10 основних іноземних та російських політиків у росЗМІ

Щоб пояснити росіянам, чому варто дружити з талібами, дезінформатори наголошують: “Перспективных сфер для сотрудничества много. Так, афганцы заинтересованы в расширении закупки в России нефтепродуктов и других товаров, также может обсуждаться использование транзитных возможностей Афганистана”.

Та й у контексті протистояння із Заходом таліби для росіян майже браття, адже змусили США покинути Афганістан у 2021 році. Це сила, з якою варто рахуватися і дружити. А ще “Талібан” має дружні відносини з Китаєм. Тому очевидно, що організація стане тісним партнером Москви.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

NDI logo

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні