Ч

Чудеса російського агітпропу. Як московський блогер відправив рідню в ЗСУ

Російська пропаганда вправляється в жанрі художньої короткометражки. Рекламні ролики, націлені на українську аудиторію, поширюються через власні майданчики в соцмережах, насамперед телеграмі й тіктоці.

Read in English

Texty.org.ua спробували з’ясувати, хто знімався в одному з таких сюжетів, за допомогою програми розпізнавання облич. Серед акторів ідентифікували популярного фітнес-блогера, дівчину, схожу на вебкам-модель, маловідомого актора і жінку, фото якої є у фотобанках.

“До останнього українця”

Світ уже побачив цілу низку таких “творів”. В одному з них показується нібито німецька сім’я (ролик, до речі, озвучений німецькою мовою), у якої забирають усе цінне на допомогу Україні. В інших витворах російського агітпропу вже йдеться про “контрасти” українського життя.

Ролик, що просуває російський наратив про “війну до останнього українця”, так сподобався кремлівським пропагандистам, що, здається, не було жодного російського воєнкора чи просто бота на ставці, який не перепостив би його. У примітивному світі російського агітпропу його автори постаралися зробити несподіваний поворот сюжету.

Отже, якщо коротко. Тут все абсолютно підігнано під ідеологему російської пропаганди про те, що Захід веде з Росією “війну до останнього українця”. Спочатку ми бачимо бравого українського вояка чомусь в американському однострої, який ніби прощається перед відправленням на фронт зі своїми рідними — умовними батьком, матір’ю, вочевидь, своєю дівчиною та юнаком, певно, братом. На деталях спорідненості особливо не акцентується, але з контексту це можна зрозуміти. Але потім картина дійсності діаметрально перевертається.

Виявляється, це не бравий вояка в американському однострої відправляється на фронт, а його рідні — батько, мати, кохана, брат.

Screenshot 2024-05-28 170634

Головний герой відправляє своїх рідних у ЗСУ

Наступний кадр — вони вчотирьох, невміло стискаючи в руках зброю, бредуть невідомо куди під вибухи навколо. Меседж цілком очевидний: наймити Держдепу (згадаймо про американську уніформу) вигрібають останніх українців і посилають їх на вірну смерть.

Хто ж зіграв у цьому шедеврі?

Фітнес-блогер із татуюванням

Бравим вояком, який посилає своїх рідних на смерть, виявився такий собі москвич Денис Кишкович

Screenshot 2024-05-29 235144

Ліворуч “американський вояк” з агітаційного ролика, праворуч московський фітнес-блогер

Кишкович уславився тим, що свого часу був учасником популярного російського телешоу “Дом-2”. А ще він себе титрує як блогер, мандрівник і, певно, просто “хороший хлопець”.

Про те, що це той самий персонаж, свідчить не лише візуальна схожість облич “українського військового” і Кишковича, а й подібність татуювань на правій руці.

Screenshot 2024-05-30 000856

Ліворуч “нацистські” татуювання, праворуч модне тату з московських салонів. Не переплутайте

Цікава деталь. Хоча Кишкович активно веде свої соціальні сторінки (його акаунт у тіктоці має 750 тисяч підписників), він жодним словом не прохопився про свою участь в агітаційному ролику. Що не може бути випадковістю, оскільки, здається, буквально кожен свій крок він має освітити світлом блогерської рампи. Як кілька років тому він не вважав образливим сфотографуватися з прапором теперішнього умовного ворога.

Screenshot 2024-05-23 161727

Фото зі сторінки Кишковича в інстаграмі

Можна припустити, що Кишкович прекрасно розуміє, що як людина, яка любить мандрувати, він може мати певні труднощі через його явний зв’язок із пропагандистами. І, мабуть, ще й не хоче втрачати якусь частину своїх підписників у тому самому тіктоці, які вважають його аполітичним фітнес-наставником.

Актор, вебкам-модель і жінка з фотобанку

Роль фактурного “батька” зіграв непримітний актор Олександр Григораш.

Screenshot 2024-05-29 235229

“Батько” з ролика і російський актор Григораш у житті

Screenshot 2024-05-29 235313

“Мати” і реклама американських медичних послуг. Якщо в тебе на фото вдумливий погляд, успіх гарантовано

На сайті медичної організації з американського штату Юта є фотографія дуже схожої на неї жінки.

Вочевидь, фотографії нашої героїні були розміщені в якихось фотобанках, звідки їх і взяли для свого сайту американські розробники.

Особу “брата” головного героя встановити не вдалося. А от кохана головного героя, схоже, працює в іншому мистецькому жанрі. Принаймні фото дуже схожої на неї вебкам-моделі можна побачити на багатьох сайтах, що спеціалізуються на наданні віртуальних секс-послуг. На наше запитання про участь у пропагандистському фільмі акторка не відповіла.

Screenshot 2024-05-30 000733

“Кохана” у фільмі та на роботі

Звісно, основна мета цього ролика, як і попередніх, — переконати українців та їхніх прихильників у світі припинити чинити опір російській агресії. За задумом їхніх авторів, українська аудиторія (а можливо, й інші — озвучували ж вони один із попередніх таких “творів” німецькою) має сприйняти всі ці істини як належні.

Спойлер: здається, автори цього агітпропу перехитрили самих себе. Тому що такі ролики завірусилися саме в російському “патріотичному” середовищі, а не в українських чи тим більше німецьких соцмережах. Вони стали квазіреальністю для спраглих перемоги росіян, де німцям уже нічого віддавати на допомогу Україні, а самі українці довоювалися до “останнього українця”.

Авторам такої пропаганди, звісно, варто не зупинятися на досягнутому й зняти кілька роликів про остаточну перемогу і парад на Червоній площі. Або в Берліні чи Парижі. А чому б і ні, якщо під це будуть бюджети.

роcія дезінформація пропагада

Знак гривні
Знак гривні