Д

Дрони йдуть на таран. Як розвивається тактика використання безпілотників в Україні

Замість випадкових зіткнень між дронами в українському небі сьогодні дедалі частіше відбуваються цілеспрямовані ворожі тарани і перехоплення, коли маленькі квадрокоптери атакують великі бомбардувальники.

Український безпілотник перехоплює великий російський ударний безпілотник. Дроти детонатора внизу екрана підривають боєголовку ПТРК при контакті з ним (команда безпілотників ARGUS)
Український безпілотник перехоплює великий російський ударний безпілотник. Дроти детонатора внизу екрана підривають боєголовку ПТРК при контакті з ним (команда безпілотників ARGUS)

З такою кількістю дронів з обох сторін на фронті неминучі сутички. З 2022 року час від часу відбувалися “собачі бої”, коли оператори використовували свої беззбройні машини, щоб збити супротивників із неба. Однак зараз ми спостерігаємо іншу картину, — пише в статті в журналі “Форбс” Девід Гемблінґ, автор книжки “Ройовий десант: як маленькі дрони завоюють світ”, який стежить за передовими військовими технологіями загалом і роботизованими системами зокрема. — Замість випадкових зіткнень відбуваються цілеспрямовані перехоплення, коли маленькі квадрокоптери атакують великі бомбардувальники”.

Це схоже на картину Першої світової війни, коли ранні біплани еволюціонували від розвідників до легких штурмовиків, а потім винищувачів, основним завданням яких було збивати атакувальні бомбардувальники та панувати в повітрі. Це було необхідно, оскільки ефективно протистояти літаку може лише інший літак. Майже сто років по тому такі самі події в мініатюрі розгортаються в боротьбі за контроль над повітряним простором на низьких висотах, де літають безпілотники.

Полювання на “Бабу Ягу”

Українські важкі бомбардувальники “Баба Яга” літають вночі, скидаючи кілька бомб із високою точністю, щоб знищити танки та інші транспортні засоби, сіючи страх серед російських військ. Їх можна почути, але не побачити. І спочатку росіяни не могли знайти дієвий спосіб збивати їх, окрім інколи дієвого глушіння. Зараз зʼявляються відео, на яких російські БПЛА навмисно шукають і таранять “Бабу Ягу”.

Це відбувається не випадково.

“Зараз на фронті проводяться офіційні тренування з певними батальйонами, де бій безпілотника з безпілотником включений до курсу підготовки пілотів”, — сказав мені Семюель Бендетт, експерт із російських безпілотників і радник Центру військово-морського аналізу та Центру нової американської безпеки, посилаючись на статтю в російському державному ЗМІ “ТАСС”, у якій це описано.

Оператори дронів погано орієнтуються в ситуації, оскільки можуть дивитися лише вниз і вперед. Тому їх атакують згори і ззаду, щоб досягти ефекту несподіванки.

Окрім БПЛА росіяни також атакують “Бабу Ягу” стандартними квадрокоптерами.

У цьому випадку найкращою тактикою для неозброєного нападника є падіння на “Бабу Ягу” згори, щоб ротори “Баби Яги” зламалися від контакту з корпусом атакувального дрона. Атакувальний дрон буде втрачений, але це вигідний обмін на один із найбільших українських безпілотників.

Росіяни також модифікують безпілотники, щоб зробити їх ефективнішими в повітряному бою. У березні одна з російських груп продемонструвала новий безпілотник, відомий як “Таран”, — квадрокоптер, оснащений металевими спицями, що дають змогу безкарно пошкоджувати лопаті гвинта противника.

Російський квадрокоптер, модифікований для тарана в повітряному бою за допомогою клітки з металевих спиць (із Twitter/X)
Російський квадрокоптер, модифікований для тарана в повітряному бою за допомогою клітки з металевих спиць (із Twitter/X)

Такий тип модифікації може бути натхненний щорічним змаганням DroneClash, що проводиться в Нідерландах. Це гра на захоплення прапора, у якій команди повинні знищити безпілотники супротивника в повітряному бою, а безпілотники оснащені списами, ланцюгами та іншою зброєю.

Тактика українських безпілотників

Українські сили також використовують схожу тактику проти російських ударних безпілотників. Наразі немає відеозаписів перехоплення “Шахедів” із БПЛА. Можливо, американські безпілотники мають певний успіх у перехопленні “Шахедів”, але подробиці не розголошуються з міркувань безпеки.

Є безліч відео, на яких українські оператори збивають менші російські ударні безпілотники. Вище, наприклад, відео від знаменитих “Птахів Мадяра”, а нижче збиття двобалкового безпілотника над Дніпром.

Логіка цих перехоплень очевидна: ракети ППО — рідкісний і дорогоцінний актив, який коштує сотні тисяч доларів і більше. І зарезервовані вони для основних загроз, таких як крилаті ракети. Безпілотники FPV вартістю кілька сотень доларів є в достатку, тож має сенс використовувати їх там, де це можливо.

У міру того як Україна розробляє більші, далекобійні FPV, їх також можна буде використовувати для протиповітряної оборони.

Цього тижня президент Зеленський оглянув новий безпілотник-камікадзе “Укроланцет”, який окрім як уражати наземні цілі може також атакувати низькошвидкісні літальні апарати, зокрема російські безпілотники “Орлан-10” і “Шахед”, за допомогою системи машинного зору, яка допомагає перехоплювати їх.

Дрони в ескорті

Тактика постійно змінюється. Оскільки росіяни почали перехоплювати нашу “Бабу Ягу”, українці стали надавати своїм бомбардувальникам винищувачі для супроводу.

На цьому українському відео видно, як наш квадрокоптер прикриває “Бабу Ягу” і збиває російський безпілотник, який намагається його перехопити. А це свідчить про те, що тактика використання безпілотників уже більше схожа на Другу світову війну, аніж на Першу світову.

Сем Бендетт згадує російські повідомлення про те, що бомбардувальники “Баба Яга” бачили в парах у супроводі групи БПЛА. Цей ескорт постійно оновлюється, оскільки батареї розряджаються, а БПЛА повертаються для заміни батарей і замінюються іншими. БПЛА можуть діяти як розвідники зблизька або атакувати наземні цілі, а також забезпечувати захисний екран від ворожих безпілотників.

Ситуація значно змінилася порівняно з тим, що було два роки тому, коли кілька українських любителів дронів використовували свої квадрокоптери для розвідки російських позицій. Є всі підстави очікувати, що еволюція і далі відбуватиметься такими самими темпами, оскільки кількість безпілотників зростає до мільйонів і вони все більше домінують на полі бою.

хід війни бпла безпілотники дрони

Знак гривні
Знак гривні