Д

Джихадисти у вишиванках. Моніторинг росЗМІ за 18–24 березня 2024 року

Минулого тижня російські медіа були зосереджені на теракті в концертній залі “Крокус Сіті Холл”. Як пропаганда скористається трагедією, стало зрозуміло з перших повідомлень: винна Україна. Дезінформатори змагались у перегонах під назвою “придумай, як приліпити до теракту Київ”.

Read in English

Топова пропагандистка, керівниця RT Маргарита Симоньян одразу заявила, що це небратні українці: “Уже понятно, что все было срежиссировано небратьями”, а колишній президент, нині блогер Дмитро Медведєв закликав убивати українське керівництво: “Все они должны быть найдены и безжалостно уничтожены как террористы. Включая официальных лиц государства, совершившего такое злодеяние”.

І навіть той факт, що відповідальність взяли на себе терористи з “ІДІЛ”, не змінив лінії. Дезінформатори переконують: так Україна намагається перекласти провину на іслам.

У цьому казанку конспірологій тут винні й США. Вони нібито попереджали про теракти, а це підозріло. І взагалі, за версією офіційної представниці МЗС Росії Марії Захарової, сьогодні “ІДІЛ” працює на США і воює проти конкурентів Вашингтона.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Українці й американці розстріляли росіян

22 березня в концертній залі “Крокус Сіті Холл” у місті Красногорську Московської області було вчинено терористичний акт. Четверо озброєних нападників влаштували масову стрілянину по відвідувачах. Загинуло не менш як 140 осіб. Напад став найбільшим терактом у Росії за кількістю жертв після теракту в Беслані 2004 року.

У момент, коли ще нічого не було відомо, російська пропаганда почала вкидати в інфопростір різні інтерпретації трагедії. З перших хвилин стало зрозуміло, що для дезінформаторів у теракті винна Україна. Це були готові версії зі 100% впевненістю. Було навіть придумано діпфейк, на якому екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов нібито визнав участь Києва в акції.

Дровенят у багаття підкинули ФСБ і президент Росії. Путін заявив, що “все четверо исполнителей теракта задержаны. Они пытались скрыться на территории Украины”.

Версія офіційної пропаганди про причетність України до теракту ґрунтується на твердженні, що терористи нібито хотіли потрапити на територію України і для них “с украинской стороны было подготовлено «окно» для перехода границы”.

Хоча невідомо, як же терористи планували отримати вікно від російських військових і прикордонників, які стоять на кордоні.

Єдине питання, яке виникає в дезінформаторів, — чи за цим стоїть українська влада, чи це українці, які вирішили діяти самостійно: “Тот факт, что Украине, находящейся на последнем издыхании в плане военного снабжения и людских ресурсов, эскалация невыгодна, неоднозначен”.

У зазначеній версії теракт — це спосіб посилити ескалацію і повернути увагу й допомогу Заходу: “Так же и украинцы, они далеко не монолитны. Киевские сторонники войны до последнего украинца сейчас в крайне шаткой позиции. И перемирие, и чрезмерная эскалация им не выгодны. Но и текущий сценарий снижения помощи запада проигрышный”.

Розсинхрон у звинуваченнях стався вже 26 березня. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що терористи спочатку їхали в бік білоруського кордону: “Мы по боевой ситуации привели в действие свои подразделения. Поэтому они в Беларусь никак не могли зайти. Они это видели. Поэтому отвернулись и пошли на участок украинско-российской границы”.

Російська пропаганда намагається ігнорувати слова Лукашенка. Вона і далі наполягає, що підозрювані їхали саме в Україну.

Західні спецслужби, журналісти та політики заявляють, що відповідальна за теракт терористична організація “ІДІЛ”. Офіційні особи США повідомили, що в них є розвіддані, які вказують на те, що “Вілаят Хорасан” (“ІДІЛ-К”), підрозділ «Ісламської держави», який діє в Афганістані та прилеглих регіонах, планував здійснити атаку в Москві. Для російської пропаганди це не так: “Версия с радикальными исламистами во время острого конфликта с Украиной хромает”.

Також влада Сполучених Штатів заявила про те, що не бачить причетності України до терористичного акту. Ще 8 березня 2024 року посольство США застерегло туристів, які перебувають у Москві та Московській області, від відвідування масових заходів і перебування в місцях масового скупчення людей у найближчі 48 годин через імовірність терористичних актів.19 березня 2024 року президент Росії Володимир Путін назвав попередження про можливі теракти в Росії “відвертим шантажем”.

Для пропаганди це, навпаки, доказ: “Попытки США оправдать Киев за теракт в «Крокусе» будут уликой. Любая фраза со стороны властей США, сказанная с целью оправдания Киева, должна расцениваться как улика до окончания расследования теракта”.

Нібито Захід намагається пустити всіх “по ложному следу”. Російський агітпром заявив, що “такое поведение американцев «палит» их”.

Представниця МЗС Росії Марія Захарова повідомила, що США й Україна не можуть домовитися про спільну лінію поведінки, і це доказ причетності їх до теракту: “Украинские власти и Соединённые Штаты настолько заврались, что не в состоянии договориться об общей версии террористического акта в России”, “Подопечные США в Киеве заявляют, что «теракт совершила Россия», а американская сторона утверждает, что за атакой стоит ИГИЛ”.

Звинувачуються США й прямо: “Терроризм является основным геополитическим инструментом США, которые используют его на украинском фронте. Практически все теракты в мире за последние два года связаны исключительно с украинско-российским конфликтом. Америка — это мать терроризма. И варварский теракт в «Крокус Сити Холле» имеет подпись Вашингтона”.

Захарова заявила, що “ІДІЛ” воює з противниками США: “По ее словам, высшие чины США лично приложили руку к созданию ИГ. Именно это движение за последние несколько десятков лет устраивало самые громкие и серьезные теракты по всему миру. «В последние годы ИГИЛ скорректировал свои планы и теперь осуществляет вылазки в основном против врагов и противников США — талибов в Афганистане, иранцев, законных властей Сирии и против нас»”.

І навіть те, що “ІДІЛ” заявила про свою відповідальність за теракт, для пропаганди не доказ, а намагання України заперечити свою причетність: “Фейк о якобы причастности ИГИЛ был сфабрикован, к тому же его усиленно распространяли телеграмм-каналы, связанные с украинской стороной”, “Украина выглядит в полный рост”.

Макрон повторить долю Наполеона

Російська пропаганда не припиняє свої нападки на президента Франції Емманюеля Макрона. Минулого тижня він навіть обійшов Зеленського в списку персон, яких росЗМІ згадують найчастіше. І це вперше український лідер не потрапив до рейтингу.

Ще наприкінці лютого Макрон сказав, що не виключає можливості відправлення військ країн НАТО в Україну, щоб допомогти Києву стримати агресію Росії.

Відтоді російська пропаганда дедалі частіше порівнює Макрона з Наполеоном. Так вони хочуть приліпити події 1812 року, коли Наполеон здійснив похід на Росію і зазнав невдачі, до сьогодення. Меседж, який простежується: двісті років тому європейці вже намагалися воювати з Росією. Програли тоді, програють і сьогодні.

Минулого тижня дезінформатори малювали стратегічні карти й метикували, коли і де будуть французькі війська в Україні: “Франция рассматривает еще два варианта помощи украинским войскам. Первый заключается в том, чтобы создать общую базу для подготовки солдат и производства боеприпасов на западе страны. Второй — разместить военных Франции в определенных районах Украины”.

Дезінформатори тиражують заяви опонентів Макрона: “Лидер французской партии «Патриоты» Флориан Филиппо назвал Эмманюэля Макрона «безумцем»… Остановим безумца Макрона!”, “Макронизм все больше и больше рифмуется с идиотизмом”.

Пропаганда переконує, що Франція єдина, хто допускає відправлення військ НАТО в Україну. Жодна велика країна не підтримує цього рішення, оскільки не наважиться прямо воювати з Росією: “Слова Макрона о том, что у страны нет «красных линий» относительно поддержки Украины, подверглись острой критике со стороны ряда европейских государств, включая Германию”.

Також, за версією пропаганди, слова Макрона нібито виправдовують удари по українських містах та мирній інфраструктурі. У попередніх звітах ми писали, що Міноборони Росії виправдовує удари по Харкову саме наявністю там французьких найманців. Тепер дезінформатори подвоїли свої зусилля і заявляють, що французи гинуть в Україні в безпрецедентній кількості й що це визнають навіть у Парижі: “Таких военных потерь, как сейчас на Украине, Париж не знал со времен войны в Алжире (1954–1962), и во французской армии заметно обеспокоены этим трендом, сообщило пресс-бюро Службы внешней разведки РФ со ссылкой на директора СВР Сергея Нарышкина”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

дезінфомонітор росзмі пропаганда дезінформація теракт конспірологія

Знак гривні
Знак гривні