А

Астрологи, Ванга та Безугла. Моніторинг дези в Україні за 1–29 листопада 2023 року

У листопаді українські сайти-“сміттярки” багато писали про пророцтва та езотерику. Вони поширюють передбачення Вольфа Мессінга, Ванги та сучасних українських зірок-віщунів. Також “сміттярки” активно обговорювали заяви нардепки від “Слуги народу” Мар’яни Безуглої. На цих сайтах вона дістала титул “ідіотки” та “зрадниці”, яка розганяє російське ІПСО. Ми не оцінюємо її заяви. Лише вказуємо, що “сміттярки”, які самі часто є інструментом поширення російської дези, активно розповідають про конфлікт між Безуглою та військовими.

Безугла — героїня “сміттярок”

Минулого місяця заяви народної депутатки від “Слуги народу” Мар’яни Безуглої про необхідність змінити військове керівництво сколихнули інформаційний простір. Без участі сайтів- “сміттярок” не обійшлося: “Феєрична ідіотка! Слуга народу Безу(гла)мна вимагає відставки Головкома ВСУ Залужного”, “Дещо про стрімку активізацію Безуглої, Арахамії та інших хламідій”.

На цих сайтах не добирають слів, характеризуючи Безуглу та команду президента: “Нинішня команда влади нефахова й зуміла просрати усі політичні здобутки і шанси як у внутрішній політиці, так і назовні”, “Це намагання перекинути власні провали на «не таких військових», які теж, певно, кляті «руки Кремля», «наративи ФСБ», «порохо-путіністи» і «помилка Майдану-2014»”, “Тому є спроба підміни. І намагання виставити ідіотами поганий народ і дуже жахливе ЗСУ”.

Знаходились і ті, що захищали позицію Безуглої, яка “рознесла Залужного за провал мобілізації”.

Природу цих публікацій без інформації з ринку заказухи встановити важко. Одне з пояснень полягає в тому, що Росія, намагаючись поглибити конфлікт, радикалізує обидві сторони. Це її звична тактика. Але може бути й інше, простіше пояснення. “Сміттярки” отримали замовлення від внутрішньоукраїнських гравців і на просування тез Безуглої, і на її критику.

У будь-якому разі образлива лексика й емоційна критика чи, точніше, “інформаційне знищення” притаманні лише пропагандистським матеріалам незалежно від того, хто їх оплачував.

Тут вам скажуть, коли закінчиться війна

Українські “сміттярки” активно пропагують езотеричні вчення та пророцтва від бабок-віщунок. Емоційні заголовки та відкриття, шок-контент і сенсації подаються українцям під виглядом новин.

“Помимо Ванги множество других ясновидящих также делают предсказания о будущем Украины на 2024 год. Они предсказывают различные сценарии, относящиеся к политической обстановке, экономическому развитию и безопасности страны. Некоторые из них утверждают, что Украина будет сталкиваться с новыми вызовами и кризисами, в то время как другие предрекают стабильность и процветание”. “Ведическая астрологиня Инна Гнатюк сообщила, что в натальной карте Украины есть проклятие, которое тянется еще со времен Руси, и в ближайшее время мы должны его преодолеть, чтобы был мир”.

“Сміттярки” це роблять задля приросту аудиторії, адже життя непередбачуване і людям хочеться вірити в чудо.

Передбачення астролога про те, коли станеться ядерний вибух і чи станеться такий взагалі, — це заспокійлива річ, адже знаємо, що очікувати і як готуватися. Якщо ви хочете дізнатися, коли закінчиться війна, вам допоможе астролог: “Він прогнозує, що остаточно Росія дасть спокій українському народу лише у 2026–2027 роках”. Коли Росія буде покарана, також розповість астролог: “У 2025 році планети перейдуть у стихію терезів, і коли це станеться, протягом 25 років Україна судитиметься з Росією, доводячи всі злочини, скоєні окупантами”.

“Сміттярки” витягнули навіть нібито пророцтва Ванги: “Передбачила вона і війну в Україні: “2022 рік стане роком страшних змін”. За її словами, війна почнеться взимку, а закінчиться влітку, але триватиме не більше ніж два роки. Все завершиться після того, «як на трон зійде восьмий». Звісно, це дуже туманний вислів, але деякі фахівці вважають, що йдеться про майбутнього восьмого президента України”.

Новини з пророцтвами та езотерикою використовує і Росія. Російські ЗМІ, телебачення наповнені ними. Ванга, Вольф Мессінг стали впізнаваними фігурами. А померлий політик Володимир Жириновський дістав статус “Ясновидящий.

Згідно з цими пророцтвами Росія переможе у війні проти України та Заходу й пануватиме над світом 100 років. Путін — це обранець, який принесе перемогу російському народові та об’єднає слов’ян.

Так пропаганда впливає на власне населення. Заспокоює й тримає в стані очікування змін. Бо так сказано в пророцтвах, і від влади це не залежить. Бо напророкували хороше життя Росії визначні пророки та астрологи.

Про війну

У листопаді деякі “сміттярки” дивували нас подачею інформації. Цього разу окремі сайти постійно пишуть про неймовірні перемоги та вигадані історії: “У Залужного відвисла щелепа! Все як він хотів: ЗСУ зробили неймовірне — таки відбили! Кінець наступу? Переможемо!”, “Підняти прапор! ЦЕЙ ДЕНЬ НАСТАВ — ЗСУ вигризли: кілометри наші! Радісна звістка прямо з фронту!”, “«Я БОЛЬШЕ НЕ ПРЕЗИДЕНТ!?» Кінець правління Путіна — його знесли: переворот у Кремлі! Новий очільник РФ, прізвище відоме!”, “ВСЕ місто за ОДНУ ніч? Зустрічайте наших, ЗСУ прорвались: колонами на окупантів — оце так просунулись!”.

Такі новини “сміттярок” завдають значної шкоди українському суспільству. Вони відривають громадян від реальності. Доносять неправдиву інформацію, яка не відповідає реаліям. Що потім призводить до розчарування, зневіри та небажання довіряти ЗМІ чи офіційним джерелам.

Методологія

Ми зібрали матеріали з 54 українських онлайн-видань, де виявлено значну кількість маніпулятивних повідомлень. Загалом проаналізували близько 24 тисяч новин. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили суспільно-політичні теми. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців із теми й будували висновки.

Сайти- “сміттярки”: ua-vestnik.com, ukrainianwall.com, newsua.biz, politeka.net, uatime.net, ua24ua.net, from-ua.com, newsua.one, p-zona.com, newformat.info, korupciya.com, tt.inf.ua, rkm.kiev.ua, kompromat1.info, intvua.com, ord-02.com, akcenty.com.ua, lifedon.com.ua, censoru.net, navarti.in.ua, 368.media, k-stenke.com, 0432.in, taras-ua.com, newskraine.com.ua, hit.miformat.info, rnbee.com.ua, tochkazoru.pp.ua, pravda.rv.ua, agrimpasa.com, ukr.life, crime-ua.com, dosye.com.ua, tema.in.ua, prportal.com.ua, slovo.odessa.ua, beztabu.net, grom-ua.org, holosua.com, newnews.in.ua, xn--j1aidcn.org, doslova.com, likeme.pp.ua, intell.in.ua, euro-ua.com, prawda.org.ua, tribunanaroda.info.

сміттярки дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні