П

Про Україну згадувати перестали. А патріоти не святкують Хелловін. Моніторинг росЗМІ за 30 жовтня - 5 листопада 2023 року

Минулого тижня російські медіа менше, ніж зазвичай, писали про воєнні дії в Україні. Це може бути пов’язано з відсутністю перемог у росіян на фронті або зі стартом виборчої кампанії Путіна. Натомість пропагандисти розповідали про зростання російської економіки, про успіхи в подоланні наслідків санкцій та імпортозаміщення. Також Міноборони Росії заявило, що американці створюють біологічну зброю на основі дослідів у Нігерії, а пропагандисти рушили хрестовим походом проти свята Хелловін.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

РосЗМІ ігнорували тему війни в Україні

Минулого тижня російська пропаганда менше, ніж зазвичай, писала про бойові дії в Україні. Згідно з нашими моніторингами російської дези, уперше за час війни до десятки основних новин, які висвітлювали російські ЗМІ, не потрапили новини про перемоги російської армії на українському фронті. Також не стали основними повідомлення на кшталт "Україна скоює воєнні злочини та обстрілює мирні міста й села". І нас це здивувало.

Можливо, це пов’язано із відсутністю перемог у росіян на фронті. А можливо, зі стартом виборчої кампанії Путіна в Росії.

8 листопада видання “Медуза” зазначило, що, відповідно до джерел видання, під час президентської кампанії державна пропагандиська машина менше говоритиме про війну з Україною й натомість концентруватиметься на протистоянні із Заходом.

Побачимо, чи так це, у наших наступних моніторингах.

Єдиною яскравою новиною, яку широко поширювали, були слова представника Росії в ООН Василя Небензі, що “с февраля 2022 года по сентябрь 2023 года только территория ДНР подвергалась артиллерийским и ракетным ударам ВСУ более 25000 раз. На территории республики за это время погибли 4712 мирных жителей, в том числе 139 детей”.

Звісно, Небензя не назвав причину таких втрат. А саме — широкомасштабне вторгнення Росії в Україну. Зокрема в ОП України повідомляли, що “за 2019 рік на Донбасі загинуло 27 цивільних. У 2020-му — 8. У 2021 році — 15”. Тобто безпідставна агресія Росії призвела до стрімкого збільшення жертв на Донбасі, який Москва обіцяла захищати й принести мир та процвітання.

Здобутки в абсолюті

Минулого тижня росмедіа багато писали про економічні новини.

Поширювали інформацію, що ВВП Росії, за підсумками 2023 року, може зрости в діапазоні 2,8-3%: “В России прогнозируется экономический рост, что противоречит словам президента Джо Байдена о «порванной в клочья» российской экономике, заявил пресс-секретарь президента Дмитрий Песков”.

Володимир Путін тішиться прогнозам, проте не оминає можливості заявити, що російська економіка розвивається швидше, ніж західна: “У нас в этом году рост ВВП будет 2,8-2,9%, а то и 3%. А в ведущих экономиках Европы — минус. Небольшой, но минус. И они страдают, реально проблемы возникают. Мы не радуемся этому, но просто констатируем сам факт”. Він повідомляє, що “растут заработные платы темпами выше инфляции”, “безработица, по словам главы государства, также находится на устойчиво низком уровне”.

Водночас регіональні росЗМІ пишуть про дефіцит місцевих бюджетів і про збільшення дефіциту кадрів для підприємств.

А ще пропаганда дала збій. Керівництво Росії заявляє про успіхи в політиці імпортозаміщення. Проте Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев неочікувано розкритикував російську промисловість за те, що та досі не придумує власних технологій, а купує західні: “Доступность параллельного импорта привела к тому, что российские компании по-прежнему предпочитают закупать иностранные товары, не ведя собственных «перспективных разработок» и не используя «имеющийся в стране научно-технический потенциал»”. Тобто казки про налагодження імпортозаміщення спростовують навіть офіційні посадові особи РФ.

Махачкала: “Казнить нельзя помиловать”

29 жовтня на ґрунті ісламського антисемітизму в аеропорту Махачкали виникли заворушення. Прибуття рейсу з Тель-Авіва на тлі закликів вигнати євреїв із регіону стало приводом для масового виступу місцевих мусульман.

Для пропаганди, яка постійно говорить про нацизм в Україні, заворушення виявилися несподіванкою та шоком. Деякі ЗМІ називали це “акцией протеста”, деякі — “беспорядками”.

Винною звично зробили Україну, яка нібито за допомогою телеграм-каналів спровокувала заворушення.

У перші дні після заворушень пропаганда намагалася менше висвітлювати ці події. Проте минулого тижня тема потрапила до основних новин, найпоширеніших у росмедіа. Однак не йдеться про аналіз проблеми чи намагання з'ясувати, чому так сталося й чому в Росії стільки антисемітів. РосЗМІ писали про покарання винних: “Начато расследование в отношении семи участников протестов. Часть из них уже имела уголовное прошлое. Участники акции понесут наказание за разжигание ненависти”.

Пропаганда хоче продемонструвати, що російська влада контролює ситуацію й далі утримує монополію на насильство, що є необхідною складовою функціонування держави.

Проте й тут окремі пропагандисти не задоволенні. Кремлівський політолог Сергій Марков заявив, що “многие в России возмущены слишком слабыми наказаниями за антисемитский погром в Махачкале. Всего около 10 арестованных? Получили по 15 суток ареста? Это поощрение к следующим погромам? Или это страх властей перед мощным протестным радикальным движением? Или это заискивание перед кем?”.

Радикали вимагають жорстоко покарати заворушників, адже інакше у виграші буде Президент України: “Сверхмягкому наказанию рукоплещет Зеленский. Ведь это он организовал нападение на аэропорт? И это точно помогает Зеленскому кричать везде, что российские власти поощряют антисемитские погромы и душой заодно с ХАМАС”.

Про що ще писали:

Пропаганда знову порушувала тему біологічної зброї США: “Цель этой программы — "обеспечить технологический суверенитет в области биопроизводства и обогнать стратегических соперников”.

Тепер Вашингтон звинувачують у секретній діяльності зі збирання зразків хвороб у Нігерії: “В Минобороны России заметили, что в Нигерии фиксируется рост потребления американских фармпрепаратов, который при этом не имеют реального терапевтического эффекта”, “Пентагон под прикрытием «общественного здравоохранения» решал в Нигерии задачи сбора образцов возбудителей инфекций и их переносчиков”.

У Міністерстві оборони РФ й далі розповідають, що “американская администрация сохраняет контроль над некоторыми украинскими биообъектами, рассчитывая возобновить их деятельность после завершения конфликта”.

А Україну звинувачують у намірах здійснити провокацію із застосуванням біологічної зброї та звинуватити невинну Росію: “СБУ и Национальная полиция Украины могут нацеливаться на проведение провокаций с использованием биологического оружия”.

Також російська пропаганда почала війну проти свята Хелловін: “Депутат Госдумы от ЛДПР Ярослав Нилов предложил переименовать Хеллоуин в России в «День жутких сказок и историй»”. Свято називають елементом прозахідної пропаганди, де “привычка отмечать этот день прививалась десятилетиями с детского сада”.

Так звані експерти заявляють, що свято стало маркером, бо “настоящие патриоты его не празднуют”. Той, хто святкує, — зрадник Росії: “Сегодня ночью Россия разделится. Сторонники Запада проявят свою сущность — они будут рисовать на себе дьявольские знаки и будут плясать бесовские танцы. А патриоты России спокойно осенят себя крестным знамением для оберега себя, своих близких и всей Святой Руси”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих з ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців з теми й базовано наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні