Б

Безбожний Ізраїль. Моніторинг росЗМІ за 9–15 жовтня 2023 року

Минулого тижня російська пропаганда фокусувалася на новинах з Близького Сходу. У росЗМІ циркулював фейк, що Ізраль відмовився від правил ведення війни. Також пропаганда вихваляла румунську проросійську політикиню Діану Шошоаке, яка домоглася скасування виступу Володимира Зеленського в парламенті Румунії. А ще в росЗМІ пояснили, чому Німеччина не передає Україні ракет. Основна версія — вони можуть потрапити до рук росіян.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Воєнні дії

Пропаганда й далі пише про завершення українського наступу. За їхньою версією, “контрнаступление киевского режима, стартовавшее в начале июня и на которое возлагались большие надежды со стороны его западных спонсоров, окончательно выдохлось”, а Збройні сили України “переходят к обороне фактически по всей линии”. Замовчування проблем і гіперболізація успіхів росіян — сталий стиль російської пропаганди.

Пропаганда запевняє: “Министерство обороны провело работу над ошибками и длительное планирование” та перехопило ініціативу на полі бою. І тепер перемоги однозначно будуть, адже росіяни “прочитали ворога”: “Теперь главное — развитие инициативы. Да, мы все долго готовились к этому, проводили разведывательные операции, прощупывали противника, долго находились в режиме молчания, при этом тщательно изучая врага”.

Проте російський наступ поки що не вдався — під Авдіївкою росіяни зазнали величезних втрат. Аналітики команди DeepState зазначають, що на північному фасі Авдіївського виступу ворог утратив щонайменше 63 одиниць військової техніки. Майже всю техніку було знищено 10–12 жовтня.

А ще минулого тижня пропаганда пояснила, чому Німеччина не постачає Україні свої ракети Taurus. Дезінформатори переконують, що в разі постачань російська сторона точно захопить ракети й росіяни дізнаються всі секрети німецького ВПК: “Немецкое руководство также боится, что Taurus попадут в руки российских военных, которые узнают секретную информацию единственного «средства Германии для нанесения ударов по объектам в глубине обороны»”.

Румунські друзі

Минулого тижня російські ЗМІ вихваляли румунську сенаторку Діану Шошоаке.

Румунська преса неодноразово називала Шошоаке проросійською політикинею, виходячи з її висловлювань про двосторонні відносини Румунії та Росії й поглядів на політику Росії. Вона належить до ультраправих політиків: виступає за вихід Румунії з Європейського союзу, а також дотримується антиімміграційної й антиукраїнської риторики.

10 жовтня Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Бухареста. Він мав запланований виступ у парламенті Румунії, який було скасовано через “можливі зриви з боку депутатів із проросійськими симпатіями”.

РосЗМІ подають інформацію з посилом, що парламент Румунії відмовився від виступу, бо всі втомилися від України: “Депутаты парламента Румынии решили, что не хотят слушать Зеленского”, “«международный попрошайка» и «наглая морда» в стенах национального парламента — это оскорбление всем румынам”.

Пропаганда дякує за зрив виступу саме Діані Шошоаке: “Шошоакэ пригрозила сорвать выступление Зеленского, о чём предупредила румынского президента, не стесняясь в выражениях”.

Шошоаке в росЗМІ характеризують як найрозумнішу політикиню в Румунії, яка відстоює інтереси країни та бореться з українськими нацистами: “Прямо назвала его (Зеленського — ред.) «нацистом», который высмеивал и преследовал румын в своей стране”.

Євреї наслідують Гітлера

Росмедіа активно висвітлюють війну Ізраїлю та ХАМАС. І, звісно, не без фейків та дезінформації.

Пропаганда поширила інформацію про відмову Ізраїлю від дотримання міжнародного гуманітарного права, яку нібито зробив міністр оборони Ізраїлю: “Мы отменили все правила ведения войны. Наши солдаты ни за что не будут нести ответственности. Военных судов не будет”. На сайті РИА “Новости” навіть вийшла колонка, у якій порівнюють заяву Йоава Галанта з діями Гітлера: “Заявления и действия сегодняшнего руководства Израиля до степени смешения походят на заявления и действия страны, которая в свое время уничтожила от четырех до шести миллионов самих евреев”.

Фактчекери перевірили заяви міністра оборони країни й виявили, що росЗМІ вкотре збрехали. Ось їхній висновок: “Таким образом, министр обороны Израиля, судя по доступным сообщениям в СМИ и официальных источниках, не произносил приписанных ему слов, а Израиль не отказывался от соблюдения правил ведения войны. Искаженная цитата появилась и стала вирусной в русскоязычном сегменте Telegram, откуда попала в российские СМИ”.

Навіть після цього росЗМІ не прибрали новини про те, що Ізраїль відмовився від правил ведення війни.

У всьому винен Обама

Дезінформатори не перестають веселити новинами про секретні біологічні програми США.

Минулого тижня в Міністерстві оборони Росії знову заявили, що коли експрезидент США Барак Обама перебував при владі, то активно просував ідею створення біологічної зброї: “Бывший президент США Барак Обама принимал участие в продвижении биологических программ Соединенных Штатов в других странах”.

Міноборони Росії навіть має власний список осіб, які нібито займалися розробками біологічної зброї. І поповнює цей список на постійній основі: “Минобороны РФ опубликовало освеженный список американских и украинских чиновников, а также представителей компаний, которые принимают участие в военно-биологической деятельности США и Украины”.

Російські чиновники запевняють, що американці ставили досліди над українцями: “США признались в проведении биоисследований на украинцах”.

І нібито сьогодні весь світ відкриває очі та пише про підступність США: “О необоснованном расширении сети американских биологических лабораторий за рубежом опубликовали материалы ряд ближневосточных СМИ (Ливан, Йемен). Журналисты обратили особое внимание на скрытый характер военно-биологической деятельности США”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, взятих з ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні