Я

Ядерний тиждень. Моніторинг росЗМІ за 2–7 жовтня 2023 року

Минулого тижня російські медіа раділи новинам про успішний запуск ракети “Буревестник". Пропагандисти запевняли, що у світі їй немає аналогів. Ракета здатна виконувати завдання зі знищення міст у будь-якій точці світу. А ще Путін заявив, що невдовзі на бойове чергування у Збройних силах Росії надійде ракета “Сармат”. Це також розрекламована зброя. Схожу заяву він робив і торік, але повідомлення виявилося брехнею. Також пропаганда відстежувала рейтинги європейських політичних сил, які виступають за дружбу з Росією. І обговорювала слова головного редактора RT Маргарити Симоньян, яка запропонувала здійснити термоядерний вибух над Сибіром.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Про воєнні дії

Інформаційна обслуга Кремля говорить про нові завоювання в Україні. Минулого тижня росмедіа обговорювали перспективи захоплення нових територій у Харківській та Донецькій областях: ”Со взятием под контроль Купянска и Изюма российские военные откроют путь на Славянск и Краматорск с тыловых позиций. Это станет путем по ускорению освобождения ДНР”.

Ідеї про контрнаступ, тепер уже російської армії, роспропаганда проштовхує вже не перший тиждень. До того ж вона не полишає наміру взяти Київ. Приводом став факт відсутності прориву України цього року на Запорізькому фронті: ”Контрнаступление украинской армии захлебнулось, военные не показывают значительных успехов на линии фронта и в будущем может произойти перелом, который позволит русской армии начать активное продвижение к украинской столице”.

Дезінформатори не розповідають навіть про дрібні тактичні успіхи українців під Бахмутом. Ще в середині вересня Генштаб України заявив про звільнення сіл Андріївка та Кліщіївка. Окремі так звані російські воєнні експерти вдають, що нічого про це не знають. Та заявляють про перемоги росіян у Кліщіївці: “Украинские вооруженные формирования понесли наибольшие потери на направлении Донецка, до батальона в день. Они не могут достичь успеха в районе Клещеевки, в то время как Вооруженные силы РФ только укрепляют свои позиции”.

Ядерні казки

Минулого тижня російське інформаційне поле було наповнене новинами про ядерну зброю.

Пропаганда переконує, що Росія непереможна, оскільки має найбільший запас ядерної зброї: “Победить Россию на поле боя невозможно. Военное поражение России даже помыслить никак нельзя. Даже если НАТО само вступит в войну. Потому что такое поражение поставило бы под угрозу существование российской государственности, а в нашей военной доктрине это основание для применения ЯО”.

На підтримку цієї тези навіть наводять слова шамана: “Потому что если кто-то захочет применить ядерное оружие, то российское ядерное оружие накроет весь мир. Поэтому они боятся, и только нужны переговоры и мирный договор… приводит агентство слова шамана”.

Депутати Держдуми посилюють цю лінію політичними заявами, що Росія відкличе ратифікацію договору “о всеобъемлющем запрещении ядерных испытаний”. Всю провину таких кроків Москва, як завжди, перекладає на США: “Американское правительство тормозит вступление в силу Договора о всеобъемлющем запрещении ядерных испытаний (ДВЗЯИ) и продолжает поддерживать собственную ядерную инфраструктуру”.

Фінальну партію в цьому залякуванні зіграв сам Путін. Президент Росії у виступі на пропагандистському майданчику з назвою “Засідання дискусійного клубу “Валдай” заявив, що “в России проведено последнее успешное испытание ракеты "Буревестник" — крылатой ракеты глобальной дальности с двигательной ядерной установкой".

Росзмі вже заявляють, що ракета “всего-лишь может “уничтожить крупные городские районы и военные объекты”, “это ракета, которая может быть (и не одна, а сотни!) запущена в воздух в случае кризиса — и будет “бесконечно летать над миром в ожидании команды, маневрировать над нейтральными водами, и если будет сигнал — атаковать”.

На “Валдаї” Путін також заявив, що в Росії майже завершили роботу над ракетою “Сармат” і планують її масове виробництво: “Мы фактически закончили работу над “Сарматом”, сверхтяжелой ракетой. Остались чисто бюрократические процедуры, перейти к массовому производству и постановке на боевое дежурство. Мы сделаем это в ближайшее время”.

Нагадаємо, що аналогічну заяву він робив ще торік. Далі пряма мова Путіна від 21 червня 2022 року: “Проведено успешное испытание тяжелой межконтинентальной баллистической ракеты "Сармат". Планируется, что уже в конце года первый такой комплекс встанет на боевое дежурство”. Торішня заява виявилася брехнею.

А головна пропагандистка, керівниця RT Маргарита Симоньян “предложила взорвать бомбу на высоте около 100 километров “где-нибудь над Сибирью”: “По ее словам, «если произвести взрыв в сотнях километрах», ядерной зимы не случится, и никто не умрет от онкологии, зато из строя выйдет вся радиоэлектроника и все спутники. И “ядерный ультиматум” станет ключом к решению украинского конфликта”.

У Європі повертаються до влади друзі Путіна

Як інструментарій російської політики російська машина дезінформації багато уваги приділяла виборам у Словаччині. Там 2 жовтня на парламентських виборах перемогла проросійська партія Smer популіста Роберта Фіцо, яка хоче припинити допомагати Україні. Вона набрала 24% голосів і спробує сформувати урядову коаліцію.

Цю подію росзмі висвітлюють із великим задоволенням: “Власти Словакии после победы на парламентских выборах партии бывшего премьера Роберта Фицо уже отказали Киеву в военной помощи”.

Пропагандисти натякають, що тепер проблеми почнуться в самому Європейському Союзі та НАТО, адже Фіцо відстоює інтереси Словаччини, які точно не в конфронтації з Росією: “В таком случае Украина потеряет верного союзника, а ЕС и НАТО ждет раскол из-за противоречащих позиций этих блоков и Братиславы относительно борьбы с Россией”, “Народ Словакии традиционно хорошо относился к России и сегодня словаки видят в сотрудничестве с нашей страной больше плюсов, чем минусов, особенно в сфере экономики”.

Дезінформатори пишуть, що перемогти Фіцо на виборах допомогли гасла з відмовою підтримувати Україну: “Фицо, который грозит заморозить всю военную помощь Украине. Заметим, он сделал это обещание главным тезисом своей избирательной кампании — и народ его поддержал”.

Бажанням згорнути допомогу Україні та розвивати відносини з Москвою пропагандисти пояснюють і збільшення популярності партії “Альтернатива для Німеччини”: “Партия “АдГ” — единственная партия, представленная в бундестаге, которая выступает за нормализацию отношений и экономического сотрудничества с Россией… более 22% граждан Германии готовы поддержать партию на следующих федеральных выборах”.

Інформаційна обслуга Кремля доходить висновку, що німці нарешті починають просинатися й організовують протести проти підтримки України: “Жители страны теряют веру в лидеров, которые поддерживают иностранные интересы”, “Недавно в Германии также прошел протест против поддержки Украины, организованный активистами из движения Querdenker, связанного с оппозиционной правой партией “Альтернатива для Германии” (АдГ)”.

І одна з причин такого розвороту суспільної думки — дефіцит російських енергоресурсів: “Проходит массовая демонстрация против политики Берлина в энергетике и экономике. Несколько тысяч участников акции протеста требуют от правительства ФРГ прекратить отправку вооружений на Украину и призывают урегулировать украинский конфликт мирным дипломатическим путем”.

Такий посил пропагандистів мусить посилити заяви політиків РФ, що Європа не зможе прожити без російської нафти та газу.

Методологія

Для проведення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тисяч новинних матеріалів, взятих з ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

росзмі дезінформація пропаганда дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні