Ц

Це Україна, а не Росія обстрілює сусідів ракетами. Моніторинг росЗМІ за 25 вересня — 1 жовтня 2023 року

Минулого тижня російська пропаганда активно використовувала для просування власних наративів скандал у канадському парламенті та заяву польських слідчих.

Read this article in English

Історія з колишніми бійцями Ваффен СС дивізії “Галичина” дала привід російським ЗМІ звинувачувати країни Заходу у підтримці нацистів і фашистів. А висновки прокуратури Польщі про смерть двох поляків від нібито української ракети – привід говорити, що саме Україна обстрілює сусідів, щоб звинуватити у всьому Росію.

Читайте про це та інше у новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Безвинна Росія

Успішний удар України по штабу Чорноморського флоту (22 вересня) змусив росЗМІ заспокоювати росіян. Пропагандисти переконували, що удари по Криму ні на що не впливають, що це спроба заповнити інформаційний простір, наслідок провального українського контрнаступу й нездатності змінити ситуацію: “В Европе усомнились, что атаки на Крым приблизят ВСУ к прорыву”.

Водночас пропагандисти намагаються менше згадувати про успішне ураження кораблів ЧФ і не розповідають про знищення українцями систем ППО, таких як С-400 “Тріумф”.

Проте в державних органах влади Росії розуміють небезпеку від українських потужностей. “Член рабочей группы при Минобороны РФ по вопросам мобилизации Дмитрий Гусев” поспішив запевнити, що “Над Крымом хотят создать купол безопасности, который защитит полуостров от беспилотников вооруженных сил Украины (ВСУ). При попадании в зону действия этой системы дроны теряют управление и падают”.

Минулого тижня росЗМІ поширювали заяву польських слідчих про те, що в листопаді минулого року під час масованої ракетної атаки РФ по Україні в Пшеводуві впала українська зенітна ракета.

Йдеться про трагедію, що сталася 5 листопада під час масованої атаки РФ по Україні. Того дня Росія випустила в бік України близько сотні ракет. Польські ЗМІ повідомили, що у Пшеводуві за 5 кілометрів від українсько-польського кордону, стався вибух. Згодом МЗС Польщі підтвердило, що ракета російського виробництва впала на території країни, убивши двох людей. Посла РФ викликали до міністерства. Згодом президент Польщі Анджей Дуда заявив, що немає доказів, що ракета була випущена російською стороною. Президент Володимир Зеленський зазначив, що до завершення розслідування трагедії у Польщі, неможливо на 100% сказати, чия це була ракета.

Раніше Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що інцидент, ймовірно, був спричинений українською ракетою протиповітряної оборони, випущеною для захисту території України від атак російських крилатих ракет. Однак, він наголосив, що відповідальність несе Росія “ тому що це прямий результат триваючої війни і хвилі нападів з боку Росії на Україну

Російська пропаганда одразу скористалася нагодою заявити, що “Украина наносит ракетные удары по своим соседям”, щоб у всьому звинуватити Росію.

У цьому контексті в російських офіційних ЗМІ згадали намагалися перекласти вину на “киевский режим” за збиття малайзійського Боїнгу на окупованій території України у 2014 році: “Как это было, например, с ракетной установки "Бук", которой силы украинской ПВО сбили малазийский "Боинг".

Хоча ще торік нідерландський суд підтвердив, що MH17 був збитий ракетою російського виробництва. Суд також заявив, що Росія контролювала сепаратистські сили на сході України, коли було збито літак.

Канадці — фашисти

Урочисте засідання парламенту Канади, що пізніше обернулося скандалом, відбулося 22 вересня. Перед законодавцям із промовою виступив Володимир Зеленський. Після її завершення спікер палати громад Ентоні Рота заявив: “Сьогодні в залі присутній українсько-канадський ветеран Другої світової війни, який боровся за незалежність України проти росіян і продовжує підтримувати війська сьогодні, навіть у віці 98 років. Його звуть Ярослав Гунько”.

Пізніше з’ясувалося, що запрошений українець служив у 1-й українській дивізії. Цей підрозділ до квітня 1945 року був відомим як 14-а добровольча піхотна дивізія СС “Галичина”. Після капітуляції нацистської Німеччини колишніх бійців “Галичини” утримували в таборах для військовополонених, а в 1947 році, після звільнення, більшість ветеранів переїхали до Канади, США й Великобританії.

Історик і народний депутат України Володимир В'ятрович наголошує, що сама по собі служба у Ваффен СС дивізії “Галичина” не є ні виявом героїзму, ні підставою звинувачувати у злочинах. Адже в Канаді ще в середині 1980-х було створено спеціальну комісію Дешена, яка вивчила це питання й дійшла до таких висновків. Далі пряма мова В'ятровича:

“— Висунення колективного звинувачення проти дивізії “Галичина” як групи — недоцільно, а сама участь у дивізії “Галичина” не є достатньою підставою для переслідування;
— Усі члени дивізії пройшли перевірку перед еміграцією до Канади;
— Звинувачення у воєнних злочинах проти дивізії “Галичина” не було доведено;
— Немає підстав позбавляти громадянства Канади та депортувати колишніх членів дивізії”.

Звісно, російські пропагандисти не могли оминути увагою такий скандал. Вони одразу звинуватили владу Канади у любові до нацистів і фашистів: “Дмитрий Медведев назвал это "братание канадских животных с нацистами".

А пропаганда почала вкотре тиражувати заяви Путіна, що “на территории Украины «местные националисты и антисемиты» убили полтора миллиона евреев”.

Насамперед дісталося канадському спікеру Ентоні Роту. Росмедіа заявили, що він лицемір, адже розкаявся під тиском єврейських громад: “Лицемерному раскаянию Роту смогла подтолкнуть лишь реакция еврейской организации”.

Інформаційна обслуга Кремля зажадала, щоб Рота “раскаялся” перед росіянами: “Перед многонациональным русским народом «и в голову не пришло извиниться»”.

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо назвав інцидент "жахливою помилкою" й заявив, що за неї відповідальний тільки Спікер Палати громад Канади Ентоні Рот, який уже подав у відставку.

Російська влада регулярно експлуатує тему антисемітизму, який нібито підтримує керівництво України, західних країн і навіть власне Ізраїль. Так у травні 2022 року МЗС Росії звинуватило уряд Ізраїлю у підтримці “неонацистського режиму в Києві”, а в січні 2023-го глава відомства Сергій Лавров порівняв політику США щодо Росії з діями Адольфа Гітлера під час Голокосту. Водночас російські керівники самі дозволяють собі антисемітські коментарі, регулярно наголошують на єврейському походженні Володимира Зеленського і стверджують, що в Гітлера “була єврейська кров”.

Скандал у парламенті Канади — яскравий приклад, як російська пропаганда використовує скандали і помилки, щоб підкріплювати фактами свої вигадки про “нацизм”, “фашизм”, “антисемітизм” і загрозу, яку несе Україна сусідам.

Також писали:

У росЗМІ вигадали черговий фейк. Про те, що голова Пентагону Ллойд Остін через соцмережі нібито просить росіян не полювати за танками “Абрамс”: “В социальных сетях глава Пентагона Ллойд Остин обратился к российским военным со странным призывом. Остин попросил россиян «играть по правилам» — не устраивать охоту на американские танки «Абрамс», поставленные на Украину”. Як зазначають фактчекери проєкту MythDetector, міністр оборони США Ллойд Остін не говорив такої фрази. За допомогою пошукових систем фахівці визначили, що перш, ніж потрапити у фейсбук, цю фразу, що нібито належить Остіну, спершу поширили 25 вересня у соціальній мережі X (колишній Twitter). Проте її першоджерело не вказано. Цієї цитати немає в жодному офіційному джерелі чи надійних ЗМІ.

Заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв, який традиційно озвучує найбожевільніші пропагандистські тези, заявив, що Росія може вдарити по території Німеччини задля розплату за постачання Україні ракет Taurus: “Заводы ФРГ станут законной целью ВС РФ при поставках Taurus на Украину”.

Його заяву підхопив ще один частий персонаж наших моніторингів, пропагандист Скотт Ріттер. Раніше він працював Головним інспектором ООН із озброєнь від 1991-го до 1998 року. Після звільнення став активним критиком уряду США. Ріттер часто з'являється в російських ЗМІ як “західний експерт”, де озвучує дезінформацію про Сполучені Штати та колективний Захід. Минулого тижня він заявив, що після передачі Taurus розпочнеться російсько-німецька війна: “Поставка крылатых ракет Taurus может привести к началу военного конфликта в Германии, при этом Берлин сам будет виноват в этом”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих з ~1000 російських та окупаційних сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні