І

“Іноді документи губляться”: як військовим нараховують зарплати і з чим виникають проблеми

“Я служу вже багато років, але не уявляю, як нараховується зарплата”, — типова фраза, яку можна почути від українського військового. Грошове забезпечення виплачують за доволі складною й заплутаною системою. У кожного військовослужбовця навіть на однаковій посаді зарплата може істотно відрізнятися.

ТЕКСТИ зясовували, як військовим нараховують грошове забезпечення, до кого звертатися в разі проблем із зарплатою та чому ця система недосконала.

Багато складових

Грошове забезпечення військового складається з:

Наприклад, оклад за військове звання солдата становить 530 грн, а за звання старшого солдата — 600 грн, розмір окладу лейтенанта — 1130 грн, а генерала — 1760 грн. До цього додають оклад за посадою: стрілець отримуватиме, наприклад, додаткові 2640 грн, а головний сержант бригади — 4790 грн.

Далі до від суми окладу за військовим знанням і посадового окладу додають певний відсоток за вислугу років. Якщо людина служить менш ніж 1 рік — вона не отримуватиме цю надбавку. Якщо від 1 року до 5 років, то вона отримує 25% від суми окладу за військовим званням і посадовим окладом.

Усі військовослужбовці отримують додаткову надбавку за особливості проходження військової служби. Зазвичай надбавка становить 65% від суми окладу за військовим званням, посадового окладу й надбавки за вислугу років. Вона може бути більшою залежно від особливостей служби. Наприклад, надбавку в розмірі 100% отримують військовослужбовці-льотчики або снайпери.

Також військовослужбовці отримують додаткову щомісячну премію від 390% до 650% (залежно від посади) від суми посадового окладу.

Якщо військовий отримує догану, сувору догану чи кілька доган, то частину премії можуть не виплатити. Наприклад, якщо військовий за місяць отримає одну догану, то його позбавлять 10% премії, якщо він отримає три догани, то в нього заберуть половину премії. Якщо більш ніж три — премію такого місяця не виплатять взагалі. Премії можуть позбавити, наприклад, якщо військовий уживатиме на службі алкоголь чи наркотики, не вийде на службу без поважних причин чи вчинить військове адміністративне правопорушення.

Також військовослужбовці можуть отримати одноразові додаткові виплати, наприклад, на оздоровлення або за захоплення чи знищення ворожої техніки. Так, наприклад, за знищення корабля першого рангу, яким був відомий утоплений крейсер “Москва”, військовий може отримати 243 600 грн. Також, якщо підрозділ або група військових успішно виконали бойове завдання, вони можуть отримати додаткову винагороду на всіх.

Нещодавно Міністерство оборони запустило сайт з усіма деталями грошового забезпечення та соціального захисту військових. На ньому є калькулятор, де можна самому порахувати своє грошове забезпечення.

Наприклад, солдат на посаді стрільця, який служить понад рік і виконує завдання із забезпечення армії в тилу цілий місяць, отримуватиме 49 999 грн.

Бойові 100 000 грн

На період воєнного стану військовослужбовці також отримують додаткову винагороду у розмірі 30 000 грн, 50 000 грн або 100 000 грн.

30 000 грн отримують усі військовослужбовці, які виконують бойові завдання, але не служать на передовій. Це, наприклад, підрозділи забезпечення, які підвозять боєприпаси, завантажують майно тощо.

Додаткові 50 000 грн виплачують за управління військами.

А 100 000 грн отримують військові, які беруть безпосередню участь у бойових діях. Також 100 000 можуть отримати військові, які лікуються в стаціонарі після поранення або які потрапили в полон (виплату отримує родина військового) чи загинули на війні (одноразову виплату отримує родина).

Ці суми вказано за повний місяць виконання бойових завдань. Наприклад, 100 000 грн виплачують за 30 календарних днів, проведених на передовій. Якщо людина брала участь в бойових діях половину місяця, вона отримає 50 000 грн.

Цю виплату, як і премію, також можуть повністю зняти за правопорушення. Однак тут не знімають 10% чи 50% — будь-яке грубе порушення призведе до того, що військового на місяць позбавлять цих додаткових грошей. Крім згаданих вище проступків, цю премію знімуть, якщо військовий учинив самогубство чи умисно завдав шкоди своєму здоров’ю.

Папір проти зарплати

Ми поговорили з директором фінчастини 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", позивний "Банкір". Він пояснює, що частина зарплати майже незмінна — її нараховують за посаду, звання, тривалість та особливості військової служби. Якщо якийсь елемент цього змінюється, змінюється й зарплата. Сума премії також стабільна, але її може бути зменшено через догану.

А “бойові” 30 000, 50 000 і 100 000 грн залежать від кількості бойових чергувань. Тож щомісяця бухгалтери отримують від командирів взводів, роти чи батальйону накази, у яких описано, скільки часу військовий провів на передовій, чи має він догани тощо.

Тож якщо у військового виникають проблеми з виплатою зарплати, йому варто звертатись не у фінчастину, а до людини, яка відповідає за ці побутові питання в бригаді, пояснює Банкір.

— Зараз в армію потрапило багато мобілізованих, які не знають, що фінансова частина нараховує зарплату за наказом командирів. Без такого наказу ми не можемо переглянути чи вплинути на якусь виплату, тож ніяк не здатні допомогти цим людям.

Величезний недолік всієї системи нарахування зарплати: всі ці документи — паперові.

— Часто трапляються механічні помилки через те, що командиру роти, наприклад, щоденно доводиться заповнювати кілька різних журналів. А ще буває так: штаб якогось батальйону розташований у населеному пункті. Туди дзвонить розвідка й повідомляє, що цей штаб можуть обстріляти. Усі поспіхом збирають всі ці журнали і папери й переїжджають. Очевидно, що в такому хаосі багато документів може просто загубитись.

Банкір каже, що він служить в своїй бригаді вже 7 років і за цей час не помітив жодних покращень у сфері нарахування зарплат.

Незахищеність

Також сьогоднішня система нарахування зарплат військових залишає їх соціально незахищеними. ТЕКСТИ вже писали, що виведені поза штат військові та строковики кілька місяців отримували мізерну зарплату.

Від початку війни грошове забезпечення строковиків і військових поза штатом складалося з їхнього посадового окладу й додаткової виплати у розмірі 30 000 грн. У лютому 2023 року цю додаткову виплату зняли, тож військові залишилися з “голим” посадовим окладом, що становить у середньому 500 грн на місяць.

Переважно поза штат виводять військових, які отримали серйозні поранення й кілька місяців перебувають на лікуванні, тож не можуть виконувати бойових завдань. Їм потрібні кошти на лікування та відновлення.

А строковики за цю мізерну зарплату допомагають забезпечувати бойові підрозділи на передовій. Тобто виконують ті самі завдання, що й військові, які отримують додаткові 30 000 грн, а з усіма іншими виплатами отримують близько 50 000 грн (детальна інформація у калькуляторі вище).

Лише через пів року, у серпні, уряд повернув додаткові виплати військовим, але водночас значно їх зменшив. Поранені бійці поза штатом отримуватимуть 20 100 грн на місяць, а строковики — 6000 грн.

бюрократія зарплати військові

Знак гривні
Знак гривні