Р

Росія може отримати зброю, кращу за HIMARS. Моніторинг росЗМІ за 11–17 вересня 2023 року

Минулого тижня російська пропаганда намагалася применшити наслідки української атаки на судноремонтний завод у Севастополі. Приліт ракет росЗМІ змальовували як невеликі прогалини в роботі ППО. Запевняли, що уражені кораблі незабаром відремонтують, і обіцяли вдарити по Києву. А ще пропаганда натякала, що Росія може отримати від Північної Кореї зброю, яка перевершує американські HIMARS, і з задоволенням розповідали, що Ілон Маск завадив українцям здійснювати воєнні операції проти Криму.

Read this article in English

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”.

Жарти завершилися! Треба вдарити по Києву

У ніч на 13 вересня окупаційна "влада" Севастополя повідомила про пожежу на судноремонтному заводі в районі Кілен-балки (Севастополь): “Губернатор сообщал о работе ПВО и о пожаре "не на гражданском объекте" в районе Южной бухты, возникшем, по предварительной информации, "из-за ракетной атаки”.

Дослідники OSINT повідомили, що на судноремонтному заводі пошкоджено два судна: великий десантний корабель "Мінськ" і підводний човен класу "Ростов-на-Дону".

Російська пропаганда намагається зменшити наслідки атаки та заявляє про незначні пошкодження кораблів. Міноборони Росії пообіцяло відновити судна. Однак аналітики й дослідники, спираючись на візуальні докази ураження кораблів, переконані, що ступінь уражень не дасть змоги їх відновити.

Дезінформатори з Міноборони Росії намагаються заспокоїти кримчан і заявляють, що вдалося знищити всі кораблі, які атакували флот: “Все катера были уничтожены патрульным кораблем «Василий Быков»”, а той факт, що кілька ракет потрапили в ціль, буде взято до уваги після “разбора полетов”, і тоді захист стане ще кращим.

Так звані експерти переконують, що ракети, які атакували Севастополь, були неєвропейськими, оскільки Захід не хоче, щоб Україна била по Криму західною зброєю: “Предпочтительной версией все-таки следует считать атаку не иностранными ракетами, за это англичане и французы Зеленскому голову открутят”. Поширюють версію, що це були ракети від зенітних комплексів С-200: “Наиболее вероятно использование украинских модернизированных под удары по «поверхности» зенитных комплексов С-200. За эту версию говорит, прежде всего, массированный удар из десяти ракет. Таких комплексов на Украине после развала СССР осталось не мало”.

А потрапляння лише кількох ракет у ціль подають як майже успішну роботу ППО: “Атаки данным типом ракет уже фиксировались нынешним летом: били по Крымскому мосту и Таганрогу. В обоих случаях наше ПВО и РЭБ справились со своими задачами. В данном случае — семь из десяти весьма тоже неплохой результат. Но «разбор полетов» делать придется, уничтожать надо сто процентов вражеских ракет”.

Щоб показати обурення простих росіян цією атакою, пропаганда нібито цитує звичайних росіян, які обіцяють помсту Києву: “Ответить за сегодняшнюю атаку надо так, чтобы Киев вздрогнул, а на Банковой поняли, что шутки закончились. Я думаю, что за нами не заржавеет», — рассказала молодая ростовчанка Наталья”, “Это русский город. За удар Киев ответит в троекратном масштабе”, “Поднять руку на Крым и Севастополь значит посягнуть на Россию”.

Брат Кім

12 вересня очільник Північної Кореї прибув своїм спецпотягом до Приморського краю. Наступного дня відбулася його зустріч із Путіним на космодромі “Східний” в Амурській області. За її підсумками президент РФ заявив, що є перспективи військово-технічного співробітництва з КНДР. А також назвав початкові дискусії, які тривали понад п’ять годин, “дуже продуктивними”, разом з “відвертим обміном думками” і щодо регіональних питань, і щодо двосторонніх відносин.

Пропаганда намагалася розповісти про візит Кіма як про надзвичайно важливу подію: “У одних с этим визитом связаны большие надежды. У других, в числе которых враги и противники России, – серьезные опасения”.

РосЗМІ тиражували заяви Кіма про підтримку корейцями війни в Україні: “Cеверокорейский лидер был более решителен в своих высказываниях, предложив российскому президенту полную поддержку «священной борьбы» Москвы с «империализмом» — очевидный намёк на Запад и СВО Путина на Украине”.

Хоча “общих заявлений и выступлений по итогам встречи не было, о конкретных договоренностях не сообщалось”, пропаганда заявляє, що Росія отримає зброю та боєприпаси від Північної Кореї: “КНДР может поставить России новейшие системы залпового огня KN-09”, “Северокорейскую РСЗО KN-09 также можно назвать аналогом нашей РСЗО «Торнадо-С». Тот же калибр снаряда — 300 мм. Максимальная дальность — 220 км. Британская разведка считает, что вопрос по их поставкам РФ уже решен”.

Також росЗМІ переконують, що у КНДР є зброя, краща за американські HIMARS: “Ще у «отсталой» Северной Кореи имеется «ракетный монстр» KN-25, который превзошел американские HIMARS и M270 MLRS. Таких РСЗО нет ни у одной армии мира. Реактивный снаряд этого комплекса (калибр 600 мм, вес 3 т), способен поражать цели на дистанции до 400 км. Причем это управляемые снаряды”.

І натякають, що Росія отримає й цю зброю: “Поставит ли КНДР России и РСЗО KN-25, пока не сообщается. Но сюрпризов для наших врагов, судя по всему, готовится немало”.

Також писали:

Пропаганда активно поширювала інформацію з біографії Ілона Маска від Волтера Айзексона. Зокрема ту частину, де “Илон Маск назвал действующего лидера США Джо Байдена «адски скучным», а к его предшественнику Дональду Трампу он относится с глубоким презрением”, і те, що Маск завадив українським атакам на Крим, відключивши інтернет Starlink: “По мнению основателя Space X, украинская атака привела бы к новому Перл Харбору, а в этом он участвовать не хотел”. Ці новини тиражували й активно доповнювали деталями. Меседж — “Маск наш”.

Минулого тижня дезінформатори показували “хорошую мину при плохой игре”. Зокрема коли Румунія вкотре зробила заяву про знаходження уламків російських безпілотників на своїй території, пропаганда розносила повідомлення МЗС Росії та натякала, що це українські безпілотники, а Румунія хоче дискредитувати Росію: “Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова, в свою очередь, заявила, что власти Румынии не обладают объективной картиной произошедшего и фактами, чтобы говорить о принадлежности обнаруженных обломков беспилотников. Дипломат указала, что заявления румынской стороны делаются в “русле поддержки киевского режима”.

Також пропаганда обіцяла покарати європейські країни за заборону на в’їзд до цих країн легкових машин з російською реєстрацією. РосЗМІ вдали, що не розуміють причину таких кроків. Називали європейців русофобами й обіцяли покарання: “Только ответные зеркальные ограничения в отношении граждан ЕС могут повлиять на взбесившихся евробюрократов и повлиять на отмену подобных дискриминационных правил”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих з ~1000 російських та окупаційних сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні