П

Потрібні слова в потрібний час. Чим відзначився Рустем Умєров

Кілька фактів про нового міністра оборони. ТЕКСТИ спробували з'ясувати, ким є майже новий очільник Міністерства оборони Рустем Умєров та чим він запам’ятався в минулому.

Чого точно не можна відняти в Умєрова, то це того, що він активний і хороший комунікатор, який уміє сказати потрібні слова в потрібний час. Був діячем Меджлісу кримськотатарського народу й народним депутатом від партії “Голос”. Після розколу цього політичного проєкту опинився на “правильному боці” — серед партійців “Голосу”, близьких до Банкової.

Після розколу “Голосу” опинився серед партійців “Голосу”, близьких до Банкової

І про Володимира Зеленського, і про Андрія Єрмака Умєров завжди відгукувався з підкресленою повагою. “У мене є повага до Андрія, — сказав він в одному інтерв’ю про очільника Офісу президента Андрія Єрмака. — Чому? Бо, по-перше, він ніколи не боявся розмовляти прямолінійно, а по-друге, ніколи нічого не приховував.”

Рустем Умєров. Фото з сайту президента
Рустем Умєров. Фото з сайту президента

Вочевидь, таланти Умєрова оцінили належно й свого часу включили його до переговорної групи з росіянами в березні 2022 року. Про що тоді домовлялися, громадськості не відомо, тому оцінювати роль Умерова важко.

Починав свою бізнес-кар'єру нинішній майже очільник Міноборони в компанії Lifecell (контролює турецький оператор Turkcell), де обіймав різні керівні посади від 2004-го до 2010 року. Потім була активна громадська діяльність та робота в бізнесі.

Дуже важливо пам’ятати, що його брат — Аслан Омєр Киримли — також активно займався політичною та підприємницькою діяльністю. У 2015 році був уповноваженим уряду з питань Криму. Разом брати працювали у кількох інвестиційних компаніях. Проте Умєров виступав не лише працівником, а й засновував компанії сам. Цікаво детальніше розглянути кілька кейсів, де Умєров розказує про себе як підприємця та управлінеця.

Інвестиції в Стенфорд

Рустем Умєров є співзасновником інвестиційної компанії Astem. “Компанія ASTEM управляє інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури”, — зазначено в повідомленні медіа. ТЕКСТИ спробували дослідити, якими саме активами управляє компанія, і зайшли у глухий кут. Сайт компанії створює враження сторінки, зробленої "задньою лівою".

Є також сторінка компанії у фейсбуку, іноді її оновлюють, але якоїсь інформації про саму компанію знайти так і не вдалося. Здебільшого там постять загальну інформацію про інвестиції та новітні технології.

Зовсім інша річ — фонд ASTEM Foundation, засновником якого став Рустем Умєров та його брат Аслан Омер Кірімлі. Сайт фонду регулярно оновлюють, він докладає зусиль до справді потрібних під час війни справ: волонтерства, допомоги військовим та біженцям.

Що цікаво — ASTEM Foundation є разом з кількома іншими компаніями донором програми Ukrainian Emerging Leaders Стенфордського університету, розробленої для підготовки українських політичних діячів, підприємців, а також лідерів громадських організацій. У рамках цієї програми у Стенфорді навчалася низка відомих громадських діячів.

Фото зі сторінки програми
Фото зі сторінки програми

Робота у Фонді держмайна

Звісно, надзвичайно великий інтерес становлять отримані Умеровим результати на минулому місці роботи — на посаді голови Фонду державного майна. Одразу варто сказати, що йому вдалося уникнути основного негативу — гучних корупційних скандалів. Для прикладу можна глянути на роботу попереднього очільника ФДМУ — Дмитра Сениченка, проти якого було відкрито кілька кримінальних проваджень.

Що ж до результатів — мабуть, найреальнішими з них є отриманні надходження від приватизації. Треба віддати належне — в умовах війни отримати якісь кошти від приватизації — доволі непогано. Але йшлося про малу приватизацію. За інформацією Умерова, від малої приватизації вдалося отримати 5,2 млрд грн. — 3,8 млрд від приватизаційних конкурсів, а також борги, які мають сплатити нові власники та ПДВ.

Нереалізовані плани

Але варто визнати, що Умерову дещо пощастило з його новим призначенням — саме перед початком великої приватизації. Нагадаємо, на торги планували виставити акції Центренерго, Одеського припортового заводу та Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГЛХ).

І цього разу тут, попри те, що основний приватизаційний “баламут” Ігор Коломойський опинився у суді, на Умерева все одно очікували проблеми. Оскільки, як виявилося, держава так і не змогла поновити свій контроль над певними активами. “Зараз головне, що завдяки співпраці з правоохоронними органами ми вже де-факто отримали контроль на ОГХК та Центренерго. Нині працюємо над тим, щоб отримати такий самий контроль над ОПЗ”, — заявив Умеров в нещодавному інтерв’ю.

З цієї фрази можна зробити висновок, що держава так і не змогла встановити свій контроль над одним зі своїх стратегічних підприємств. Щодо ініціатив Умерова з перебудови апарату Фонда, створення Суверенного фонду та багато чого іншого — про це говорити більше немає сенсу. Умєров переходить на нову посаду, а новий керівник ФДМУ, звісно, прийде з власними новими цікавими ініціативами. Колесо державного управління в Україні зробить свій черговий оберт.

рефоми війна міноборони

Знак гривні
Знак гривні