Я

Як інвестиції у відбудову залежать від корупції: рекомендації для України, ЄС, Конгресу США і G7

Незалежний відбір суддів Конституційного суду, повернення електронного декларування, посилення незалежності НАБУ, САП та Вищого антикорсуду, прозорі вибори голови АРМА — головні вимоги-рекомендації для України, щоб вона могла швидше пройти шлях кандидатства в члени Європейського союзу, а також успішно здобути фінансування для майбутньої відбудови після перемоги у війні з Росією.

Перелік з 10 рекомендацій для України, а також для ключових донорів-міжнародних партнерів — Європейського союзу, Конгресу США та групи країн “великої сімки” оприлюднила авторитетна організація The German Marshall Fund of the United States (GMF) у своєму звіті “Антикорупційний фронт України”.

ТЕКСТИ наводять скорочений та адаптований переклад рекомендаційної частини доповіді. Деякі пункти схожі на прагматичний холодний душ для влади, яка, можливо, має намір обійти певні вимоги й досягти євроінтеграційних цілей без реформ. Для зручності сприйняття інформації ми винесли висновки авторів доповіді на початок тексту.

Висновки звіту

Кремлівські пропагандисти та їхні корисні ідіоти на Заході, просуваючи свої особисті та політичні інтереси, поширють неправдивий наратив про Україну як безнадійно корумповану країну. Справедлива правда протилежна: після історичної революції 2014 року українці взялися розбудовувати сучасну європейську демократію та верховенство права. Менш ніж за десятиліття вони досягли небаченого прогресу у своїй боротьбі проти корупції.

І російська агресія, й українська олігархія постають перед непримиренним опором. Це можливо частково завдяки сильній підтримці західних союзників України. Так само, як передова зброя зараз є ключовою для протидії російським військовим силам, нові антикорупційні інституції, побудовані Україною за постійної підтримки міжнародних донорів та громадянського суспільства, дали реформаторам потужний інструмент у боях проти олігархів і корупціонерів. Так само, як російські війська досі окуповують українські міста, олігархи й корупціонери підтримують свої “місця сили” в усій Україні. Офіс Президента має значну неформальну владу, яку деякі призначені особи використовують для контролю над судовими установами (очевидно, йдеться про заступників голови Офісу Олега Татарова та Андрія Смірнова — прим. пер.).

Ukraine Anticorruption Front_digital-7_page-0001.jpg

Історія української антикорупції. Сторінка зі звіту The German Marshall Fund of the United States (GMF). Найбільше рішень, які сприяють боротьбі з корупцією, було ухвалено у 2014—2019 роках.

Широкі зони контролю й апарат безпеки залишаються інфільтрованим мережею корумпованих “патронів” і злочинних організацій. Те саме стосується парламенту та судової влади. Навіть розхвалені спеціалізовані антикорупційні агентства зробили серйозні помилки, такі як САП, розпочавши кримінальне переслідування некорумпованих реформаторів (ідеться про кейси Андрія Коболева й Андрія Пивоварського — прим. пер.). Коли Зеленський відстоював ініціативу Великого будівництва перед війною, вона мала широкі претензії щодо корупції.

Для глобального порядку, заснованого на правилах, життєво важливо, щоб Україна перемогла в боротьбі з корупцією, цим останнім оплотом авторитаризму. Нездатність контролювати корупцію ставитиме під загрозу масштаб необхідної західної допомоги для підтримки війни та масштабної відбудови країни. Успішна Євроатлантична інтеграція України буде сигналом надії для реформаторів, репресованих клептократами в інших країнах, і надасть потужні засоби гібридної війни для західного альянсу.

Отже, всі сторони, зацікавлені в міжнародному мирі, безпеці та процвітанні, не можуть зробити кращої стратегічної інвестиції, ніж підтримати Україну в протидії корупції. Україна сама повинна реформувати свій Конституційний суд, посилити спеціалізовані антикорупційні органи, відновити електронне декларування майна тощо.

20d905d-1--2-.jpg

З чого ми починали: агітаційний антикорупційний плакат 2014 року. Революція гідності уже відбулася, проте антикорупційної інфраструктури ще немає

Європейський союз має інвестувати більше в українську журналістику розслідувань, програми боротьби з корупцією та українське новинне телебачення, вільне від олігархічного впливу. Конгрес США повинен і далі надавати безумовну безпекову допомогу, але водночас ставити надання макрофінансової підтримки у залежність від реформ. Донори G7 повинні розширити можливості Міжвідомчої платформи координації, визначити пріоритетність умов антикорупційної реформи, запустити аудиторський хаб у Києві, створити дорадчий орган з українських експертів громадянського суспільства та погодитися використовувати українську систему прозорості DREAM.

Ключові рекомендації для України

Із семи реформ, які вимагає від України перед вступом Європейський союз, прозорий відбір суддів КС має найбільши опір. Деякі представники українського уряду не бажають її рішуче впроваджувати, можливо, тому, що деякі високопоставлені особи всередині Офісу Президента демонструють великий інтерес до контролю судових установ. Тому для них немає кращого “призу”, ніж контролювати Конституційний суд.

10 червня Венеційська комісія заявила, що позитивно оцінює поправки в останньому проєкті закону про реформу КСУ. Очікують, що в червні законопроєкт буде ухвалено і громадянське суспільство та іноземні партнери перенесуть увагу на його прозоре впровадження, яке обмежить політичний вплив на КС. Важливо, щоб міжнародні партнери делегували своїх представників та експертів для участі у відборі суддів.

Електронне декларування припинили після початку повномасштабного вторгнення Росії. Український парламент правильно розглядає проєкти законів щодо відновлення цих вимог до звітності, але неправильно бере до уваги деякі лазівки, які йдуть поза межами потреб національної безпеки й матимуть ефект розмивання системи розкриття інформації.

e02b54b-324593431-5807347362647291-1466896762483104662-n.jpg

Без декларування пішли "врознос". На фото — будинок народного депутата Павла Халімона, який він придбав, не маючи відповідних статків, під час повномасштабної війни з Росією. Маєток виявили журналісти Української правди. Фото: скріншот з розслідування

Це не перші спроби запровадити такі лазівки, і раніше уряд США регулярно реагував на них контрзаходами, такими як відправлення США посла в Офіс президента України або припинення підтримки НАЗК з боку США, аж доки буде відновлено його “здорове” управління. Найсильніший важіль впливу – це бажання Києва залишити безвізову політику з ЄС. Настав час ще раз наполягати на відновленні розкриття даних у деклараціях.

Читайте також редакційну статтю: З-під дії е-декларування потрібно вивести більшість чиновників нижчих ланок

НАБУ має отримати змогу повноцінно розслідувати справи про високопосадову корупцію. Ця можливість досі недостатня, як показує досвід з тим, як генпрокурор, протеже Зеленського, переніс розгляд справи про хабарництво [заступника голови Офісу Президента Олега] Татарова від НАБУ до більш політично підконтрольного СБУ. До того ж НАБУ потребує автономних можливостей для прослуховування та внутрішню структуру для проведення судових експертиз, збільшення кількості особового складу. Відповідний законопроєкт уже направлено на розгляд парламенту.

Також розвитку спроможностей і захисту від політичного втручання потребує й керівництво САП. Автори звіту відзначають надто велику “агресивність” нового голови САП щодо “поважних реформаторів, які не займалися корупцією” (ідеться про кейси Андрія Коболева й Андрія Пивоварського — прим. пер.), пояснюючи це бажанням якнайшвидше позбутися негативної репутації відомства за попередніх керівників. [З контексту звіту зрозуміло, що автори вважають “надмірні зусилля” щодо “реформаторів” наслідком недостатньої незалежності і зовнішнім тиском.]

63ceb21c7cdae.jpeg

Андрій Коболев (посередині) під час одного з судових засідань у справі про незаконне заволодіння майном "Нафтогазу". Фото: Lb.ua

Що стосується ВАКС, то його посадовці наразі сконцентровані на підвищенні спроможності суду розглядати більшу кількість справ, які очікують у зв’язку з майбутньою відбудовою. Вони наразі оцінюють, що їм потрібно ще 24 судді, яким водночас знадобиться ще 120 судових помічників для підтримання їхньої роботи.

ВАКС потрібно ще 24 судді, щоб розглядати справи про корупцію щодо відновлення України

Читайте також: Не висовуйся! Як “антикорупціонери” на роки зупинили модернізацію України

Упродовж війни роботу AРМА було зосереджено на активах осіб, пов’язаних з вторгненням і воєнними злочинами Росії. В управлінні організації перебуває таких активів на понад 1 млрд доларів. Проте АРМА не має постійного керівника від 2019 року через виклики її незалежності та прозорості. Необхідна реформа, щоб агентство працювало на повну силу й могло і далі виконувати свої критично важливі функції.

Коаліція міжнародних та українських організацій за прозору відбудову України RISE Ukraine та Міністерство відновлення [Міністерство інфраструктури, розвитку громад і територій] уже створили прототип наскрізної цифрової системи управління проєктами реконструкції, який публічно відбиватиме повний цикл реалізації проєктів від початкового розроблення планів реконструкції на муніципальному рівні до завершення виконання контракту. DREAM уже працює в пілотному режимі з приблизно 170 користувачами з 24 регіональних агентств та 42 муніципалітетів, які на добровільній основі завантажили в систему близько 5000 проєктних пропозицій реконструкцій.

Після низки змін у системі організації судочинства в Україні, у 2021 році запрацювала система з двох оновлених органів, відповідальних за відбір, нагляд і звільнення суддів: Вища рада правосуддя (ВРП) та Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). Перед вторгненням Росії члени ВРП подали у відставку після виявлення розбіжностей між їхнім способом життя і доходами. Нещодавно Рада відновила роботу й завершила призначення членів ВККС, відкидаючи найбільш сумнівних кандидатів. Так вона виконала ще одну умову ЄС. Фокус тепер зміщується на виконання свого мандату щодо оновлення судової системи з боку ВККС. Для цього їм необхідно обрати понад 2500 суддів з чистими досьє для заповнення вакансій і проходження кваліфікаційного оцінювання ще тисяч чинних суддів.

Громадянське суспільство уважно стежитиме за результатами діяльності ВККС та вже висловило занепокоєння, що жодна спеціалізована НУО не представлена у ВККС, а також сумніви щодо доброчесності та професіоналізму двох нових членів. Важливо, що відбір суддів має посилювати Громадська рада доброчесності, яка може накласти вето на кандидатів з етичних міркувань.

Проблемним елементом закону про деолігархізацію є те, що він дає політично призначеній Раді національної безпеки та оборони вирішувати, хто відповідає визначенню олігарха і перед якими контрзаходами він має постати. Це відчиняє двері для влади, щоб використовувати цей документ як вибіркову зброю проти олігархів, яким вона протистоїть з особистих чи політичних причин.

10 червня Венеційська комісія порадила Україні відтермінувати повну імплементацію до кінця війни закону, який усе одно тимчасово зменшив вплив українських олігархів. Комісія вказала на десять сфер закону, до яких слід внести зміни та рекомендувати системний перегляд правил, що стосуються олігархічного впливу. Такі заходи можуть містити примус олігархів позбутися своєї власності на українські монополії та медіа-активи, аж поки вони перестануть відповідати визначенню олігарха, і навіть конфіскація їхніх статків, якщо буде доведено, що вони були отримані корумпованим шляхом або внаслідок кримінальних злочинів.

Також варто прагнути до менш особистого і більш системного підходу, наприклад, протидії олігархії через реформи Антимонопольного комітету, перегляд антимонопольного законодавства, посилення кримінального та кримінально-процесуального кодексу, ухвалення законодавства про політичне лобіювання, скасування податкових пільг для великого бізнесу, що зробить прозорішим фінансування ЗМІ та просування реформ корпоративного управління в ключових секторах економіки України.

Вищий спеціалізований адміністративний суд має замінити сумновідомі ОАСК і Київський окружний адмінсуд, який тимчасово прийшов йому на заміну [щоб розглядати справи за участі вищих органів влади]. Нових суддів слід перевірити на чесність і професіоналізм, з активним залученням Громадської ради доброчесності. І надмірний вплив суду [на політичний стан справ в країні] варто згорнути.

Ключові рекомендації для Європейського союзу

ЄС фінансує лише кілька малих чи середніх проєктів, які підтримують журналістські розслідування в Україні та інших країнах. Проєкт, запущений у 2022 році, витратив 600 тис. євро на 12 субгрантів українським ЗМІ, що надають інформацію постраждалим від війни громадянам. Окрема програма стипендій із кошторисом 1,3 млн євро протягом двох років з’єднує 18 українських журналістів з колегами в шести країнах ЄС. A кілька регіональних фондів надають сукупно 3,9 млн євро щорічної фінансової допомоги до транскордонної журналістики розслідувань в ЄС і країни-кандидата на вступ до ЄС, до того ж лише частина цього фінансування йде Україну. Значне фінансування має Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI) (23 млн євро), хоча підтримка для журналістських розслідувань – це лише частина одного з трьох компонентів програми.

Допомога ЄС журналістиці розслідувань має становити сотні мільйонів євро щорічно

Допомога ЄС українській журналістиці розслідувань має врешті становити сотні мільйонів євро щорічно, оскільки поглинальна здатність цього зростає. Потреба в журналістах-розслідувачах зростатиме з виділенням сотень мільярдів доларів на проєкти відновлення. Потрібно буде навчити сотні нових фахівців, десятки редакторів і експертів з даних створювати нові технологічні засоби та фінансові навчальні програми; нарощувати потенціал фінансової міцності незалежних ЗМІ по всій країні. Також необхідно зв’язувати українські редакції з міжнародними консорціумами, такими як OCCRP, та інтегрувати їх у мережі й системи даних.

Слід зменшити вплив олігархів на медіа. Контроль над телевізійними новинами — найпотужніший інструмент олігархів для впливу на життя громадян в Україні, зважаючи на те, що три чверті населення досі отримує новини з телебачення.

i75_ArticleImage_203941.webp

Уже майже півтора року основним джерелом теленовин є марафон "Єдині новини". Фото: скріншот з ефіру / Детектор медіа

У перші два роки президентства Зеленського олігархічні канали годували українців негативними повідомленнями про президента та його ініціативи. Особливо відзначилися канали Порошенка, які використовували будь-яку можливість критикувати Зеленського. Вторгнення Росії кардинально змінило медіаландшафт. Під сильним тиском громадськості більшість олігархів припинили війну проти президента, погодившись транслювати єдине послання до українського народу через “телемарафон”. Канали Порошенка з цього процесу виключили.

Але умови воєнного часу зрештою закінчаться. І коли Україна буде менш корумпованою, телевізійні новини мають перейти до ширшої суспільної власності, керованої зацікавлені акторами громадського сектора та авторитетними професіоналами, щоб передавати інформацію неупереджено.

Україна має одні з найпрозоріших у світі політико-економічних систем, зокрема машинозчитуваних реєстрів бенефіціарних власників автомобілів і будинків, урядових активів і доходів посадових осіб, казначейських операцій, досьє на політичних діячів, державних закупівель тощо. Навіть Естонія — найбільш оцифрована країна-член ЄС — вчиться в України, зокрема, планує запровадити власну версію “Дії”.

Утім слід провести порівняння цифрових систем України та країн ЄС у різних сферах. Такий звіт показав би європейцям, які обговорюють вступ України до ЄС, передові антикорупційні системи України. Він може виявити прогалини, які Україна має усунути, такі як обмеження воєнного стану, у яких уже немає необхідності. До того ж це підкреслить ефективність українських інновацій, які можуть взяти на озброєння інші країни ЄС.

З 2017 року Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI) працює в Україні для підтримки та фінансування антикорупційної роботи. Її три компоненти забезпечують навчання, розвиток ІТ, фінансування та іншу підтримку для державних органів, органів місцевого самоврядування та НУО. EUACI співпрацює з мережею партнерів у Києві, а також п’яти інших містах України. У 2020 році Комісія продовжила EUACI ще на чотири роки фінансування із загальним бюджетом 23 млн євро.

У 2021 році Європейська Рахункова палата надала рекомендації щодо орієнтації антикорупційної допомоги на громадянське суспільство та журналістські розслідування. У 2022 році війна ще більше розмила український антикорупційний рух, оскільки деякі люди мобілізувалися, а для тих, хто залишився, робота звузилась до документування військових злочинів і безпекового активізму.

61710246_1004.jpg

За великою відбудовою прийде велика корупція, вважають західні аналітики. Комусь це доведеться розслідувати. Тому слід уже зараз готувати громадських активістів для цієї роботи. Фото: Amnesty International

Водночас українці по всій країні відчувають бажання допомагати громадянському суспільству. Ця енергія має бути спрямована на професіоналізацію діяльності, зокрема й тому, що відбудова України [і контроль за нею] потребуватиме не лише журналістів-розслідувачів, а й антикорупційних активістів, спостерігачів і дослідників, а також відповідальних менеджерів проєктів, інших спеціалістів у державному та приватному секторі.

Європейська прокуратура (EPPO) і Європейське управління по боротьбі з шахрайством (OLAF) — агентства, які розслідують зловживання коштами ЄС. Країни-не члени ЄС можуть співпрацювати з ними через Договори про взаємну правову допомогу чи інші типи угод. Зокрема таких домовленостей досягнуто з деякими органами України, наприклад з Державною аудиторською службою.

До того ж для цих агентств ЄС впроваджує кілька програм на підтримку антикорупційної роботи держав-членів, включаючи Програму боротьби з шахрайством Союзу, яка фінансує обладнання, дослідження та навчання для розслідування корупції. Це також Європейська мережа суддівського навчання, яка розвиває навчання та просуває співробітництво між судовими органами держав-членів ЄС; та Програма «Юстиція», яка фінансує проєкти вдосконалення судової системи.

Ключові рекомендації для Конгресу США

Департаменти й агенції США, що підтримують Україну, на чолі з трьома найбільшими учасниками — Міноборони, USAID і Держдепартамент — мають створену спеціальну міжвідомчу робочу групу, яка звітує перед Конгресом. Генеральні інспектори в різні способи шукають інформацію з України та з інших місць про потенційне зловживання допомогою США. Після прискіпливого вивчення всіх останніх скарг, інспектори не знайшли жодних підтверджень того, що допомога Україні спрямовується на корупцію.

Наявна модель контролю створює враження ефективної, і її варто кодифікувати, утім з досвіду аналогічних структур, які контролювали використання коштів на допомогу Афганістану, варто перейняти посаду генінспектора, який мав би підвищену помітність і відповідальність.

Окрім координації між собою, генінспектори в Міноборони, USAID і Держдепі підтримують низку меморандумів про взаєморозуміння, згідно з якими вони обмінюються інформацією з іншими іноземними двосторонніми і багатосторонніми агентствами. Втім такого обміну не завжди достатньо. До того ж генінспекція не має штату в Києві. Лише нещодавно Держдеп надав дозвіл на виділення для цього кількох людей при посольстві. Це поступ, але недостатній. Генінспектори могли б отримати користь від зв’язків із громадянським суспільством і програм з розбудови спроможності, щоб допомогти спостерігачам забезпечити активніші підказки щодо неналежного використання фінансування.

Зрештою, генінспекції мають безпосередньо брати на роботу громадян України, щоб працювати над розслідуваннями (якщо буде отримано відповідні допуски безпеки). Ключ до захисту коштів платників податків США, інвестованих в Україну, — це співпраця з авторитетними українськими розслідувачами, чиї глибокі місцеві знання допоможуть відтворити мережі політиків, підрядників та інших місцевих учасників, залучених до корупційних схеми.

Західні донори не вперше говорять про залежність необоронної допомоги від антикорупційних реформ. Відомими прикладами є прив’язка лібералізації візового режиму до антикорупційних контрольних показників, таких як створення НАБУ та електронне декларування; видача кредитів ЄБРР в обмін на належне корпоративне управління Нафтогазу тощо. Є ризик, що після жовтня 2023 року в процесі виконання умов вступу до ЄС розділ за розділом, реальні антикорупційні ініціативи буде поховано.

Потрібно узалежнити надання макродопомоги Україні від антикорупційних реформ

Уряд США може заповнити цю прогалину, обумовивши надання необоронної допомоги виконанням перелічених вище 10 пунктів реформ. У разі невиконання ключових пунктів, представники США у міжнародних фінансових структурах повинні голосувати проти будь-яких нових програм макрофінансової допомоги або допомоги на реконструкцію України. До того ж Мінфін США не має видавати нові кредитні гарантії Україні, а USAID — надавати подальшу пряму бюджетну допомогу.

USAID фінансує дві великі антикорупційні програми в Україні. Проєкт Підтримка українських антикорупційних інституцій (SACCI) допоміг Україні побудувати спеціалізовану антикорупційну інфраструктуру, а також підтримує українське громадянське суспільство й журналістів-розслідувачів. Після російського вторгнення в лютому 2022 року, SACCI підтримує процеси покращення підзвітності та прозорості відновлення. Зараз у SACCI закінчується семирічний мандат, який мав загальний бюджет у 30 млн доларів.

UNDPUA-Diia-summit.jpg

Віцепрем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров представляє "Дію" — один із ключових інструментів цифровізації в Україні. Дія Самміт, 2021 рік. Фото: ПРООН в Україні

Також наближається до кінця семирічний 43-мільйонний мандат програми Прозорість і підзвітність у сфері державного управління та послуг (TAPAS), спрямованої на підвищення ефективності уряду та зменшення корупції через прозорі цифрові процеси. USAID та UK Aid фінансували три цілі проєкту: розгортання системи електронних закупівель, відкриття даних і 120 електронні послуги у додатку “Дія”.

Після завершення війни і зважаючи на майбутню відбудову України, потреба в антикорупційних зусиллях та цифровізації зросте в рази. США, відтак, мають істотно розширити функціонування цих двох програм — на 100 млн доларів кожна, щоб продовжити інвестиції в міжнародне лідерство у підтримці антикорупційного фронту України. SACCI варто зосередитися на процесах відновлення й будівництва, а TAPAS — на процесах цифровізації.

Прототип української платформи DREAM сьогодні працює в пілотному режимі, уряди та донори можуть підтримати її швидше впровадження, сигналізуючи про свою довіру до системи. Це визнання заохочуватиме всі зацікавлені сторони — муніципалітети, донорів, підрядні компанії, журналістів розслідувачів — для нарощування внутрішнього потенціалу для взаємодії з платформою.

3_1001.jpg

Віцепрем'єр з відновлення Олександр Кубраков представляє платформу DREAM на конференції з відбудови України в Лондоні. Фото: Мінвідновлення

Уряд України планує ухвалити закон, що вимагатиме від усіх українських контрагентів відбудови використовувати DREAM. Ключові донорські агентства, такі як Світовий банк і ЄБРР, також почали розглядати кроки, щоб приєднатися до платформи.

Ключові рекомендації для країн G7

Міжвідомча платформа координації донорів досі не об’єднала країни-донори. У кожної ще є власні процедури захисту та протидії корупції. Натомість посли G7 в Україні, які мають міцні робочі відносини між собою, українським урядом і громадськими організаціями, нещодавно узгодили ключові судові та антикорупційні реформи, які Україна має завершити до 30 вересня 2023-го. Необхідність об’єднання донорів щодо боротьби з корупцією лише зростатиме, зважаючи на майбутнє відновлення та підготовку до вступу до ЄС. Вони також мають спільно наголошувати на залежності фінансової допомоги від виконання контрольних показників реформ, як це було від 2014 року.

І український уряд планує ухвалити закон, який зобов'язує українців використовувати DREAM для проєктів реконструкції, й донори мають узяти на себе зобов’язання зробити те саме зі свого боку. Це зобов'язання дасть зацікавленим сторонам упевненість, необхідну для початку реалізації проєктів відбудови. Донорське використання DREAM спростить процес узгодження зусиль з реконструкції між Києвом і донорами. З боку донорів використання системи підрядниками також має бути обов’язковим.

Міжвідомча платформа координації донорів має дати голос громадянському суспільству. Сьогодні платформа об’єднує урядовців, які звертаються до Світового банку або інших міжнародних фінансових установ, коли їм потрібна експертиза. Донори G7 могли б заповнити цю прогалину, створивши орган з провідних експертів громадянського суспільства для консультування платформи. Члени ради могли б представляти аналітичні центри, антикорупційні організації, університети та громадські правозахисні організації та включати членів Коаліції RISE Ukraine. Більшість ради мають становити українці, але в деяких питаннях до них мають приєднуватися міжнародні фахівці та зовнішні партнери.

В Україні успішно запроваджено реформу децентралізації, але центральний уряд досі може спрямовувати та підтримувати пріоритети національної відбудови. Міністерства в Києві можуть розробити національні плани, допомогти створити місцевий потенціал і надати такі інструменти, як типові договори, але органи місцевого самоврядування знають свої громади найкраще та мають міцні зв’язки підзвітності своїм громадянам.

Відповідальні місцеві лідери можуть найкраще визначити проєкти відновлення, потрібні їхньому населенню. Донори повинні наполягати на децентралізованому врядуванні, зокрема й під час планування допомоги на відбудову. Жодна з делегацій високого рівня з Заходу не повинні зустрічатися з центральним урядом без зустрічей з місцевою владою. Для цього варто залучити Європейський альянс міст та регіонів за відбудову України і підтримувати розширення повноважень місцевих органів влади.

Треба зберегти напрацювання децентралізації і лавіювати між внутрішньополітичними викликами, такими як законопроєкт 5655

Асоціація міст України буде цінним партнером у цій роботі. Учасникам варто звернути увагу на складні питання української політики, наприклад внесення змін до законопроєкту 5655 щодо містобудівної реформи (законопроєкт, запропонований будівельними компаніями для передачі повноважень від органів місцевого самоврядування до міністерства в Києві).

G7 має оголосити про створення аудиторського хабу в Києві, що складається з представників від генеральних інспекцій, аудиторських і слідчих офісів, донорських агентств тощо. Хаб повинен очолювати чиновник, якому довіряють і підприємства, і платники податків. Він буде звітувати перед керівним комітетом Міжвідомчої платформи координації донорів.

Хаб повинен базуватися в Києві, потенційно на території НАБУ. Він також має мати окремий офіс зв’язку та спеціальне програмне забезпечення для співпраці з громадянським суспільством України та журналістами-розслідувачами. Хоча більшість донорів ще не створили фонди, через які вони фінансуватимуть відбудову, формування тісних зв’язків у Києві на цьому етапі виявиться неоціненним у довгостроковій перспективі.

велика сімка Велике будівництво європейський союз боротьба з корупцією відбудова

Знак гривні
Знак гривні