Ц

Цар говорить про успіхи. Моніторинг росЗМІ за 12–18 червня 2023 року

Минулого тижня російські медіа розпіарювали виступ Путіна на так званому міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербургу. Путін розказував про успіхи в економіці. Якщо резюмувати його виступ — то в Росії після початку війни все стало навіть краще. Російська пропаганда також багато писала про український контрнаступ, суть повідомлень — російська армія сильна, як ніколи раніше. А ще російські дезінформатори знову поширювали фейки про поранення серед вищого військового керівництва України. Цього разу йшлося про керівника головного управління розвідки МО України Кирила Буданова.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

БОЙОВІ ДІЇ

Минулого тижня увагу російських пропагандистів була прикуто насамперед до українського контрнаступу.

РосЗМІ уникають писати про звільнені ЗСУ населенні пункти, щоб не ставити Міноборони Росії в незручну ситуацію. Натомість дезінформатори звітують про успішне відбиття атак українців: “Минобороны России сообщило об отражении атак украинских националистов на Времевском выступе”, “ВС РФ за сутки отразили восемь атак ВСУ на донецком направлении”.

Пропаганда розповідає, що “украинским военным не удалось вклиниться в российскую оборону”, і повідомляє про втечу українців з поля бою при зіткненні з російськими військовими: “Противник бежит при серьезных боестолкновениях и не особо сильно цепляется за свои позиции. Покидает свои укрепления и убегает”.

Водночас фейкороби кажуть, що ЗСУ не зважають на втрати й залучають тактику “м’ясних штурмів”: “Наступающие идут навалом, не считаясь с потерями”. Така поведінка — результат (тут іде повторюваний вже понад рік рефрен) тиску США, які змушують Київ воювати до останнього українця: “Под нажимом Вашингтона Киев, похоже, и вправду решил воевать до последнего украинца. И что самое печальное, в один прекрасный момент украинцы реально могут закончиться”.

Однак трапляються матеріали, які обережно висвітлюють український контрнаступ. Імовірно, їх публікують, щоб підготувати споживача інформації до можливого відступу, щоб він не став несподіваним, як восени на Харківщині. У цих матеріалах дають реалістичнішу оцінку. Вони повідомляють, що Україна поки що поводиться обережно, а головна стратегія — виявити слабкі місця в обороні РФ: “Противник неспроста активизировался сразу на нескольких участках фронта. Согласно задумке командования ВСУ, такими действиями они пытаются прощупать наиболее слабый участок в обороне ВС РФ, а затем сконцентрировать там резервные силы и нанести главный удар”.

Такі матеріали мають елемент запевнення, що росіянам не варто хвилюватися, адже “ВС РФ к такому сценарию вполне готовы” і здійснять контрудари в майбутньому: “Ответная атака Вооруженных сил Российской Федерации представляет для боевиков ВСУ самую серьезную опасность”.

Також минулий тиждень не минув без російських фейків. Дезінформатори розповідали, що штурмувати російські позицій змушують місцевих тероборонців, поки Київ береже основні армійські частини: “Надо понимать, что на передовую непосредственно выгнаны запорожцы — те люди, кого силой затянули в тероборону". Тут російська пропаганда експлуатує реальну проблему: різний рівень підготовки різних частин, адже тероборона — це теж підрозділи ЗСУ і її формували переважно з добровольців.

Багато писали про Кирила Буданова, який, за версією пропаганди, був тяжко пораненим і перебував на лікуванні в Німеччині: “Глава военной разведки Украины Буданов получил ранение во время ракетного удара российских ВКС по штаб-квартире ГУР в Киеве, и сейчас находится в госпитале бундесвера в Берлине”. Відповідний фейк Буданов розвінчав особисто.

Путін обіцяє світле майбутнє

Важливою подією в очах російської пропаганди був щорічний економічний форум у Санкт-Петербургу: “Петербургский международный экономический форум — крупнейший экономический форум в России. В этом году он проходит с 14 по 17 июня”.

РосЗМІ намагаються представити форум як дійство міжнародного рівня й доводять, що Росія не перебуває в ізоляції. Організатори щосили намагалися залучити іноземних лідерів до програми цьогорічного заходу. У результаті приїхали президенти ОАЕ, Алжиру, прем'єри Куби та Киргизстану. Решта "дружніх" країн обмежилася присутністю другорядних чиновників.

Головна тема форуму — “Суверенное развитие — основа справедливого мира. Объединим усилия во имя будущих поколений”.

Пропаганда активно поширювала слова Путіна про успіхи в економіці та обіцянки світлого майбутнього: “Россия успешно преодолела трудности прошлого года и теперь должна сформировать новую экономику — экономику предложения и высоких зарплат. Об этом заявил в пятницу президент РФ Владимир Путин”.

Президент Росії запевнив, що Росія не лише збереже свою позицію у світовій економіці, а й перейде до зростання: “Россия в ближайшие годы не только сохранит шестое место в числе десяти ведущих экономических держав мира, но и имеет шансы даже подняться выше”.

І Путін навіть пообіцяв, що російська економіка зростатиме, на відміну від німецької.

Також писали:

Президент Чехії та колишній голова Військового комітету НАТО Петр Павел повідомив про необхідність уважно стежити за громадянами РФ, які виїхали та проживають на Заході. Як приклад того, що підвищені заходи безпеки щодо громадян ворожої країни застосовували раніше, він навів суворий режим спостереження, який запровадили США щодо японців у час Другої світової війни, проте жодним чином не закликав використовувати його.

Російська пропаганда використала ці заяви для перекручування реальності на свій манір: "Он предложил всех бежавших из России «диссидентов» посадить в лагеря, как в США сажали японцев". Більше того, вони звинувачують чеського лідера в расизмі: "Но чешский генерал – более тугой материал. Он до сих пор живет в мире, где ссылка на опыт США доказывает приемлемость чего-либо, включая расизм".

РосЗМІ були переповнені новинами про ухвалену 14 червня Стратегію національної безпеки ФРН, що була розроблена вперше в історії сучасної Німеччини. У затвердженому документі вказано, що нинішня Росія є найбільшою загрозою для безпеки та порядку в Європі.

Коментуючи таке рішення, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що влада ФРН "ситуацию де-факто привели в соответствие с ситуацией де-юре" і що Німеччина "стреляет себе в ногу, выполняя установки из США".

Окремі так звані експерти переконують, що так німецькі політики просувають український порядок денний і намагаються залучити дедалі більше країн до антиросійської коаліції: "Дипломатические действия, которые предпринимаются в Германии и других западных странах, свидетельствуют о том, что они готовятся к коренному изменению архитектуры глобальной безопасности. Они вводят сбор в 2% от ВВП на оборонные нужды, чтобы компенсировать отправленное на Украину оружие и нарастить собственные арсеналы. И всё это делается намеренно под антироссийским соусом, чтобы было легче объяснить своим гражданам необходимость реализации таких инициатив".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні