П

Про Каховську ГЕС і контрнаступ. Моніторинг росЗМІ за 5–11 червня 2023 року

Підрив Каховської ГЕС Росією змусив росмедіа виправдовувати дії свого керівництва. Головний наратив — це не ми, а Україна. Для цього пропаганда вигадувала різні версії, чому Київ підірвав ГЕС, і намагалася будь-що заперечити причетність Росії. Також російські дезінформатори нарешті дочекалися українського контрнаступу. З активізацією воєнних дій пропаганда почала писати про величезні втрати українців і про силу російської зброї. Дезінформатори переконують, що Україні не вдасться просунутись, а Москва навіть залучала свої козирі та “секрети”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Про контрнаступ

Минулого тижня російська пропаганда безупинно писала про “украинское контрнаступление”. У тому, що наступ почався, вони не сумніваються, адже навіть Путін був змушеним коментувати воєнні дії та оголосив про початок українського контрнаступу: “Начало контрнаступления ВСУ 9 июня подтвердил и президент РФ Владимир Путин, подчеркнув при этом, что Украине не удалось добиться каких-либо успехов”.

Дезінформатори пишуть про величезні втрати українців і міць російської зброї, яка стримує натовську. РосЗМІ розповідають, що неуспіх контрнаступу призвів до паніки серед українських військових: “Судя по радиоперехватам, некоторые части противника просто отказывается идти на убой”. Пропаганда переконує, що Росія легко стримує українців, а тому не хоче залучати наявні секрети й переваги: “ВС РФ еще даже не пытались применить «имеющиеся козыри и подарки», потому как удается сдержать врага пока и без этого”.

Також росЗМІ повідомляють, що РФ знищила військово-повітряні сили України: “Наши войска сейчас выводят из строя остатки украинских военно-воздушных сил”. Хоча вони про це заявляють майже щодня від початку широкомасштабного вторгнення.

Так звані експерти пишуть, що час однозначно на руку росіянам: “Время сейчас играет на нас, а окно «контрнаступательных возможностей» для ВСУ быстро закрывается”, тому треба трішки почекати й настане перемога.

Пропаганда пише, що в разі повного програшу України Захід може втрутитися у війну вже своїми вояками. І очолить цей процес Варшава: “Во-вторых, если это самое вмешательство и произойдёт, то только в том случае, если украинской государственности останутся считанные часы, и с этим нужно будет что-то делать. … Польша подходит для этой роли как нельзя лучше”.

Для пропагандистів це логічно, адже, за їхньою версією, Польща — вже активний учасник воєнних дій: “Боевики ВСУ разведкой боем предприняли попытку прорыва на Запорожском фронте в районе Времевьского выступа. Помимо регулярных частей боевиков ВСУ, в атаке приняли участие польские наемники”. “Польські найманці” — регулярні персонажі російських вигадок, про них писали ще до початку повномасштабного вторгнення.

На Крим через Каховську ГЕС

6 червня Росія, судячи з наявної інформації та оцінок українських інженерів, які обслуговують дамби на Дніпрі, підірвала греблю Каховської гідроелектростанції. У зоні лиха опинилася велика кількість людей, близько 80 населених пунктів можуть бути затоплені внаслідок теракту.

Російська пропаганда обрала кілька стратегій поведінки.

Одна з них — применшення наслідків підриву. Приклад: заперечення інформації про катастрофу в зоопарку в Новій Каховці, де всі тварини, крім качок і лебедів, загинули. Щоб не засмучувати новинами про смерть тварин, дезінформатори заявили, що зоопарку взагалі не було або що звірів перевезли раніше до Криму. А новини про трагедію — фейк: “Основное число животных мы забрали. Там остались козы и павлины”, “Животные из зоопарка «Казкова диброва» были эвакуированы еще в прошлом году”.

Або випадок зі зрадником України Сальдо. Зокрема керівник тимчасово окупованої Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що в населених пунктах "люди спокійно пересуваються вулицями": “Новая Каховка и все города, которые находятся ниже течения – Олешки, Голая Пристань, Херсон и другие населённые пункты – живут. Люди спокойно двигаются по улицам”. Сальдо записав відео на тлі затоплених адмінбудівель Нової Каховки, що не відповідає словам окупантів.

Інша стратегія — звинувачення в підриві ГЕС України. Для цього вигадують аргументи, чому вибух вигідним саме Києву.

Наприклад, одна з версій, що так Україна готує плацдарм для захоплення Запорізької АЕС: “То являться частью плана Киева по захвату Запорожской АЭС”.

Інша — Київ боїться наступу Росії на Херсонщині: “Шойгу: Киев совершил теракт на Каховской ГЭС для недопущения наступления ВС России”.

Також є думки, що Україна готує наступ на Крим: “Подрыв дамбы Каховской ГЭС является одним из подготовительных шагов к нападению ВСУ на Крым”.

Або щоб покарати кримчан і залишити півострів без води: “Дмитрий Песков назвал произошедшее на ГЭС диверсией со стороны Украины с целью лишить Крым воды”.

Також просувають наратив, що підривом Каховської ГЕС України хоче повернути до себе увагу: “Подрыв Каховской ГЭС предпринят Киевом, чтобы удержать внимание Запада, который уже устал от Украины”.

Такий набір різних суперечливих тез із єдиним спільним посилом: “Це не ми, це Україна” — стандартна російська практика змітання слідів. Вона полягає у вкиданні багатьох різноманітних інтерпретацій, які хоч і різні, але приводять споживача інформації до спільної думки.

Цей прийом вдало розкрито у відео від британського МЗС.

Також писали:

Минулого тижня пропагандисти нервували від рішення прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо про конфіскацію й передачу Україні арештованого в Канаді транспортного літака Ан-124 "Руслан" російської авіакомпанії "Волга-Дніпро": "Лоск и респектабельность Запада смыло в одно мгновение с начала СВО России. Наружу вылез тот самый грабительский капитализм, о котором писал еще Карл Маркс". Посол Росії в Оттаві Олег Степанов назвав таке рішення "обычным воровством".

Нагадаємо, що Ан-124 приземлився в Канаді ще 27 лютого 2022 року, укомплектований тестами на COVID-19 з Китаю. Проте судно негайно потрапило під санкції, оскільки того самого дня федеральний уряд закрив повітряний простір для російських авіаперевізників.

8 червня колишній генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен заявив, що деякі учасники Альянсу можуть розмістити свої війська в Україні, якщо країни — члени блоку, разом зі США, не нададуть гарантій безпеки Києву на саміті у Вільнюсі.

На цю заяву традиційний словесний яструб Дмитро Мєдведєв відреагував погрозами гіпотетичних ударів на Європу: "Хотите гиперзвуковые удары по Европе, да? И что по этому поводу думает Uncle Sam? Его ведь это тоже затронет". За словами заступника голови Радбезу Росії, Расмуссен "впал в доктринёрское слабоумие".

Водночас місцевий російський політолог переконує, що Расмуссен став радником Володимира Зеленського та отримує великі грошові винагороди за вступ України до НАТО: "Расмуссен, естественно, получает огромные деньги в качестве зарплаты, и получит масштабную премию, если Украина войдёт в НАТО, хоть каким-то боком".

А ще росЗМІ продовжують звичне негативне висвітлення ЛГБТ-спільноти та розповідають про згубний вплив на росіян: "Гражданское общество стоит перед «глобальной атакой со стороны ЛГБТ-сообщества», которое со своей стороны «агрессивно навязывает свои «ценности»".

Черговий сплеск такого негативу може бути пов'язаний з новими ініціативами в росДумі. Зокрема в Держдуму 30 травня внесли законопроєкт, який забороняє зміну гендерного маркера в документах, а також "медичні втручання, спрямовані на зміну статі".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні