Н

Недостатньо уваги. Як Червоний Хрест та ООН у твіттері реагують на затоплення в Україні

Підрив 6 червня росіянами Каховської ГЕС спричинив найбільшу екологічну катастрофу в Україні з часів Чорнобиля. Однак наступного дня після інциденту Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не отримала жодної відповіді на запит про допомогу ні від Червоного Хреста (МКЧХ), ані від ООН.

Міжнародні організації не виявляють ентузіазму відвідати постраждалі українські території, особливо поблизу лінії фронту. Проте навіть рівень декларативної занепокоєності ООН та Червоного Хреста щодо ситуації в Україні видався українцям аж ніяк не співмірним із рівнем катастрофи.

Щоб зрозуміти, чи йдеться про упереджене ставлення до України, чи така реакція є цілком звичною, ми порівняли кількість твітів про дві катастрофи (землетрус у Туреччині в лютому 2023 року й руйнування Каховської греблі) на офіційних сторінках ООН і Червоного Хреста та їхніх генсеків у соціальній мережі Твіттер.

Виправлено: Назви організацій на графіці вказані так, як вони зазначені у твіттері. IFRC - Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця; ICRC - Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Як видно з графіка, реакція на ситуацію в Україні помітно скромніша.

У день підриву ГЕС повідомлення про пошкодження дамби зʼявилися у твіттері  Європейського осередку Червоного Хреста та ООН.

Червоний Хрест (їхня абревіатура англійською — IFRC) опублікував твіт про пошкодження дамби і про те, що українське представництво Червоного Хреста працює на місці й допомагає з евакуацією.

В ООН нагадали про жахливу ціну війни та про те, що катастрофа у Херсоні є результатом загарбницької війни Росії проти України. Той самий меседж прозвучав і у відеозверненні головного секретаря ООН Антоніу Гутерреша ввечері 6 червня. Зважаючи на те, що міжнародна спільнота та світові ЗМІ в перші дні катастрофи уникали навіть максимально очевидних висновків про причину руйнування дамби, така заяву з боку Гутерреша видавалася цілком гідною. Він також пообіцяв, що ООН відправить в Україну гуманітрану допомогу, таблетки для знезараження води й питну водну. Однак про допомогу з евакуацією у зверненні не йшлося.

Головний офіс Червоного Хреста написав про пошкодження дамби наступного дня, 7 червня, а також згадав про Каховку серед інших новин в анонсі прямого включення.

Помітно активнішим був Європейський осередок Червоного Хреста, який здебільшого звітував про діяльність свого українського офісу.

8 червня МЗС України повідомило про готовність ООН надати гуманітарну допомогу та здійснити евакуацію людей з окупованих територій за умови, що Росія надасть доступ і гарантії безпеки. Однак беручи до уваги попередній досвід таких переговорів з Росією, це малоймовірно.

Зважаючи на численні повідомлення про перешкоджання евакуації на підконтрольних Росії територіях і неможливість надати допомогу тим, хто постраждав, на лівому березі Дніпра, голоси міжнародних організацій і заклики до Росії мали б звучати значно голосніше.

Проте такої риторики в їхній комунікації у соціальних мережах наразі не видно, а динаміка уваги до ситуації в Херсоні з боку ООН та Червоного Хреста йде на спад.

евакуація гес червоний хрест оон херсон

Знак гривні
Знак гривні