З

Знищення греблі і Каховської ГЕС: відповіді на ключові питання

У цій статті ми зібрали найважливіші свіжі матеріали ТЕКСТІВ про способи та наслідки знищення Каховської ГЕС і дамби на Дніпрі.

Такі греблі, як Каховська ГЕС, захищено законами воєнного часу та Женевською конвенцією. Її руйнування розглядатимуть як зброю масового знищення та невибірковий воєнний злочин.

Масштаби руйнувань

Нові супутникові знімки MAXAR уранці 8 червня оприлюднив у твіттері чеський журналіст Майк Екель (радіо “Свобода”).

Більше знімків затопленого лівобережжя Херсонщини дивіться тут.

Який з прогнозованих сценаріїв катастрофи справджується?

8 червня, на третій день після підриву дамби, вода й далі підіймається, хоча темп сповільнився.

Ще восени 2022 року World Data Center оприлюднив три сценарії затоплення навколишніх територій у разі прориву дамби Каховської ГЕС – катастрофічний, реалістичний та ймовірний.

У перші дні ситуація розвивалася за ймовірним сценарієм, що передбачає не повне одночасне руйнування всієї дамби (як у катастрофічному сценарії), а сильне руйнування тільки її частини. Хоча останні відео з зони прориву можуть свідчити про продовження процесу руйнування залишків дамби.

Максимальне затоплення території при ймовірному сценарії настане через 3—5 днів після підриву. Узбережжя правого берега Дніпра постраждає у 8 разів менше, ніж ліва частина берега. Загальна площа, яка може бути потенційно вкрита водою (разом з руслом і гирлом Дніпра), сягне 1126 км кв. Мінімальна ширина затопленої смуги території сягатиме 2,3 км біля самої ГЕС, максимальна – 23 км біля гирла річки.

Моделювання, яке представив торік восени технодослідник і письменник Ларс Вільдеренг
Моделювання, яке представив торік восени технодослідник і письменник Ларс Вільдеренг

Як змінюється Дніпро

Упродовж першої доби після підриву на супутникових знімках видно, як міліє Каховське водосховище (на ньому вже проглядаються острови), як підіймається вода у Дніпрі нижче за течією та затоплює навколишні населені пункти. Невідомо, скільки вода ще підійматиметься, але фахівці кажуть, що впродовж першої доби-двох після підриву ГЕС затоплення досягне піку. Проте вода з водосховища витікатиме загалом від двох тижнів до місяця. Тільки тоді ми зрозуміємо довгострокові наслідки й побачимо нове русло Дніпра.

Більше подробиць і карт дивіться тут.

Як знищили Каховську ГЕС

– Це мало бути кілька вибухів, які здійснили одночасно, – розповідає Микола Калінін, головний інженер проєкту інституту “Укргідропроєкт”. – Каховську ГЕС було спроєктовано й побудовано так, щоб вона могла витримати ядерний удар ззовні, але не підриви зсередини. Тому будь-які розмови, що вона могла якось сама зруйнуватися, не мають жодних підстав. Це неможливо. Найімовірніше, було заміновано саму греблю, — якраз у тих прольотах, які були відкритими, і, можливо, трохи далі. Плюс було заміновано й будівлю ГЕС, де встановлено гідроагрегати для генерування електроенергії.

Детальніше про висновки фахівця читайте тут. До речі, про зумисний вибух зсередини станції як причину її руйнування говорять і двоє професорів інженерії, яких цитує NYT.

Евакуація з окупованих сіл

У звільненому Херсоні ДСНС, поліція та військові організували евакуацію постраждалого місцевого населення і тварин, а на місця приїхало безліч волонтерських місій, щоб допомагати людям. Водночас жителі окупованих територій помирають через неможливість виїхати. Окупанти не тільки не допомагають місцевим евакуюватись, а навіть не випускають їх зі своїх міст і не впускають до них волонтерів. Російські військові обстрілюють човни українців, які намагаються підпливти до окупованих територій з правого берега.

Поки херсонський колаборант Сальдо знімає відео про “злочини київського режиму” для свого телеграм-каналу, жителі окупованої Херсонщини сидять на дахах власних будинків без їжі, питної води, зв’язку та електрики. Сальдо каже, що окупаційна влада евакуйовує постраждалих жителів, але паніка в місцевих чатах свідчить про протилежне.

Люди, в яких залишилися рідні в Олешках, Новій Каховці, Кардашинці, Голій Пристані та сусідніх селах, благають поділитися будь-якими контактами людей, які можуть допомогти.

Електрику в регіоні вимкнено, люди просиділи на дахах уже понад добу. В багатьох розрядилися телефони, зв’язок працює з перебоями. Багато хто не знає про долю своїх рідних. Щохвилини хтось запитує про ситуацію на своїй вулиці чи в районі, чи відступила вже вода.

Якщо у вас є родичі на лівому березі Херсонщини, які через потоп опинились у пастці, залиште заявку місцевим волонтерам тут: https://t.me/OLESHKYevakuation

Дізнатися про тих, кого вже евакуювали з затоплених ділянок в окупованих селах, можна тут https://t.me/oleshkyevakuationss

Детальніше про ситуацію на окупованій Херсонщині читайте тут

Як підрив греблі змінює фронт

Руйнування дамби Каховської гідроелектростанції (КГЕС) істотно змінює географію і топографію Херсонської ділянки фронту на півдні України. Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначено, що знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIR) зроблено о 04:00 ранку 7 червня й вони показують, що затоплення серйозно порушує підготовлені російські оборонні позиції на східному (лівому) березі Дніпра.

Особливо це стосується російських позицій на першій лінії в Голій Пристані та Олешках. Різні джерела повідомляють, що Олешки, Голу Пристань, Козачі Лагері та Дніпряни майже повністю затоплено, а рівень води в деяких районах підійнявся до висоти одноповерхового будинку.

Більше деталей читайте тут.

підрив каховської гес каховська гес

Знак гривні
Знак гривні