К

“Кока-кола” на службі в нацистів. Моніторинг росЗМІ за 22–28 травня 2023 року

Минулого тижня російські медіа й далі поширювали новини про конфлікт між військовим і політичним керівництвом України. Пропаганда знову розповідала, що з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним щось сталося і що він не може виконувати свої обов'язки. Також у МЗС Росії заявили, що американці допомагали Гітлеру, тому вони є співучасниками Голокосту. А ще дезінформатори нервували, бо їм здалося, що Японія може стати членом НАТО. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read this article in English

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Залужний Шредінгера

РосЗМІ багато пишуть про передання Києву “истребителей-бомбардировщиков F-16”. Тепер дезінформатори намагаються переконати, що літаки не допоможуть Україні та що розпочнеться безпосередній конфлікт НАТО проти Росії: “Ни один вид оружия не может изменить ход войны, при этом развёртывание F-16 может привести НАТО к прямому военному конфликту с Россией”.

Пропагандисти запевняють, що літаки для України будуть старими й поступатимуться російським екземплярам: “Сегодня они конструктивно и технологически устарели по сравнению с передовыми китайскими и российскими средствами ПВО и истребителями нового поколения”. Дезінформатори вже навіть винесли вердикт повітряній силі США: “Боевая авиация США в кризисе”.

Також пропаганда намагається отримати користь від фактів проникнення груп ДРГ на російські території. Зокрема 22 травня в Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом з'явилася інформація про прорив через кордон на територію області російських добровольців, які воюють на боці України. Дезінформатори вхопилися за ці події, щоб підтвердити свою версію про бажання НАТО воювати з Росією: “Факт проникновения в Белгородскую область ДРГ ВСУ с западной военной техникой говорит о том, что вовлеченность Запада в конфликт на Украине только возрастает”.

Укотре розповідали про конфлікт між Зеленським і головкомом ЗСУ Валерієм Залужним: “Президента Украины Владимира Зеленского ожидает противостояние с главкомом ВСУ Валерием Залужным за власть в стране”, “Зеленского ждет сценарий многих госпереворотов двадцатого века, когда главнокомандующий армией во время конфликта «убирает» главу государства”.

Розганяючи дезінформацію про незгоди серед керівництва України, росЗМІ вигадують нові аргументи. Минулого тижня вони писали, що “украинского президента не любят, мягко говоря, не только старые советские кадры, но и обученные НАТО молодые командиры, в том числе офицеры высшего ранга. Они разочарованы и возмущены внезапным возвышением приспешников президента, таких как глава ГУР Кирилл Буданов”.

А ще російська пропаганда не може змиритися з фактами, які викривають її фейки. Уже кілька тижнів пропагандисти розповідають різні історії про Валерія Залужного. То вони пишуть, що його поранено або що Залужний помер після російських обстрілів: “Он получил травму головы и осколочные ранения. Главкому провели трепанацию черепа, по прогнозу врачей, Залужный будет жить, однако выполнять свои обязанности уже не сможет”.

І навіть після того, як 25 травня Валерій Залужний записав коротке відеозвернення до українців і так спростував вкиди Роcії про своє нібито "серйозне поранення", фейкороби не заспокоїлися та за інерцією й далі поширюють твердження про поранення Залужного: “Хакер уточнил, что эту информацию Киев скрывает по указанию западных кураторов, которые боятся, что известия о состоянии здоровья главнокомандующего подорвут боевой дух киевской армии”.

Варто додати: 30 травня стало відомо, що Росія оголосила Залужного в розшук. Так Слідчий комітет Росії або не читає російських новин і не знає про смерть Залужного, або розуміє фейкову природу таких вкидів.

Японія в НАТО – новий кошмар пропаганди

Пропаганда й далі розповідає, що світовим агресором є Вашингтон, а не Москва. І що саме Штати призвели до напруження: “Враждебные действия США, давно ставших стороной конфликта, ввергли российско-американские отношения в глубокий и опасный кризис, чреватый непредсказуемыми последствиями”.

РосЗМІ намагаються переконати, що “для дальнейшей поддержки Украины у США нет рациональной причины”. Адже саме підтримка України може спричинити дефолт у США: “Расходует колоссальные средства на поддержку киевского режима вместо того, чтобы направлять свои усилия на стабилизацию финансовой ситуации в стране”. Хоча насправді суми, які виділяють на підтримку України, істотного значення для бюджету США не мають.

Також у росЗМІ розповідають, що США намагаються втягнути до блоку НАТО Японію: “Япония старается беречь свои интересы и не планирует вступать в НАТО. Однако при «сильном желании» в Вашингтоне Токио может поменять планы”. Так звані експерти твердять, що “С 1945 года Япония фактически находится под протекторатом США. ...То есть степень реализации государственного суверенитета очень низка”.

Причинами таких меседжів є новина від 10 травня, що Японія веде переговори про відкриття в країні офісу зв’язку НАТО.

Ці розмови дали привід російській пропаганді заявляти, що “планы НАТО по открытию офиса в Токио свидетельствуют о намерениях альянса закрепиться в АТР и продвигать «натоцентричные форматы антироссийской и антикитайской заряженности»”.

Але, за словами російських пропагандистів, США зазіхають не лише на Японію. Директор Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін заявив, що “западные страны во главе с США начали покушаться на «само человеческое естество»”, “Запад стремится превратить свободного человека «в полностью управляемую трансгуманистическую химеру»". Хоч би що це означало, але голова СЗР Росії впевнений, що “«безумная гордыня» западных политиков закрыла для них такую возможность, как участие в обеспечении процветания и безопасности”.

Американці винні у Голокості

Минулого тижня пропаганда вибухнула обуренням щодо слів, які нібито сказав сенатор США Ліндсі Грем про те, що вбивство росіян — це найкраща інвестиція американців: “Смерть россиян назвали «самым удачным» вложением денег в истории”.

Російські ЗМІ повідомляли, що 26 травня американський сенатор Ліндсі Грем під час зустрічі в Києві з президентом України Володимиром Зеленським заявив буквально таке: “Русские умирают. Мы еще никогда не тратили деньги так удачно”. У багатьох джерелах новину супроводжував короткий відеоролик із зазначеною цитатою.

Так звані експерти почали заявляти, що “озвученное Грэмом давно не является «страшной тайной»” та обіцяли покарання: “Возмездие ждет тех, кто творит зло”.

Насправді слова “русские умирают” та “мы ещё никогда не тратили деньги так удачно” сенатор Ліндсі Грем сказав у різні моменти розмови з Володимиром Зеленським і вони ніяк не пов'язані за змістом. Ба більше, в оригінальному відео навіть порядок цих висловлювань зворотний.

Однак пропаганда знайшла вдалий хід — і понеслося. Офіційний спікер МЗС Росії Марія Захарова одразу ж вигадала аналогії. Вона заявила, що американці свого часу фінансували Гітлера та що це призвело до Голокосту: “Сенатору Грэму есть, с чем сравнивать. Одна из их инвестиций привела ко Второй Мировой войне и Холокосту”, “Захарова указала, что компания «Кодак» на немецком заводе изготавливала взрыватели для авиабомб, «Кока-Кола» в Кельне исправно снабжала газировкой немецких солдат, а знаменитая «Фанта» и вовсе была изобретена нацистами”.

Слова Захарової підхопили так звані експерти, які почали доводити, що “Третий рейх не смог бы вторгнуться в Польшу и Россию без помощи американского автоконцерна”. А Генрі Форда прирівняли до персонального помічника нацистів: “Легендарный Генри Форд был кавалером Большого Креста Ордена Заслуг германского орла. Его заводы в Германии не просто производили до 70 тыс. грузовиков в год для нужд вермахта, но и использовали для этого труд заключенных, в том числе Освенцима. «Дженерал мотор» был гораздо важнее для нацистской военной машины, чем швейцарские банки”.

На жаль, Марія Захарова не згадала, як німецькі комуністи, підконтрольні Москві, допомагали Гітлеру прийти до влади, а пакт Молотова-Ріббентропа дав нацистам змогу розпочати Другу світову війну. Про американський ленд-ліз для СРСР теж забули.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні