К

Кадирівці — це нові "вагнерівці". Моніторинг росЗМІ за 1–7 травня 2023 року

Минулого тижня російські медіа були спантеличені погрозами засновника ВПК “Вагнер” Євгенія Пригожина залишити місто Бахмут. Дезінформатори намагалися перетягнути всю увагу на слова Рамзана Кадирова, який пообіцяв, що його спецпризначенці замінять “вагнерівців”, а отже — не втратять місто.

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев знову розмірковував над планами Заходу знищити Росію. Цього разу він заявив про небезпеку “гендерного” різноманіття.

Також російська пропаганда заявляє про планування “кольорової революції” в Угорщині для усунення від влади “самостійного” Віктора Орбана.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read this article in English

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Кадиров кращий за Пригожина

Минулого тижня в російської пропаганди було кілька ньюзмейкерів.

Перші — безпілотники, які здійснили атаку на Кремль. Роспропаганда одразу знайшла винуватців в обличчі української влади: “Два беспилотника атаковали Московский Кремль, взрыв одного из них над Сенатским дворцом запечатлели многие камеры. Российскими правоохранительными органами произошедшее квалифицировано как теракт и покушение на главу государства”. Широко поширювали погрози від російських офіційних осіб про покарання за цей акт: “Зампред Совбеза России Дмитрий Медведев заявил о необходимости массово уничтожить личный состав и военную технику украинской армии”, “Заместитель председателя Совбеза России Дмитрий Медведев после инцидента пригрозил украинскому президенту физическим уничтожением”, “Спикер Госдумы Вячеслав Володин, в свою очередь, выступил с инициативой признать «киевский нацистский режим террористической организацией»”.

Інші ньюзмейкери — це засновник ПВК “Вагнер” Євгеній Пригожин і голова Чечні Рамзан Кадиров. 5 травня Євгеній Пригожин заявив, що “ЧВК «Вагнер» ждет боевого распоряжения на выход из города”, якщо найманці не отримають достатньо боєприпасів. Заяви Пригожина були такими гучними, що пропаганді не вдалося заглушити його слова й довелося реагувати виправданнями й пересмикуванням уваги на героїчних чеченців, готових зайняти місце “вагнерівців”.

Окремі пропагандисти намагаються виправдати Євгенія Пригожина: “Главный вагнеровец упорно прет на врага. В обеих направлениях, потому что Минобороны уже явно становится его врагом. И это вызывает определённое уважение, хотя вопросов с повестки дня не снимает”. Дезінформатори постійно сторювали з Пригожина та “вагнерівців” героїв сучасної Росії, тому пропаганді поки що важко перейти до критики ПВК “Вагнер”. Зокрема дезінформатори проголошують Пригожина головним конкурентом воєнній силі США: “За прошедшие годы Пригожин стал первым серьезным конкурентом США… И именно он может положить конец западной монополии на международные военные операции”.

Для заспокоєння росіян пропаганда активно поширювала повідомлення Кадирова, що чеченці готові замінити “вагнерівців” у Бахмуті: “Кадыров сообщил о готовности спецназа «Ахмат» выдвинуться в Артемовск Подразделения спецназа «Ахмат» готовы занять позиции ЧВК «Вагнер» в Артемовске (так у росЗМІ називають Бахмут — ред.)”. Словами Кадирова дезінформатори намагалися згладити розчарування від заяв Пригожина. Дезінформатори повторювали, що “чеченский спецназ готов «вернуть город». По его словам, совместно с Минобороны началась разработка стратегии действий в Артемовске с учетом тактики ВСУ и имеющихся у них ресурсов”.

Пропагандисти також намагалися присоромити “вагнерівців” і писали, що чеченці здатні воювати навіть за умови дефіциту боєприпасів: “При этом глава российского региона признал, что и у чеченских подразделений были проблемы с боеприпасами. Например, он рассказал, что Минобороны на мариупольском направлении выдало только один танк, когда как для успешного выполнения операции нужно было пять”, “командир спецназа «Ахмат»… часто испытывает проблемы с боеприпасами, однако он «ни разу не заявил об этом через интернет во всеуслышание, а только по внутренней связи с руководством»”.

На Росію наступає “гендерне різноманіття”

Пропаганда не перестає розповідати, насамперед росіянам, чому Путін розпочав війну проти сусідньої України. Це намагання відстояти багатополярний світ: “Западные страны вольны “продолжают кричать” о якобы неспровоцированной российской агрессии, но это не остановит создание нового мирового порядка” та зберегти конституційний устрій Росії, який нібито під загрозою через дії Заходу: “Коллективный Запад использует террористические и экстремистские организации, чтобы внушить страх россиянам и подорвать конституционные устои страны”.

За версією дезінформаторів, тепер ворог намагається розірвати Росію зсередини й використовує для цього позанаукові теорії: “Западные государства пытаются подорвать внутреннее единство России с помощью лженаучных теорий”. Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що “целые институты в США и Европе не покладая рук трудятся над созданием самых безумных лженаучных теорий”.

За словами Патрушева, однією з таких теорій є твердження про гендерне різноманіття, і ніби це одна із загроз російській ідентичності: “Запад навязывает россиянами идеи гендерного многообразия, чтобы уничтожить в стране основы национальной идентичности. В ответ он призвал отстаивать культуру и историю России", "Западная пропагандистская машина не срабатывает, когда встречается с честью, благородством, твердостью духа и непоколебимой моралью, свойственными нашему народу".

Зазначимо, що Микола Патрушев досить часто потрапляє в наші моніторинги. Зокрема він є автором версій про біологічну зброю американців проти росіян, теорій про поділ України Польщею та іншої екзотичної маячні в російському інформаційному просторі.

Про що ще писали:

Ще один тиждень вихваляли прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана: “Венгрия проводит самостоятельную политику, не желая идти на поводу у США”, “Политик выступает против антироссийской политики Евросоюза и снабжения Украины оружием”. Приводом стала організована в Угорщині “Конференции консервативных политических действий (CPAC)”, яка, за словами пропагандистів, “действительно претендует на роль «мозга» консервативных сил”. Пропаганда переконує, що тепер Угорщина під загрозою “кольорової революції”: “В последние месяцы и недели в Венгрии активизировались западные силы, которые хотели бы попробовать организовать там «цветную революцию»”. І планують її зробити саме американці: “Американский посол в Венгрии активно работает над этим. Евросоюз тоже. Они хотят устранить некомфортного Орбана. Он слишком самостоятельный”.

Після того, як не здійснилися прогнози пропаганди про замерзання Європи без російських енергоресурсів, дезінформатори почали розповідати про “засуху и войны за доступ к водным ресурсам”, “научный руководитель Института водных проблем РАН Виктор Данилов-Данильян в беседе с ИА REGNUM рассказал, что Европейскому союзу придётся принять очень серьёзные экономические меры, чтобы пережить грозящий ему кризис, вызванный жарой и засухами”. За словами пропагандистів, причиною дефіциту води є екологічна політика європейців: “Возможной причиной нехватки водных ресурсов и, как следствие, конфликтов на этой почве в Европе назвали «непродуманную и всепоглощающую» экоповестку в некоторых странах. Об этом сообщил эксперт Финансового университета при правительстве России Денис Денисов”.

Дезінформатори запевняли, що час однополярного світу минув і США змушені поступитися перед іншими світовими гравцями: “Соединенные Штаты сегодня фактически откатились в Средневековье, окончательно разрушив миф об «американской мечте». Ясно одно – мир больше не будет однополярным и западное доминирование или мир по-американски идет к закату”. Пропагандисти запевняють, що саме втрата позицій Вашингтоном спричиняє світові конфлікти: “Как долго продлится агония «гегемона» и какие беды он еще принесет человечеству, возможно, мы с вами увидим собственными глазами”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні