К

Кілька незручних запитань щодо "Байрактара", який "збожеволів"

Цього тижня питання, пов'язане з ПВО тощо в Україні, набуло якоїсь казкової таємничості

Ми не відтворюватимемо історію з ракетою “Кинджал” — натомість поміркуємо про таємничий політ українського безпілотника “Байрактар” і його гучне збиття над центром Києва.

Оприлюднена командуванням Повітряних сил історія з українським “Байрактаром”, що втратив керування, видається досить правдоподібною. Звичайно, якщо додати до неї кілька штрихів, бо раніше повідомлень про те, що “Байрактари” втрачали керування, не було. Зрештою, це не дивно, бо офіційні джерела браво рапортують тільки про перемоги.

Тому виникає перше запитання: як саме дрон рівня “Байрактара” міг “збожеволіти”? Звичайно, можна спробувати розглянути припущення. Десь у київському регіоні злітає “Байрактар”, якоїсь миті він натикається на українську РЕБ, якої стає дедалі більше до того ж щоразу нових конфігурацій, і під дією цієї самої РЕБ справді “втрачає голову”, себто керування.

Але тут виникає наступне запитання: як некерований “Байрактар” опинився в небі української столиці? Ба більше — точнісінько в її центрі. А до цього якийсь дрон бачили над Північним мостом, дніпровськими схилами й навіть південним вокзалом. Тобто він покрутився над містом, перш ніж його алгоритми вирішили пролетіти біля монумента Незалежності.

Наступне запитання: якщо це був український дрон, то чому лунала повітряна тривога? У Київській області тривогу оголосили о 19:42 (“повітряний об’єкт, попередньо БПЛА”), відбій пролунав о 20:33.

Тобто понад 50 хв у Києві тривало полювання на безпілотник, але чомусь ніхто з офіційних речників ППО не попередив, що йдеться про свій, український безпілотник. Можливо, тоді й “накалу” збивати його було б менше й кияни не палили б по ньому зі своїх вікон з усього, що потрапляло під руку — а “дрон, що повстав”, налітав таки багато, тож стрілянина лунала по всьому місту. Ідеться ж про розвідувальний дрон без вибухівки. І найпростішим варіантом тут було просто дочекатися, поки він вилетить за межі міста, або принаймні збивати не поруч з Майданом, без зайвого відео й шуму.

Але оскільки все відбулося навпаки, то можна припустити, що ніхто з військового командування, найімовірніше, до останньої миті не знав, що над містом літає саме український безпілотник.

Screenshot 2023-05-06 134833.jpg

"Байрактар", що "збожеволів" у київському небі. Скріншот з відео очевидців

Або ж він таки був не українським чи вже не українським? Наприклад, хіба не могли росіяни якось хакнути канал зв’язку і взяти дрон під власне управління. На думку експертів, такий сценарій малоймовірний. Каналів, по яких відбувається обмін інформацією з дроном, багато й усі вони захищені інформацією, що дублюється.

Ще один конспірологічний варіант такий: а якщо це був, умовно кажучи, російський “Байрактар”? Так, нині немає жодної інформації про передачу чи продаж турецьких “Байрактарів” Росії. І розробник цих безпілотників дуже чітко завжди артикулює свою налаштованість щодо співпраці з Україною.

Але, скажімо, в Африці є така держава, як Малі. Вона ще торік закупила турецькі “Байрактари”, до того ж про кількість придбаних безпілотників інформації немає. І в цій самій африканській країні дуже вільно почуваються російські “вагнерівці” — навіть малійський уряд опікується справами російських найманців.

Можна ж припустити, що сам уряд відсипав росіянам зі щедрого плеча кілька дронів? Але це все, звичайно, конспірологія. Проте її точно не було б, якби наше військове відомство здійснювало з медіа та суспільством більш відкритий діалог і намагалося вичерпно відповідати на всі незручні запитання.

ППО Байрактар війна

Знак гривні
Знак гривні