У

Українські жінки на фронті: “чорна трансплантація” та хімічна зброя. Моніторинг росЗМІ за 13–19 березня 2023 року

Минулого тижня російські медіа розмірковували, де буде український наступ. Пропагандисти хвилюються й оцінюють ситуацію як загрозливу, однак для російського населення в них є "заспокійливе" — фрази, що наступ у будь-якому разі стане невдалим. Вигадали новий навіть не фейк, а казку про “загони хімічних відьом”, які готують хімічні й біологічні провокації на фронті. Переконували, що ордер на арешт Путіна від Міжнародного кримінального суду — не вартий уваги папірець. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Загони “хімічних відьом” на службі ЗСУ

Минулого тижня росЗМІ зосередили увагу на майбутньому наступі української армії. Звичайно, дезінформатори не обійшлися без реляцій про неминучу перемогу Росії: “СВО движется в сторону поставленных целей”, “Россия побеждает в войне и скоро по оценке американских экспертов, с которой согласны и Белый дом, и Пентагон, и ЦРУ, через три-пять месяцев предстоит решить что от Украины останется и останется ли хоть что-нибудь”.

Однак головна загадка — цілі наступу ЗСУ: Крим, Донбас чи Приазов’я. І вже навіть розмірковують, як краще захистити Крим і кримський міст: “Можно предположить, что одновременно с наступлением на Мелитополь и Бердянск ВСУ вновь нанесут удар по Крымскому мосту, рассчитывая полностью отрезать Крым от материковой части России. Вопреки мнению скептиков, сделать это они вполне могут”, “Крым нужен Штатам в качестве военной базы”.

Дезінформатори заспокоюють і переконують, що український наступ буде невдалим: “Масштабная попытка наступления ВСУ на юг не приведет к каким-то оглушительным победам. И в Крым войти у украинцев не получится”. Пропаганда пояснює, що наступ буде провальним, бо українцям не вистачить ресурсів: “ВСУ оказались в трудном положении, но союзники не спешат с поставками необходимого вооружения. Оружие, которое надо для наступления, отсутствует — только кормят завтраками”.

А російська армія стоятиме "насмерть" та не дозволить їх витіснити із зайнятих територій: “За Донбасс, Приазовье и Крым в Кремле готовы держаться и сражаться”. Але ми й раніше чули заяви, що Росія назавжди в Херсоні чи в Харківській області.

Окремі коментатори в російських медіа визнають небезпеку: “Опасность существует – сейчас много говорится о контрнаступлении весной и, скорее всего, это контрнаступление будет именно на южном направлении, на запорожском”, “ Задача ВСУ – прорваться резко до Мелитополя, там сейчас от их позиций до города меньше сотни километров. Сделать такой прыжок с военной точки зрения не так сложно”.

Також минулого тижня дезінформатори запустили фейк про тотальну мобілізацію жінок в Україні та відправлення їх на передову: “Военкоматы на Украине активно начали вербовать женщин для отправки на передовую. Особенно бойко идет охота на химиков, биологов, ветеринаров и биотехнологов”.

Та навіть вигадали своє пояснення: “Повышенная активность военкоматов обусловлена нехваткой резервов для формирования штурмовых подразделений. В такие отряды набираются в основном мужчины, а вербовать их с каждым днем становится все сложнее”. За їхньою версією, жінки-хіміки займатимуться “проведение провокаций с использованием опасных веществ”. Вже навіть вигадано назву таким підрозділам: “химические ведьмы”. А ось щодо мобілізації жінок-біологів тут інша версії: “Если говорить о биологах, то здесь может быть другая версия. Она связана с «черной трансплантологией», с тем, что у раненых и убитых на поле боя изымаются органы”.

США нічого не вдіють з Росією

У міру невдач Росії в Україні пропаганда розказує казки, як успішно Москва протистоїть США й заважає Вашингтону досягти глобального домінування. Минулого тижня дезінформатори розносили новину про падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі як чергову перемогу Росії над США: “Россия просто не оставила США ни единого шанса сохранить лицо. Всем понятно, что произошло, но у Штатов просто нет шансов выдвинуть против РФ обвинения”, “Соединенные Штаты … понимают только язык силы и, возможно, лишившись летательного аппарата, они наконец займут по отношению РФ более конструктивную позицию”.

Також дезінформатори переконували, що Росія вкотре продемонструвала силу, коли вийшла з “Договора о стратегических наступательных вооружениях (ДСНВ)”. Сьогодні мета американців — “принудить Россию к восстановлению режима ДСНВ и сохранению для США возможности по беспрепятственному «просвечиванию» нашего стратегического арсенала”.

Призупинка участі Росії в договорі, який передбачає взаємний контроль за ядерним озброєнням, на думку росіян, — це демонстрація сили: "Отвечать нужно. Потому что, если США считают весь земной шар зоной собственных интересов, то мы, по крайней мере, по своему периметру должны свои национальные интересы отстаивать, и это намерение демонстрировать. ...То, что сейчас произошло,– это просто идеальная ситуация, когда Россия обозначила, что «вам здесь не место»".

Водночас росіяни сподіваються, що Вашингтон змінить свої погляди та почне зважати на інтереси Росії: “Вашингтон в своей истории уже менял направление политических взглядов, невзирая на интересы своих союзников, действуя по формуле «либо с нами, либо против нас»”, оскільки “ успех политический важнее, чем следование моральным идеям”, “Несмотря на все разговоры о «непоколебимой поддержке», существуют внутренние ограничения на военные потери США, которые Ирак помог реанимировать”.

Пропаганда заявляє, що рано чи пізно США будуть змушеними погодитися на переговори з Росією, оскільки їхні ресурси не безмежні: “Желание одновременно нажимать на несколько кнопок неизбежно ведёт к потере контроля, а сила и авторитет США значительно преувеличены”. І Вашингтон не здатен захистити своїх союзників: “На этом фоне для массы стран в мире становится очевидным простой и для некоторых страшный факт. Неважно, что США по-прежнему самая сильная страна в мире. Гарантировать безопасность своих вассалов эта страна больше не может. Теперь каждый сам за себя”.

график 2.png

Про що ще писали:

Пропаганда образилася на Данію, яка відмовила в доступі Росії до розслідування вибухів на "Північних потоках". Данію назвали маріонеткою США, яка відстоює інтереси свого патрона.

Дезінформатор намагалися применшити резонанс новини про ордер від Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна, але шансу повністю замовчати не було. Тому росЗМІ були заповнені короткими повідомленнями, що “Россия не является участником Римского статута МУС и не несет по нему обязательств”, “Саму постановку вопроса считаем возмутительной и неприемлемой, Россия не признает юрисдикцию этого суда”.

А відомий політолог і пропагандист Сергій Марков екзотично пояснив появу ордеру — нібито це змова педофілів проти Путіна: “Оказывается, ордер МУС Гааги на арест Путина организован группой педофилов из Британии. Оказывается, выписал странный орден на арест Путина из-за "похищения детей" прокурор МУС Карим Ахмад Хан, в обмен на досрочное освобождение из тюрьмы его брата, Имрана Ахмад Хана. Имран не простой педофил. Он естественно, еще и гей. И депутат парламента Британи… Вот откуда оказывается, вся эта странная тема с детьми, которую они клеят Путину. Клеят именно педофилы”.

РосЗМІ переконували, що голова Чечні Рамзан Кадиров — здорова людина, а новини про його хвороби — вигадки: “«Я абсолютно здоровый человек», – сказал он”. Медичний пристрій назвали "счетчик молитв": “Кадыров ответил на слухи о том, что гаджет, который он носит на пальце, – это медицинское устройство, которое необходимо ему в связи с болезнью. Кадыров заявил, что гаджет у него на пальце – это «счетчик молитв»”. Та обіцяють, що Захід не дочекається “быстрой смерти Кадырова”.

Слідкуйте за трендами російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 32 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні