Р

Ракетами по Тбілісі. Моніторинг росЗМІ за 6–12 березня 2023 року

Минулого тижня російські ЗМІ були розчаровані грузинською владою, яка поступилася вимогам суспільства та відмовилася ухвалити закон про іноагентів, схожий на російський. Пропагандисти заявили про “руку Вашингтона” та погрожували завдати ракетного удару по Тбілісі. Також дезінформатори вкотре обіцяють швидко захопити Бахмут і героїзують найманців із “Вагнера”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Бахмут ось-ось упаде, а Одеса добровільно стане російською

Минулого тижня російська пропаганда у звичному для себе стилі розповідала про нібито продуктивне просування російської армії. РосЗМІ будують сюжети про повне оточення Бахмута та обіцяють неминуче та швидке захоплення міста: “в скором времени украинские военные оставят Артемовск (вони іноді використовують радянську назву для позначення Бахмута — ред)”, забуваючи нагадати, що “наступ” триває вже понад 7 місяців.

Пропаганда заявляє, що тоді, коли “российские военные бьют точно в цель”, українська армія вбиває мирне населення: “Это уже второй свидетель, который сообщает о стрельбе украинских снайперов по мирным жителям Бахмута среди эвакуированного населения”. Паралельно намагається представити вбивць та найманців у ЧВК “Вагнер” героями: “Бойцы ЧВК «Вагнер», которые освобождают Бахмут, помогают украинским гражданам, проживающим там, выбраться на безопасную территорию в ДНР”.

Пояснюючи довге “освобождение” Бахмута, пропаганда заявляє, що утримання міста — вказівка Заходу, бо тоді не буде допомоги для ЗСУ: “Украина не намерена уходить из города, так как это может негативно сказаться на дальнейшем финансировании ВСУ. Украинцы сознательно тянут время, чтобы получить западное оружие нового поколения”.

Захоплення міста, за версією пропаганди, вкотре підтвердить, що українці не здатні будуть успішно наступати: “Запад перестает верить в способность Украины изменить ход событий кризиса. Если раньше в США и ЕС предполагали, что киевский режим сможет достигнуть определенных успехов в новом наступлении ВСУ, то сейчас начали появляться разговоры о необходимости проведения срочных дипломатических консультаций”, “в западных странах растет сомнение, что Украина сможет занять принадлежавшие ей ранее территории”.

Повне знищення Бахмута російські пропагандисти пояснюють просто та відкрито: “Конечно, если бы украинские силы отошли из города так, как ранее из Мелитополя и Бердянска, ситуация была бы легче для всех, в первую очередь – для местных жителей”, і натякають, що така сама доля чекає й на інші населені пункти: “Город Запорожье может повторить печальную судьбу Мариуполя, если его жители не объединятся в ополчение и не дадут отпор бандеровским оккупантам”.

А поки російська армія “успешно наступает”, дезінформатори затягнули давню, хоча трохи підзабуту пісню “о конфликте между президентом Украины Владимиром Зеленским и главнокомандующим украинскими войсками Валерием Залужным. Так, Залужный еще несколько недель назад рекомендовал подумать об отступлении из Артемовска (Бахмута — ред), в то время как Зеленский с ним не согласился”.

Колаборант і керівник Мелітополя Євген Балицький уже пророкує, що “этой весной на Украине может произойти кризис, после которого Запорожская, Николаевская и Одесская области мирно войдут в состав России “.

Як росіяни рятуються від заворушень у Грузії

Російська пропаганда уважно відстежувала політичні протести в Тбілісі.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії несподівано ухвалив у першому читанні закон про “Про прозорість іноземного впливу”. Опоненти називали його копією російського закону. Це викликало спонтанні протести й сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ і водомети для розгону мітингу. Під тиском суспільства законопроєкт відкликали.

У цьому спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін побачив "втрату шансу на суверенітет". А в тому, що влада Грузії поступилася під тиском протестів, у всьому звинуватив США, заявививши, що законопроєкт: “ограничивал влияние Вашингтона на внутриполитическую жизнь страны, поэтому его принятие было бы неприемлемо для США”. Основна пропагандистка й головна редакторка телеканалу RT Маргарита Симоньян лякала грузинів ракетними ударами: “Собственно, изначально было ясно, что весь этот шухер нужен исключительно для открытия второго фронта для нас. .. с Грузией никто цацкаться не будет и войска туда посылать не будет, а просто шарахнут сразу по Тбилиси, особо не разбирая”.

За мотивами протестів у Грузії російська пропаганда народила фейк про миттєве повернення до РФ росіян, які виїхали в Грузію після оголошення мобілізації Путіним. Дезінформатори повідомляли, що: ”На КПП «Верхний Ларс» из-за беспорядков в Тбилиси образовалась очередь из желающих въехать в Россию”, “десятки машин пытались пересечь границу из Грузии в Россию на фоне массовых протестов в стране”.

Насправді тимчасові затори на грузинсько-російському кордоні були пов’язані не з протестами, а з обмеженням роботи пропускних пунктів через природні умови: “КПП был закрыт с 5 марта по причине плохих погодных условий и высокой угрозы схода лавин, границу открыли вечером 7 марта”.

Російська економіка врятує Ердогана

Президента Туреччини Реджепа Ердогана минулого тижня хвалили, оскільки він і далі блокував вступ Фінляндії та Швеції в НАТО.

Небажання Анкари давати згоду на розширення НАТО росЗМІ цього разу пояснювали економічним впливом Росії: “Эрдоган блокирует заявку Швеции в НАТО ради планов по углублению связей с Россией”, “Турецкий президент Реджеп Тайип Эрдоган отказывается пускать страну в альянс ради собственного политического рейтинга и планов по углублению экономических связей с Россией, которая могла бы посодействовать Анкаре в восстановлении после масштабных землетрясений”.

Пропагандисти розказують, що “экономически Россия была спасательным кругом для Турции, а сейчас Эрдоган обещает массовую реконструкцию после землетрясения. Так что Россия по-прежнему остается привлекательным партнером для Эрдогана".

У російських ЗМІ наголошують, що Захід весь цей час “возлагал серьезные надежды на свержение Эрдогана”, оскільки “внешняя политика Эрдогана в отношении НАТО удовлетворяет интересам тех, кто поддерживает антизападные и антикурдские настроения в Турции, при этом с каждым днем число таких людей в стране растет”.

Проте в пропаганді немає єдності у відповіді на питання, чи є Ердоган справжнім другом Росії. Частина росЗМІ вболівають на майбутніх президентських виборах саме за Ердогана, бо “гипотетически в случае победы оппозиционного кандидата для России это ознаменовало бы отказ Анакары от сотрудничества с Москвой, полный поворот на Запад и присоединение Турции к антироссийским санкциям”. Інші вважають, що Захід здатний дотиснути Ердогана для стимуляції антиросійської політики й перші такі сигнали простежуються вже зараз: “в Турции начали останавливать транзит грузов, идущих в Россию. … речь идет о санкционных товарах, которые поставляли в страну по параллельным каналам “.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org,

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні