Ф

Фюрер тупає ніжкою. Моніторинг росЗМІ за 20–26 лютого 2023 року

Минулого тижня шпальти російських ЗМІ заполонили цитати з нещодавньої промови Путіна до російських парламентарів. Російського диктатора згадали понад 1300 разів – це рекордна кількість від початку нашого моніторингу. Путіна возвеличували й захоплювалися його ораторським мистецтвом, попри цілковиту безмістовність, непомірну тривалість виступу та чиновників, які дрімали в залі під час промови. Проте останній виступ диктатора варто сприймати серйозно. Без жодних здобутків на полі бою, Путін знову задає тренд на ядерні погрози й шантаж усього світу. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Знову за старе. Нові ядерні погрози Росії

Росіяни й далі вперто штурмують українські позиції на сході. Їхнім пропагандистам укотре нічим похвалитися, окрім смертей власних солдат, тож вони воліють замовчувати тему бойових дій у своїх медіа. Повідомлення про дії російської армії в Україні становлять приблизно 5% загальної новинної стрічки росЗМІ та близько 30% від усіх новин про війну. (Загалом російські медіа приділяють тематиці війни не більш як 15—16% обсягу новинної стрічки, що вдвічі менше за увагу торік.)

Згадуючи бойові дії, пропагандисти традиційно обмежилися передруками зведень російського Міноборони, але також не забували насичувати інформаційний простір дезою та фейками. Дезінформатори працюють на кількість, а не на якість, тож їхні вигадки часто взаємосуперечливі й нелогічні, але, як ми багато разів заначали, цього й не потрібно від дезінформації. "В стане противника … ситуация плачевная … Кладбища все забиты, особенно на Юго-Востоке. Оттуда идет основной костяк мобилизованных", – лякають одні. Їм тут же суперечать інші: "среди убитых боевиков ВСУ в Артёмовске много выходцев с запада Украины".

Також ми фіксуємо сплеск повідомлень про застосування ядерної зброї. Останнє помітне обговорення цієї теми відбувалося восени 2022 року. Приводом нової хвилі ядерних погроз стала заява Владіміра Путіна про призупинення російської участі в договорі про обмеження стратегічного наступального озброєння (СНО-ІІІ). Росіяни поки що дотримуються відносно спокійної риторики й не погрожують прямим застосуванням ядерної зброї.

Хоча російська Дума схвалила відповідний законопроєкт, заступник російського МЗС заявив, що Росія й далі виконуватиме умови СНО-ІІІ. Судячи з коментарів російських політичних оглядачів, метою цього шантажу є підписання якогось нового величного договору про розподіл сфер впливу із США, ну або хоча б зупинка постачання озброєнь Україні: "нужно прямым текстом заявить, что если американцы желают вести переговоры по стратегическим наступательным вооружениям, то должны прекратить накачивать вооружением Украину, иначе мы рассматриваем вариант ядерной войны с ними как вполне реальный и в этих условиях вести какие-то переговоры просто не видим смысла".

Мовчати! Говорить фюрер

Минулого тижня основною зіркою російських пропагандистських ЗМІ, звісно, став Владімір Путін та його “звітне” послання до Федеральних зборів РФ. Путіним захоплювалися, його коментували й цитували. Російського диктатора згадали понад 1300 разів – це рекорд нашого моніторингу. І це попри те, що промова російського диктатора виявилася надзвичайно довгою, нудною й беззмістовною. Ба навіть сам Путін згодом це визнав: “Знаете, конечно, всё слушать очень тяжело. Почти два часа. Я бы сам даже с трудом всё это выслушал, если бы пришлось слушать”.

Російським пропагандистам особливо припали до душі ті частини промови, в яких ідеться про реформу армії та флоту: “Владимир Путин назвал современные и эффективные армию и флот залогом безопасности и суверенитета страны”, “Глава государства пообещал, что российские войска будут насыщаться передовой техникой.. Путин отметил, что промышленность быстро наращивает производство всей линейки вооружений”.

Пропагандисти воліють не помічати наявних проблем російської армії. Поки мобілізовані росіяни записують відеоролики, у яких скаржаться на відсутність озброєння та боєприпасів, дезінформатори тиражують повідомлення про те, що “Путин анонсировал начало в 2023 году массовых поставок гиперзвуковых ракет морского базирования «Циркон». Также в текущем году на боевое дежурство заступят первые пусковые установки ракетного комплекса «Сармат» с новой тяжелой ракетой. Продолжится серийное производство гиперзвуковых комплексов воздушного базирования «Кинжал»”.

У своєму посланні Путін також згадав про “национал-предателей”. Пропагандисти підхопили цю тезу й активно тиражували її, принижуючи всіх незгодних з безглуздою війною: “Победить Россию на поле боя невозможно, поэтому [они, Запад] ведут против нас все более агрессивные информационные атаки», — сказал глава государства. Путин предупредил, что Россию попытаются расколоть, а страны Запада будут делать ставку на национал-предателей. Кто встал на этот путь, будет наказан по закону, но «охоты на ведьм» не будет”.

Також не забували лякати глибиний народ західними цінностями: “Посмотрите, что они делают со своими собственными народами! Разрушение семьи культурной и национальной идентичности, извращения, издевательства над детьми — вплоть до педофилии объявляются нормой, нормой их жизни. Священнослужителей, священников принуждают благословлять однополые браки”.

Дезінформатори традиційно підносили промову Путіна на п’єдестал ораторського мистецтва та вдавали, що промова диктатора може щось змінити на геополітичній шахівниці: “«Право России»: Путин послал три недвусмысленных намека Западу”, “На позицию западных правительств сегодня способны повлиять вовсе не бюргерские розы, а совсем другие «цветочки». На некоторые из которых недавно прозрачно намекнул в своём послании президент Путин”. Цікаво, що так звані експерти, які говорять про “намеки Путина Западу”, не можуть точно сформулювати суть цих натяків і погроз. Підлабузники заявили: “Послание Президента – программа действий для всех нас. В словах нашего национального Лидера заключена формула Победы”.

А щоб ніхто не сумнівався в національному лідері, пропагандисти нагадали про цифри з рівнем підтримки Путіна: “Рейтинг одобрения деятельности президента России Владимира Путина за минувшую неделю увеличился на 2% и поднялся до отметки в 81%”, “Абсолютное большинство россиян (81%) одобряет деятельность российского президента Владимира Путина, полагая, что президент хорошо работает на своем посту”. Паралельно порівнюють з іншими керманичами, які не можуть похизуватися таким рівнем підтримки: “Джо Байден: 41% доверяют, 51% — нет. — Джастин Трюдо: 38% доверяют, 56% — нет. — Олаф Шольц: 34% доверяют, 60% — нет”.

Загалом промова Путіна охопила повний спектр тематики, яку ми відстежуємо за допомогою нашого дашборду “Деза війни”. Путін багато просторікував про “зверства украинских неонацистов”, а також ретранслював усі можливі антизахідні наративи. Не забув він і про економіку: відчитався про рекордні врожаї зернових і зазначив, що санкції жодним чином не впливають на добробут росіян. У типовому для росЗМІ дусі все це було присмачено добірною конспірологією – згадками про горезвісні “биолаборатории”, сатаністів і зловісних гендерних активістів.

В очікуванні на розкол Заходу

Не маючи змоги перемогти сьогодні Україну, пропагандисти вкотре обіцяють зменшити підтримку Києва з боку Заходу. І ось тоді прийде успіх. Головна теза – Захід почав сипатися: “Сейчас Запад бросает в топку все, что есть, а плана Б у него нет... Там нет понимания, что для них будет означать победа. И потихоньку западные элиты начинают раскалываться. Потому что больно уж надолго все это затянулось, и как бы победа не оказалась пирровой. Тем более непонятно, будет ли эта победа вообще”.

На підтвердження наративу про зменшення підтримки України вже в найближчому майбутньому, пропаганда знову розганяє повідомлення про “бунти” американців проти допомоги Україні: “все больше и больше граждан США утверждает, что Вашингтон должен снизить уровень поддержки киевского режима”, “украинская война для американцев не является принципиальным вопросом”, “Любопытно, что недовольны политикой действующей администрации остались как республиканцы, так и демократы”, “Поддержка Украины со стороны населения США падает, если так будет и на политическом уровне, киевскому режиму придет конец”.

Не відстають у їхній альтернативній реальності й німці: “Жители Германии массово вышли на митинг против конференции в Мюнхене. Ранее в центре Берлина прошла массовая акция протеста против поставок вооружения на Украину со стороны властей Германии. В протестах приняли участие порядка 25 тысяч человек”. За ними йдуть італійці: “В Риме 25 февраля прошел митинг против поставок итальянского вооружения Киеву и антироссийских санкций. Акция на центральной площади Санти-Апостоли собрала около сотни человек”.

Пропагандисти заявляють, що Україна для Заходу була лише інструментом, щоб стримати розвиток Росії: “Ради того, чтобы наказать строптивую Россию, они готовы жертвовать целым народом и страной. Они предпочитают воевать, вернее, постоянно подталкивают Украину к продолжению боевых действий”. Дезінформатори мов мантру повторюють, що Захід переоцінив свої сили, тому впаде від конфлікту з Москвою: “Но постепенно у Запада остается все меньше иллюзий на этот счет”, “Запад находится в состоянии самоуничтожения”, “Эра паразитирования Запада на наших природных ресурсах подходит к концу. И это всё они сделали своими руками. От того и такая злоба. Их безбедная жизнь заканчивается”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~30 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні