О

Обсяг звітності зросте, стане важче тримати дисципліну. Чому зменшувати зарплату військовим — погана ідея

Українська влада має знайти інші шляхи розв'язання проблеми нестачі коштів.

Якось так повелося, що найнепопулярніші рішення українська влада намагається реалізувати непомітно й без зайвого інформаційного шуму. Але дуже часто отримує зворотний ефект, коли непроговореність певних непопулярних кроків породжує у суспільстві хвилю домислів та обговорень.

Так сталося й зі змінами з нарахуванням заробітної плати військовослужбовцям. Військовим поза зоною бойових дій більше не платитимуть 30 тис. грн надбавки до зарплати. Раніше зарплата стрільця становила приблизно 13 тис. грн, до неї додавали ще 30 тис. грн доплати. Загалом виходило приблизно 43 тис. грн для тих, хто не служить на передовій. Зараз зарплату підвищили до 20 100, а надбавку зняли. Разом ті, хто не на передовій, отримуватимуть удвічі менше.

Ті, хто бере учать у боях, як і раніше, отримуватимуть 100 тис. грн. Доплата 30 тис. грн має залишитися в тих, хто перебуває в зоні бойових дій, але не бере безпосередньої участі в боях.

На таке пішли не від хорошого життя. У бюджеті 2023 року, за який проголосувала Верховна Рада, закладено менше грошей на оборону, ніж торік. Відповідно, витрати доведеться скорочувати. І таке рішення депутатів можна зрозуміти.

Україна через війну перебуває у важкому економічному становищі й виживає зокрема коштом іноземних дотацій. Та оплачувати зарплати військовим ми з цієї допомоги не можемо. Такими є умови її отримання. А економіка скорочується і через від'їзд українців, і через перебої з електроенергією, тож грошей у бюджеті стає дедалі менше.

Але в ситуації загострення на фронті та наступу російських окупантів, можливо, варто було б пошукати інші джерела зменшення бюджетного дефіциту, як-от відмовитися від планів реконструювати дороги, можливо, десь збільшити податки чи відпустити ціну на газ і електрику, які для народу дотує уряд.

Щоб не зменшувати зарплати бійцям, варто десь збільшити податки чи перестати дотувати для населення ціну на газ і електрику

Але, на жаль, влада обрала шлях, усі ризики якого ми зможемо зрозуміти вже в недалекому майбутньому. Про своє бачення ситуації, що склалася, ми попросили розповісти самих українських військових.

Рапорт і звітність, звітність і рапорт

Алі Сафаров, у своїй військовій частині відповідає за діловодство, до служби в армії працював юристом однієї з громадських організацій:

Армія й так тоне в бюрократичних документах, усяких рапортах і звітах, які часто не мають сенсу. Тепер паперів буде ще більше, їх не встигатимуть заповнювати й підписувати, стане більше хаосу. Ще до оприлюднення наказу Міністерства оборони України про внесення змін у виплату грошового забезпечення 20 січня вийшла постанова Кабміну N 43. У цій постанові було скасовано “бойову” надбавку для судової охорони й офісу Генпрокурора, а також додано пункт, що міністерства самостійно можуть визначати, як саме виплачувати грошову надбавку. Нагадаю, що грошову надбавку було запроваджено саме урядовою постановою. (Так уряд фактично переклав відповідальність за непопулярне рішення на Міноборони — ТЕКСТИ.)

Щодо тексту самого наказу Міноборони, то з того, що я побачив, виплати в розмірі 30 тис. грн здійснюють лише за наявності бойового розпорядження, які дають на конкретні завдання. Усі навчальні центри, які здійснюють підготовку військовослужбовців, склади, з яких на фронт постачають зброю, ремонтні бази — всі отримуватимуть чистий оклад.

Участь у бойових діях, у бойових розпорядженнях підтверджують певні документи, які мають складати командири підрозділів і рот. А це означає, що коли водій завіз боєприпаси на "нуль" під обстрілами, це має бути відповідно записано. Тобто командир підрозділу, до якого водій завіз боєприпаси, має подати рапорт на своє командування, що такий-то водій справді завіз боєприпаси.

Але не забуваймо, що цей самий підрозділ може бути розкиданим по лінії фронту й командир підрозділу може перебувати далеко від позицій, на які привезли боєприпаси. Оформлення всіх цих документів стане доволі проблематичним. А це водночас означає, що водій може й не отримати своїх 30 тис. грн.

Фактично, тепер щодо кожного окремого військовослужбовця треба з'ясовувати, чи має він отримувати цих 30 тис. грн, чи ні. А це заявка на фінансування, постійні зміни й ускладнення на отримання грошей від Держказначейства.

Фінансова “зрівнялівка”

Алі Сафаров: До всього, ця грошова надбавка була додатковим фактором дисциплінарного впливу. Бо якщо військовослужбовець порушує дисципліну й отримує сувору догану, то з нього знімають ці гроші. Зараз, без грошової надбавки, ті, хто просто "бухає" й не виходить на службу, й ті, хто працює 24/7, отримуватимуть однакову зарплату. Підривається мотивація військовослужбовців. Це гірше, ніж те, що люди отримуватимуть менше грошей.

Знаю конкретний випадок, коли людина, яка дізналася про цей наказ, дуже зраділа. Бо з нього зняли перед тим 30 тис. грн і було за що. І він радів — тепер усі навколо такі самі, як і він.

П'яничка після "зальоту" радів, що не тільки йому, а й усім іншим зрізали зарплату

Ну і про саму економію. Чомусь ніхто не рахував, скільки фінансистів, спеціалістів треба додатково залучити, щоб порахувати, хто саме отримуватиме ці 30 тис. грн.

Дмитро, військовий логіст, до армії працював фінансистом:

Заробітну плату ніколи не можна зменшувати, якщо людина добре робить свою роботу. А нам зменшують зарплату, урізаючи преміальну надбавку.

В армії людина не вирішує, де їй перебувати. А саме від місця перебування тепер залежить її зарплатня. До ЗСУ йшло багато добровольців, заробітна плата яких була вищою від зарплатні військових навіть з усіма надбавками. Особисто я заробляв більше. А тепер моя зарплата буде вдвічі нижчою, і вплинути на це я ніяк не можу, бо зараз нашу військову частину відведено в тил. Звичайно, це дуже некомфортно.

Але є й інша історія, коли до частини призвали кількох людей з провінції, які мали проблеми з алкоголем. Для їхніх запитів зарплата на рівні 13 тис. грн виявилася досить пристойною. І коли з них за пияцтво зняли всі надбавки й вони залишилися на чистому окладі, то трохи пообурювалися, а потім вирішили, що й цієї зарплати їм вистачить. І продовжили в тому самому стилі. А тепер нас усіх з ними зрівняли.

Знімок екрана 2023-02-07 191144.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Фінансова мотивація важлива

Дмитро: Ну й будьмо чесними — фінансова мотивація важлива, навіть якщо ви абсолютно патріотична людина. У нас частину сформовано з нуля, ми всі добровольці. Коли наприкінці першого місяця нам сказали, що платитимуть якісь гроші, всі по доброму здивувалися. І навіть коли за перший місяць нам виплатили 8 чи 9 тис. грн, усі сприйняли це позитивно. Потім, коли вже почали виплачувати премію, — звичайно, це стало додатковою мотивацією. Тим паче, що багато необхідних речей ми купували за гроші з тієї ж зарплати. Без неї було би значно важче.

бюрократія війна окопна правда фінанси зсу армія

Знак гривні
Знак гривні