Н

НАТО нищить Росію, на Закарпатті утилізують угорців та хвиля дези про мобілізацію в Україні. Моніторинг росЗМІ за 23–29 січня 2023 року

Минулого тижня російські медіа розгорнули масштабну дезінформаційну кампанію з дискредитації мобілізаційних заходів в Україні. Багато писали про таємні плани західних країн знищити Росію, а також повідомляли, що Туреччина ось-ось покине НАТО. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Жахи мобілізації в Україні

Минулого тижня російські пропагандисти мало й неохоче писали про перебіг бойових дій. Стримано повідомляли про "тяжелейшие бои в районе Артемовска (Бахмут – ред.)", а також обережно писали, що окупаційна армія веде бої на "окраинах Угледара". Схоже, навчені попереднім досвідом, росіяни тепер не квапляться перебільшувати свої успіхи на полі бою.

Натомість російські пропагандисти знову багато писали про західну зброю: танки, літаки, ракети. Російські ЗМІ вже давно змирилися, що Україна отримує сучасне західне озброєння та більше не погрожує завдати через це ядерні удари. Єдине, що їм залишається, – це повторювати самозаспокійливі мантри, що "танки не смогут повлиять на ход украинского конфликта", а "обучение киевских боевиков применению истребителей Typhoon может затянуться на годы из-за того, что ВСУ летают на самолетах советского образца".

Також ми фіксуємо розгортання масштабної дезінформаційної кампанії щодо дискредитації та зриву мобілізації в Україні. У соціальних мережах ширяться чутки про масову роздачу повісток на вулиці, створюють спеціальні дезінформаційні чати й телеграм-канали.

Матеріали росЗМІ використовують як першоджерела цих чуток, водночас поширення лякалок про українську мобілізацію має на меті відволікти росіян від аналогічнних новин в РФ. "На Украине отлавливают мужчин призывного возраста с помощью машин скорой помощи" (в Одесі співробітники військкомату дійсно їздили на швидкій і роздавали повістки, але після сканадалу їхнє керівництво пообіцяло це припинити — ред.), "сотрудники ТЦК все реже миндальничают со своими подопечными. Укладывают на землю, крутят руки, затаскивают в автомобили и везут на медкомиссию силой. География широкая: Одесса, Кривой Рог, Днепропетровск", — пишуть дезінформатори.

Інколи схожі матеріали доходять до абсурду й нагадують хворобливі марення. Автор однієї з статей закликає "русский народ" чинити опір мобілізації та порівнює Україну із Золотою Ордою: "В город заходят сбушники и полицаи («байцагчи»). Начинается обход квартир и тотальная поверка документов. Украинские «байцагчи», кроме квартир, также работают на улицах, в универмагах, в метро и электричках. В результате у некоторых мужиков документы проверяют по десять раз на дню. Собранные таким образом пленники («хоригдолы») конвоируются в военные располаги, которые по периметру тоже охраняют «морьтоны» в «отолтах». Потом «хоригдолов» вооружают, забрасывают под конвоем на передовую и под угрозой расстрела заставляют воевать с Россией. Золотая Орда, классика жанра".

Тут варто згадати, що професор Єльського університеті Тімоті Снайдер у циклі лекцій про історію України, називав давню Росію “Монгольська Русь”, бо ті землі найдовше перебували під володарюванням Золотої Орди.

Також ми вперше зафіксували синхронність дій російських та угорських дезінформаторів. Минулого тижня в угорських медіа поширювали сумнівні відео та повідомлення про жахи мобілізації на Закарпатті, російські дезінформатори активно підтримували й розкручували цю кампанію: "в последние дни Закарпатье наводнили сотни украинских военных и милиционеров", "киевский режим нашёл более эффективный способ решения на «венгерского вопроса» — через утилизацию на фронте", "власти Украины скрывают тела сотен погибших военных в железнодорожных вагонах-рефрижераторах на границе с Венгрией" тощо. Зазначимо, що представники корінних російських народів звинувачують Росію в тому, що втрати їхніх співвітчизників на війні є непропорційно великими, якщо дивитися на співвідношення чисельності їхніх етносів і росіян.

Нові плани знищення Росії

Наративи про те, що Захід прагне ліквідувати Росію, постійно циркулюють у росЗМІ. Проте останнім часом кількість таких меседжів на сторінках провідних російських сайтів істотно зросла. Головний посил – вороги хочуть розпаду РФ, “антироссийские устремления Запада были неизменныпровести рефедерализацию России”.

Дезінформатори, озброївшись вирваними з контексту словами західних політиків, намагаються переконати населення, що Захід уже почав реалізовувати план ліквідації РФ. Такі заяви як: “Международное сообщество должно предпринять смелую инициативу, поддерживающую рефедерализацию российского государства”, “Мы должны обсудить перспективы создания свободных и независимых государств на построссийском пространстве. Распад России принесет неоспоримые преимущества в сфере безопасности, в том числе энергетической, и в экономике Европы и Центральной Азии”., - подаються пропагандою як конкретний план проти Росії.

Окремі так звані експерти заявляють, що Захід планує окупувати територію РФ за прикладом Німеччини 1945-го: “сторонники полного поражения РФ почему-то верят, что смогут имитировать победу 1945 года, оккупировать Россию и установить в ней собственные правительства?” Або прагнуть відірвати російські території, як наприклад Польша, що спить і мріє про Смоленськ: “Удивительно, что в ХХІ веке польские историки всерьёз считают околицы Смоленска польской землёй на основании того, что поляки туда пришли в ХVII веке!... Слово «утраченные» предполагает по умолчанию право Польши вернуть утраченное”. Дивно, але саме такими аргументами Росія обгрунтовувала й окупацію Криму, і напад на Україну як начебто територію, яка історично належала Росії.

Інформаційна обслуга Кремля твердить, що для реалізації цих планів Захід уже давно використовує Україну (ще одна версія причини вторгнення), власне тому РФ й була змушена розпочати нову війну: “Мы знаем о планах НАТО давно, поэтому Россия и начала специальную военную операцию. Мы понимали, что надо попытаться остановить планы альянса хотя бы на Украине. .. Всем известно, что блок НАТО так или иначе был создан против России. Сейчас просто начался разгул их амбиций”.

Пропаганда намагається мобілізувати населення на підтримку путінського режиму й наголошує, що "с каждым месяцем наивных «голубей» в РФ становится все меньше”. “Оскорбления со стороны Запада, военные преступления Украины, заявления о намерении нанести России тотальное поражение и добиться развала страны – все это укрепляет россиян в уверенности о том, что СВО нужно заканчивать полной и тотальной победой. Не по очкам, не по раздельному решению судей, а безусловным нокаутом”, – пишуть російські пропагандисти.

Водночас дезінформатори переконують, що Росію неможливо ні перемогти, ні ізолювати. Тому європейцям та американцям усе одно доведеться зважати на інтереси Москви. Як доказ цього твердження наводять слова відомого американського дипломата-пенсіонера Генрі Кіссінджера: “Россия, без сомнения, должна быть включена в европейское поле”, “Россия в полном смысле является частью Европы”, “Очень важно никогда не обрывать диалог, не допуская, чтобы какая-либо страна, даже если вовлечена в конфликт, не имела уверенности, что ее смогут вновь относить к стану хороших”.

Сьогоднішня ситуація на фронті, коли Росія відійшла з частини окупованих територій, – це все задум Путіна, який, виходячи з цієї логіки, не прагне тотальної перемоги, а займається далекоглядною стратегією та побудовою нового світового устрою: “Что было написано вчера в прессе? "Самое лучшее для Украины – удержать сегодняшние позиции". На большее рассчитывать невозможно. Но удержать их Украине может помочь только один человек. Его зовут Владимир Владимирович Путин. А если он решит, что Украина не должна удержать сегодняшние позиции, она их не удержит”.

теза 2.png

Туреччина покидає НАТО?

Минулого тижня російська пропаганда активно цитувала окремих антизахідних турецьких діячів: “Сегодня все большее число политиков и экспертов приходят к выводу, что времена, когда страна получала многое от альянса как его южный форпост, уходят в прошлое и сегодня НАТО создает для Турции больше проблем, чем дает бонусов”, “Заместитель председателя турецкой партии «Родина» Этхем Санджак заявил, что страна может покинуть НАТО через полгода из-за провокационных действий в адрес Анкары”.

Дезінформатори розповідають, що в Туреччині є впливова сила, якій не подобається участь країни в Альянсі: “турецкая партия «Родина» запустила агитационную кампанию, призывающую власти республики к выходу из Североатлантического альянса”, “она (партия “Родина” — ред.) организует сборы подписей под соответствующими петициями, а также митинги и протесты против размещения военных баз альянса на территории Турции”.

Пропаганда з насолодою цитує функціонерів соціалістичної партії Vatan (рус. “Родина"), які заявляють, що “выход Турции из состава альянса стал чрезвычайной ситуацией и необходимостью для страны.”

РосЗМІ говорять, що в сьогоднішніх реаліях Туреччина більше не отримує вигоди від членства в НАТО: “Раньше Турция действительно многое получала от блока, будучи правой рукой Вашингтона, но теперь НАТО слишком много берёт от Турции, ничего не давая взамен”. Тому так звані експерти в росЗМІ переконують, що можливість виходу Анкари з НАТО може стати близькою реальністю, тому “подобные рассуждения сложно назвать голословными, сказанными красного словца ради”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 34 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

34.png

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні