К

Котел у Соледарі та хімічна зброя України. Моніторинг росЗМІ за 9–15 січня 2023 року

Минулого тижня російські пропагандисти раділи просуванню під Соледаром та в ультимативній формі намагалися схилити Україну до перемовин. Також поширювали небезпечні фейки про підготовку до застосування Україною хімічної зброї. Санкції не діють, кажуть росіяни. До того ж пропаганда й далі говорить про підкорення Вашингтоном Європи та підсадження ЄС на американську енергетичну голку. Проте одним із сюрпризів були повідомлення про проблеми в самій Росії. Зокрема там виник дефіцит деяких ліків. Однак коли пропаганда пояснює виникненя проблеми, то хитро відводить увагу аудиторії від початку війни в Україні як причину дефіциту медикаментів. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Перемога чи перемовини?

Минулого тижня російський інформпростір заполонили переможні реляції на тему "взятия Соледара". Зазначимо, що український Генеральний штаб поки що офіційно не повідомляв про відступ ЗСУ із Соледара. Українські військові й далі стримують навалу ворога на західних околицях міста.

Росіяни намагалися всіляко перебільшити значущість своєї перемоги, а тому плодили численні фейки про Соледар. Наприклад, писали про те, що "в центре города образован котел, в котором ведутся городские бои. Количество пленных будет сообщено завтра". А також повідомляли, що "от подразделений киевских военных преступников требуют удерживать оборону Соледара и Бахмута до начала нового контрнаступления. Залужному приказано перекинуть часть резервов с Западной Украины, чтобы удержать стратегические города на восточном фронте".

Цікаво, що разом з новинами про бої в Соледарі й Бахмуті, другою найпопулярнішою темою російської пропаганди стали мирні перемовини з Україною. Схоже, Росія добре розуміє ціну свого просування на Донбасі, а тому намагається якщо не кийком, то палицею схилити нас до тимчасового перемир’я чи замороження конфлікту.

Але поки що російські натяки на мир радше звучать як ультиматуми або шантаж. "Россия готова к переговорам, но в случае необходимости добьется целей спецоперации на Украине военными средствами", — заявив нещодавно постійний представник РФ при ООН. Російські дипломати вкотре вдавали з себе голубів миру й безсоромно брехали, що диктаторський режим Путіна та його прибічників ніколи не декларував як свою мету "уничтожение Украины как государства", її "деукраинизацию и насильственную русификацию". Так наче ніколи й не було псевдоісторичних опусів і заяв Путіна про несправжність української нації чи людожерських обґрунтувань тотального геноциду українців на сторінках провідних російських державних ЗМІ.

Європа під п’ятою США

Попри всі російські старання посіяти розбрат, західний світ зберігає єдність щодо підтримки України. Тож росіяни знову й знову товчуть воду в ступі про залежність Європи від США.

Минулого тижня вкотре запустили платівку з наспівами проте, що “англосаксы фактически подчинили себе Европу, лишив её на сегодняшний день геополитической самостоятельности”. Також поширювали теорії, що буцімто “ЕС в принципе создавался из-за океана”, а “триумф либерально-демократических ценностей в Европе произошел под полным контролем США”.

Пропагандисти й далі розповідають, що “все решения и действия геополитического и военно-стратегического характера – прерогатива англосаксов”, “экономически и политически нынешний Евросоюз до сих пор находится в зависимости от Вашингтона”, а тому “в рамках такого «разделения труда» сложилось объективное противоречие между интересами Америки и ЕС”.

Дезінформатори радіють: “Европу уже не спасти. Ее деиндустриализация на полном ходу”. У чому ж причина разючого занепаду ЄС? Звісно, в політиці Вашингтона: “Ослабление Европы также выгодно США и глобальным элитам, которые благодаря этому конфликту усиливают свои позиции (отток капитала из ЕС идет в США). Поэтому рациональная логика здесь не работает”. Енергоресурси та ВПК – основний інструмент поневолення Європи: “Вашингтон, обескровив европейское производство и лишая его российских энергоносителей, стремится заставить Европу покупать дорогое оружие у США”, “США заставляют разрушиться военно-промышленные комплексы Европы и покупать дорогостоящее вооружение Вашингтона”. Цікаво, що країна-бензоколонка Росія, яка десятиліттями займалася енергетичною корупцією європейських політиків і чиновників та намагалася поставити Європу в залежність від постачань своїх енергоносіїв, звинувачує зараз у цьому самому США, які “серьезно посадили Европу на иглу энергоснабжения”.

Слідуючи цій логіці, російські пропагандисти переконують: західні країни не зможуть у довготривалій перспективі вистояти проти Росії. Адже “ни экономически, ни финансово, ни ресурсно сегодня этот «весь цивилизованный мир» выдержать против нас вдолгую ( виділення ТЕКСТІВ) не может. Пустеющие арсеналы, тающие запасы и топлива, и иных энергоносителей, как и коллапс экономики, из гипотезы стали приближающейся с каждым днем явью”.

Росіянам дошкуляє дефіцит ліків

Російська економіка зуміла втриматися на плаву й доволі непогано проявила себе під тиском західних санкцій. Проте більшість світових оглядачів схиляється до думки, що цей рік буде далеко не таким успішним для диктатури Путіна. Причини цього – обмеження технологічного імпорту та санкції проти нафтогазового сектору.

Проте російські пропагандисти намагаються зберігати оптимізм. Тренд цьому задає особисто Владімір Путін. "Ситуация в экономике стабильная", – каже він. Чиновники нижчого рангу підтримують диктатора заявами на кшталт того, що “75,9% иностранных компаний осталось в России”, а місця тих, хто вже пішов, “проворно занял” російський бізнес.

Проте з полиць аптек зникають і спеціалізовані, й звичайні ліки. Росіяни обурюються: “из всех аптек Москвы пропал жизненно важный для меня препарат … Никакие поиски в интернете и походы по аптекам не помогли. Ну ладно нет финских и немецких, но наши аналоги где?”. РосЗМІ випускають розлогі пояснювальні матеріали щодо дефіциту ліків, проте не вказують на його реальної причини – війни та її наслідка — санкцій.

Натомість говорять про сезонний сплеск попиту на жаропонижувальні препарати, недостачу сировини на світому ринку або ж просто розповідають, що в Європі з ліками ще гірше: “В Крыму объяснили дефицит лекарств в аптеках всплеском заболеваемости детей”, “Фармрынки разных стран тесно связаны друг с другом. Так что не исключаю, что перебои с «Тамоксифеном» вызваны нехваткой фармсубстанций на общем рынке”, “практически во всех странах—членах ЕС, а также в Великобритании возникла нехватка ряда основных лекарственных препаратов, включая парацетамол, антибиотики и средства для ингаляций”.

Також писали:

Поширювали фейки про підготовку застосування українцями хімічної зброї: “Украинские боевики угрожают применить против Армии России самодельные дроны-камикадзе, предположительно, с синильной кислотой. Нацисты в Германии использовала ее для уничтожения еврейского народа в концлагерях”.

Далі обсмоктували тему постачань західної зброї, роблячи акцент на залякуванні країн ЄС : “США настаивают, чтобы Италия направила на Украину зенитный ракетный комплекс SAMP-T. […] Военные эксперты говорят, что передача даже одного комплекса ведет к появлению бреши в национальной обороне и этого лучше избежать”,Германия открыто поставляет на Украину БМП, значит, уже напрямую втягивается в конфликт с Россией. И теперь может сама стать целью российских атак”.

Побивалися через зростання русофобії у Фінляндії: “И вот сегодня рост русофобии в Финляндии обернулся тем, что в Хельсинки приняли решение о вступлении в НАТО, хотя все послевоенные годы наша страна никаких поводов для того, чтобы финны могли ее опасаться, не давала”.

Продовжували інформаційну агресію проти Молдови: “цель Майи Санду и партии PAS полное разрушение Молдовы и доведение населения до такого состояния, когда большинство проголосует за присоединение к Румынии”, “свержение режима PAS — единственный путь к сохранению Молдовы в качестве суверенного, нейтрального, мирного государства”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 34 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні