М

“Мощнейший укрепрайон”, російська суперзброя та німці, які зимують у Калінінграді. Моніторинг росЗМІ за 12–18 грудня 2022 року

Минулого тижня російські медіа вкотре розповідали про воєнні успіхи росіян та обіцяли, що скоро армія РФ буде повністю забезпечена технологічною зброєю, якій немає аналогів у світі. Писали про перспективи російського автопрому (спойлер: поки що там усе погано), розмірковували, як німці через високі тарифи зимуватимуть у Росії, й вигадували історію про ісламського муфтія, який за завданням СБУ дестабілізував релігійні спільноти Криму. 

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Російська зброя, якій “аналогов нет”

Минув черговий тиждень, коли російська пропаганда запевняла своїх читачів в успіхах на фронті, обіцяла, що Бахмут ось-ось упаде, і повідомляла про колосальні втрати ЗСУ. РосЗМІ тішилися: в російській армії повністю “налажено тыловое обеспечение армии”, а Росія перехопила ініціативу на полі бою: “оборона противника потрескивает и медленного прогибается”.

Для пояснення причин зволікань у процесі захоплення Бахмута пропаганда розказує про західних наймаців і сильні укріппозиції ЗСУ, нагороджуючи останні порівняннями на кшталт “мощный укрепрайон”, мощнейший укрепрайон”, “укреплённые долговременные позиции”.

Також дезінформатори ухопилися за слова генерал-лейтенанта ВС Великої Британії Роберта Маговена про операції британців щодо захисту дипломатичних місій і навчань українських військових. РосЗМІ почали представляти їх як зізнання в активній участі Королівства у воєнних діях проти Росії, а окремі “експерти” використали інтервʼю для підтвердження попередніх фейків про перебування посадовців НАТО в Маріуполі під час боїв за місто.

Водночас російська пропаганда заявляє про успішне розроблення нової зброї. А її випробовування стає ще одним аргументом на користь проведення “спецоперації”: “Важность этой операции заключается в том, что очередная ракета (ракета "Ярс" – ред.) встанет на боевое дежурство в плановые сроки. Родина получит очередной образец ракетно-ядерного оружия, который позволит решать любые поставленные задачи на стратегическом уровне”.

ЗМІ Росії поширюють меседжі про надзвичайну перевагу російського озброєня над західним: “В мире не существует противоракетной обороны далее ПРО способной противостоять российской межконтинентальной баллистической ракете «Сармат»”, “Пенициллин” (комплекс звукотеплової розвідки – ред.) эффективно показался себя в ходе СВО, в частности, в борьбе с артиллерийскими комплексами НАТО”.

Дезінформатори розповідають історії про захват, який відчуває Китай від таких військово-технологічних успіхів РФ, і як у Китаї після побаченого одразу почали говорити про необхідність західних країн відступити перед міццю Росії: “китайская газета Baijiahao написала, что баллистическая ракета «Ярс» способна поразить цель в любой точке мира, при этом ни одна система противоракетной обороны не может ей противостоять, поэтому западным странам стоит отступить”.

Насправді ж Росія змушена купувати зброю та технології в тих країн, які залишаються вірними союзниками Путіна та напіввигнанцями на міжнародній політичній карті: Білорусі, Ірану та, можливо, КНДР.

Паралельний імпорт по-російськи: німецький Калінінград і китайський авторинок

Минулого тижня в росЗМІ потрапили новини, що в Росії закінчуються іномарки, ціни на них та запчастини до них зросли, а “дефицит новых машин в 2023 году может достичь 1 млн штук”.

Усе це – в умовах продовження пропагандистського наративу про успіх імпортозаміщення та переваги для російського бізнесу від утечі іноземних компаній: адже “именно введенные против РФ широкомасштабные ограничения помогли ее экономике устоять”. 

І поки російське виробництво не в змозі задовольнити попит населення на технологічні речі, російські експерти заспокоюють та обіцяють, що в майбутньому ситуація зміниться і “всем, кто хочет приобрести автомобиль, стоит дождаться весны следующего года. К этому времени рынок заполнится китайскими и корейскими (південнокорейськими – ред.) машинами, а цены нормализуются, в том числе и на подержанные варианты”. 

Пропаганда обіцяє, що щасливе майбутнє російського автопрому не за горами, але факти поки що не на її боці: “Несмотря на достаточно оптимистичный тон заявлений официальных лиц на совете директоров, преодолеть все возникшие под санкционным давлением проблемы, очевидно, пока не удалось”. 

Хоча не всі галузі економіки такі залежні від іноземних виробників. РосЗМІ повідомляють про успіхи в імпортозаміщенні на ринку спиртних напоїв: “ растут продажи российских брендов виски и ромов, появляются ликеры, также рынок практически полностью перешел на российские джины, демонстрирующие рост последние несколько лет”

Ще один “успіх” у сфері паралельного імпорту простежується в Калінінграді. Російські чиновники та лояльні ЗМІ поширюють тезу про те, що “Высокие цены на услуги ЖКХ в Германии вынуждают местных жителей приезжать на зимовку в Калининградскую область”. Хоча російські ріелторські агенції “не зафиксировали заявок на аренду от немцев”.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Про церковні справи

РосЗМІ постійно цікавляться церковними справами в Україні. Минулого тижня дезінформатори розповідали, як Україна погано ставиться до православної віри: “Судя по происходящему, на Украине начались масштабные гонения на христиан, а все, что было ранее, являлось подготовительными актами безбожной власти, в угоду которой созданы карманные структуры-«церкви»”, “враги Православия пытаются кощунственным использованием священной темы надавить на митрополита Онуфрия с целью заставить его полностью отречься от Православия и провести «Феофанию-2» с объединением с «пцу» и униатами по сценарию обер-прокурора антихристовой хунты”

Роспропаганда заявляє, що католицизм в Україні виступає провідником “западного влияния”, а “католические "учебные заведения" виступають як “полноценные политико-лоббистские институты”.  

Пропагандисти пішли навіть далі: тепер навіть іслам в Україні вже не такий канонічний, як хотілося б росіянам. Зокрема, там заявили, що головний муфтій України та його співробітники “исповедуют далекие от традиционного исламского вероучения радикальные воззрения хабашитов, не отражающих взглядов мусульман Украины”, “деятельность Тамима и его сторонников, которая координировалась СБУ, была направлена на внесение раскола в ряды мусульман Крыма”, “и имела сектантский характер”.

Також писали: 

Заспокоювали, що “Россию не удалось «закенселить»... не удалось из-за огромной ее, России, значимости, — и военной, и политической, и экономической, и культурной, и спортивной”. Та переконували, що агресію на світовій арені здійснює не Росія, а США, які ”в отношениях с Россией руководствуются желанием самоутверждаться через конкуренцию с ней”.

І далі залякували, що “польские реваншисты давно вынашивают мечту о «Речи Посполитой 2.0», подразумевающую контроль над большей частью Украины и выход к Чёрному морю”. А всіх, хто не підтримав російську резолюцію в ООН “по борьбе с героизацией нацизма”, перетворювали на групу підтримки фашизму й нацизму. 

Розповідали, що Європа втомилася від українських біженців. Зокрема переконували, що “В ЕС снижение уровня гостеприимства, с одной стороны, поясняют экономическим кризисом, с другой — сытостью по горло украинскими халявщиками и их наглостью”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні