З

Зубожілі африканці їдуть помирати за Україну. Моніторинг росЗМІ за 28 листопада — 4 грудня 2022 року

Минулого тижня російські медіа заполонили вихваляння Путіна та заклики до народного єднання з владою. Не припинявся також потік одвічних російських фейків: за Україну воюють лише найманці, а західну зброю продають терористам. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Турбота про мобілізованих

Коли керівництво РФ оголосило мобілізацію, воно втягнуло у війну сотні тисяч росіян. Серед них, вочевидь, наростає невдоволення через нерозуміння цілей і перспектив російської агресії проти України. І апаратники Кремля намагаються всіляко змалювати турботу про мобілізованих та їхніх родичів. Минулого тижня шпальти росЗМІ заполонили повідомлення про створення нових програм допомоги мобілізованим, відкриття реабілітаційних центрів тощо. Очолює цей рух, звісно, сам Владімір Путін: він роздає доручення чиновникам усіх рівнів і заспокоює родичів поранених. Проте з самими солдатами зустрічатися не поспішає: "Пока конкретных планов на встречу Владимира Путина с раненными военными нет, но очевидно, что президент продолжит проводить деловые совещания и беседы с теми, кто имеет отношение к специальной военной операции".

Також російські пропагандисти намагаються підкреслити народний характер "спецоперации" та наголосити на єдності людей з владою. "Мы все относимся к добровольцам, которые, не жалея жизни и здоровья, защищали отечество. Они есть и будут героями", – каже речник Путіна Пєсков.

"Наемники" атакують!

Російські дезінформатори й далі чинять героїчний супротив ордам "польских наемников". Згідно з повідомленнями росЗМІ, поляків в Україні нищать сотнями. Дійшло вже до того, що владі польського міста Ольштин довелося відкрити спеціальний цвинтар: "Из-за гибели польских боевиков в этом городе участились похороны, и это стало проблемой для местных властей: жителей раздражают почти ежедневные процессии, которые сопровождаются залпами … В итоге власти приняли решение организовать отдельное кладбище для наёмников, чтобы избежать излишнего шума. И это кладбище планируют сделать по американскому типу".

Очевидно, з цієї причини на допомогу ЗСУ поспішають … африканці: "Африканцы едут умирать на Украину, чтобы сбежать от нищеты и безработицы, пишут немецкие СМИ. Украинская пропаганда «продает» нищей африканской молодежи обещания получить гражданство Украины, а в случае гибели — крупную компенсацию". Темношкірі вояки "славятся звериной жестокостью", адже належать переважно до "исламских террористов, этнических ополченцев и обычных бандитов". Нещодавно в західних ЗМІ з’явилися свідчення африканських студентів, які навчаються в Росії, що Кремль змушує їх воювати проти України. Схоже, російські пропагандисти намагаються перебити поширення цієї інформації потоками чергової нісенітниці.

Папа вже не той

В одному зі своїх моніторингів ми розповідали про сплеск схвальних відгуків від росЗМІ на адресу Папи Римського Франциска, який раніше буцімто засудив дії Володимира Зеленського.

Минулого тижня російські повідомлення про Папу містили суцільний гнів і ненависть. Приводом стали його слова про жорстокість окремих етносів РФ під час нападу на Україну.

З осудом Папи Римського одразу ж виступило російське МЗС: “Лавров: слова Папы Римского о чеченцах и бурятах не помогают в урегулировании конфликта”, “Представитель МИД России Мария Захарова ранее отметила, что высказывания Папы Римского о чеченцах и бурятах являются запредельным извращением истины”. Критикували Папу й офіційні представники російських релігій: “Его слова осудили МИД РФ, глава буддистов России … и глава Духовного собрания мусульман России”.

Головний миротворець Росії та за сумісництвом голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що Папі Римському варто“более миролюбиво относиться к людям. Его последние высказывания о жестокости российских военных сеют рознь между народами”. І навіть звинуватив лідера католиків у смертях українців: “Его паства в лице представителей НАТО превращает украинцев в пушечное мясо”.

Кумедно, але дехто з російських пропагандистів розцінив критику Папи Франциска як комплімент: “Солдаты отреагировали на слова понтифика прямо противоположно тому, чего он хотел добиться. Они отметили, что наши бойцы с достоинством воюют и воюют хорошо, что их заметили, на них обратили внимание. Значит, они делают свое дело так, как надо”.

Феномен Путіна

Минулого тижня російські пропагандистські медіа вирішили нагадати, що Путін – найвеличніший лідер сучасності, та вкотре розказали про абсолютні цифри підтримки дій президента: “Ранее исследования ВЦИОМ показали, что 78,7% жителей России доверяют президенту РФ Владимиру Путину, а его деятельность одобряют 75% соотечественников”, “Результаты изучения социологического мнения свидетельствуют о том, что действия президента, вооруженных сил России, действия РФ в целом полностью одобряются подавляющим большинством граждан, которые считают их оправданными”.

Офіційні посадові особи також активно доєднуються до вихваляння свого лідера та називають результати “соцопитувань” не інакше як “феноменом Путина”: ”Высокий рейтинг доверия президенту РФ Владимиру Путину доказывает, что он работает эффективно на благо россиян и отвечает чаяниям людей”.

Деякі російські політичні оглядачі заявляли, що “люди доверяют Путину системно, на более глубинном уровне, чем нравится или не нравится актуальная ситуация”.

Так російські пропагандисти закликають людей вірити Путіну й натякають, що віра в Путіна – це протидія західним впливам: “Наши оппоненты за рубежом давно ждут, когда же произойдет снижение рейтинга, предвещают это регулярно, однако с марта 2022 года и до настоящего времени рейтинг президента остается практически неизменным, колеблясь в масштабах 2–4 процентов”.

Також писали:

Поширювали чергові фейки та заяви про те, що зброю з України перепродують терористам і злочинцям: «Уже не раз […] командиры и представители украинской власти были уличены в продаже оружия на все тот же Запад», «Во Франции боятся, что переданное Киеву оружие окажется в руках "врагов Запада"», «Украинский кризис спровоцировал распространение в странах бассейна озера Чад оружия, которое попадает в руки действующих в регионе террористических группировок».

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (17 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні