Н

Національний мультимедійний тест чи ЗНО? Чиновники ще не вирішили, якою буде вступна кампанія до ВНЗ наступного року

Заступниця керівника Українського центру оцінювання якості освіти про цьогорічну вступну кампанію

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет нещодавно повідомив, що через війну МОН як альтернативу ЗНО наступного року для вступу у виші розглядає удосконалений Національний мультипредметний тест (НМТ). Від самого призначення Шкарлета міністром його підозрювали в намаганні ліквідувати ЗНО на догоду ректорам, які хотіли б повернути корупційні схеми при вступі. Наскільки ефективним виявився Національний мультипредметний тест і які зміни до нього планують запровадити цього року, ТЕКСТИ попросили прокоментувати заступницю директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяну Вакуленко.

Нагадаємо, цього року учні вже складали НМТ, яким замінили незалежне оцінювання на час війни. Мультипредметний тест мав 60 завдань з трьох предметів: української мови, математики й історії України. Відбувався він в онлайн-форматі. Тест багато критикували батьки й абітурієнти, зокрема за те, що учні, які поглиблено вивчали складні технічні предмети, не змогли пройти на державне фінансування, бо менше уваги приділяли історії, яку не панували складати, але їм довелося через зміну правил. В інтерв’ю ТЕКСТАМ Тетяна Вакуленко визнає цю проблему, але не говорить, що саме зробив Центр оцінювання якості освіти, щоб її усунути.

Тетяна Вакуленко: Цього року Національний мультимедійний тест (НМТ) склали понад 230 тис. вступників, з них понад 23 тис. зробили це за кордоном. НМТ складали абітурієнти, які планували вступати на бюджет, а також на контракт для вступу на деякі висококонкурентні спеціальності. Окрім України, оцінювання відбувалося в 32 країнах світу. Не виникає сумнівів, що НМТ дав змогу дібрати студентів до закладів вищої освіти попри чималі труднощі в організації оцінювання. В усякому разі, тестування відбулося й виконало свою основну функцію.

Очевидно, НМТ має певні недоліки, порівняно з класичним ЗНО, адже комплексне комп’ютерне оцінювання розробили й запустили менш ніж за 4 місяці. А провідні освітні країни готуються до таких тестувань роками. У разі використання НМТ у наступні роки важливо доопрацювати оцінювання, щоб воно не лише давало змогу здійснювати прозорий відбір до закладів вищої освіти, а й було логічним продовженням загальної середньої освіти.

— Чи може НМТ бути повноцінним замінником ЗНО?

НМТ як комп’ютерне оцінювання може бути наступним етапом розвитку ЗНО, але тоді цей тест має відбуватися з усього кола предметів ЗНО. Також важливо розширити кількість типів завдань, запропонованих на тестуванні. Загалом вступний тест, комп’ютерний чи паперовий, має бути представлений з усіх предметів, з яких раніше здійснювали ЗНО.

Вступник має обирати предмети, які визначатимуть його вступ відповідно до обраної спеціальності. Визначення обов’язкових предметів також важливе, однак якщо абітурієнт вступає, наприклад, на спеціальності, пов'язані з хімічною інженерією, то, звичайно, необхідно, щоб він складав хімію; якщо вступає на медицину — то біологію. Нагадаю, що цього року всі вступники складали універсальний набір предметів: українська мова, математика й історія України. Це був вимушений крок, пов’язаний зі складністю підготування тестів у вкрай короткі терміни. Щоб тест добре працював, важливо також, щоб він містив достатню кількість завдань, а в учасників був час на їх осмислене виконання — це потрібно взяти до уваги при підготовленні НМТ.

Загалом в ідеї комп'ютерного тестування немає нічого поганого. Це усталена практика, яку застосовують у багатьох країнах світу. Підходи до адміністрування тестувань схожі на ті, які використовують у ЗНО. Але щоб цей текст мав хороші показники, він має бути довшим з кожного блоку й, відповідно, на виконання завдань має бути надано більше часу, а всередині тесту має бути більше завдань.

— Чому ЗНО не можна було організувати в його класичній формі в тих регіонах, де не відбувалися воєнні дії?

Умови вступу до закладів вищої освіти мають бути однаковими для всіх вступників. Як можна порівнювати оцінки, що їх учасник отримав на тесті з трьох предметів, які він писав 2 год, чи з п'яти предметів, на кожен з яких відведено по 2 год. Вступники, які наразі перебувають у Закарпатті, Харкові й Варшаві, мають брати участь у прозорих випробуваннях, однакових за змістом і підходами до організації.

Звичайно, класичне ЗНО з повноцінними тестами, завданнями з розгорнутою формою відповіді та 30 навчальними предметами — ідеальний варіант вступних випробувань, однак ми всі розуміємо, що нині є істотні ризики в його організації.

312366163_1822881414741048_9149393808474375485_n.jpg

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Фото з її фб-сторінки

— Чи була все ж необхідність замінити ЗНО цим тестом?

У 2022 році очевидно, що організувати класичне ЗНО було неможливо, адже поставали питання друку й доставлення тестових матеріалів, значні безпекові загрози тощо. НМТ став оптимальним інструментом відбору до закладів вищої освіти, зважаючи на обставини.

Щодо 2023 року, то наразі розглядаємо й можливість проведення ЗНО, і можливість проведення НМТ. Нині видається, що доопрацьований варіант НМТ є ймовірнішим вступним випробуванням. Адже події на фронті надзвичайно гострі. НМТ може бути адекватним інструментом відбору вступників, проте щоб зробити його ефективним, оцінювання потребує доопрацювань.

— НМТ відбувався в спеціальних приміщеннях. Чи такою самою є практика тестування в інших країнах?

НМТ дійсно відбувався в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях — тимчасових екзаменаційних центрах. Звісно, є технології, що дають учасникам змогу проходити тестування вдома, однак щоб результати були об’єктивними, важливо уникати списування й використання сторонньої допомоги. Такий підхід вимагає онлайнового прокторингу, який є доволі дорогою і складною технологією для застосування. Саме тому в більшості країн масові оцінювання відбуваються у спеціальних центрах, схожих на ті, що їх обласні військові адміністрації й заклади освіти обладнали для НМТ.

— Коли очікувати на рішення про формат вступних випробувань?

Представники уряду й Міністерство освіти і науки України найближчим часом повідомлять вступників про умови вступної кампанії у 2023 році.

зно вступ освіта

Знак гривні
Знак гривні