В

“Вагнер” воює проти “Моцарта”, а Київ — проти православ’я. Моніторинг росЗМІ за 21–27 листопада 2022 року

Минулого тижня російські медіа поширювали фейки, що українська влада мобілізує на війну лише населення російськомовних регіонів. За їхньою версією, так Київ хоче придушити спротив своєму режиму. Також у росЗМІ пояснювали справжній мотив обшуків у Києво-Печерській лаврі: від сатаністів в українській владі до цілей американської політики. Багато розповідали про конфлікти між європейцями та США. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

вава.png

В Україні мобілізують лише російськомовних

Російська пропаганда й далі активно розкручує фейки про дискримінацію російськомовних регіонів в Україні. Раніше ми вже повідомляли, що росЗМІ поширювали дезінформацію про нібито відсутність електропостачання в Одесі через перенаправлення електроенергії до “більш патріотичних регіонів та міст”, наприклад у Львів.

Минулого тижня інформаційна обслуга Кремля розповідала, що в Україні нібито почали масово мобілізовувати жителів “російськомовних областей”: “При этом мобилизация практически не затрагивает западные области”. Російські помийки навіть вигадали історію про власні джерела в ЗСУ, які повідомили їм цю інформацію: “По сведениям от наших источников в ВСУ, всеобщая и поголовная мобилизация ведется только в русскоязычных областях Украины — в Николаевской, Днепропетровской, Черкасской", — заявил собеседник РИА "Новости", “В русскоязычных областях — Николаевской, Днепропетровской, Черкасской и подконтрольной Киеву части Запорожской области — проходит поголовная мобилизация. В этих территориях больше русских — порядка 15-20%. В областях Западной Украины русских — 3-4%, там мобилизация не проводится”.

РосЗМІ вигадали також пояснення: “ВСУ планируют провести мобилизацию граждан призывного возраста в Херсоне и на правом берегу Днепра. Как стало известно от источников в украинских войсках, там думают, что жители разных областей Украины укрывались от призыва на территории Херсонской области, когда въехать в регион могли все желающие”.

Такими повідомленнями дезінформатори не лише намагаються вигадати картинку, наче Київ зменшує кількість російськомовних, які можуть стати потенційними союзниками РФ, а й твердять, що відсутність мобілізації в Західній Україні демонструє відсутність високого рівня патріотизму в українському суспільстві: “Мобилизация на Украине показала простую вещь: те, кто громче всех кричит о патриотизме, меньше всего способны воевать. Это, в частности, касается жителей Галичины”, “среди «патриотов Украины» велико число дезертиров”.

А щоб пояснити відсутність перемог російської армії, зокрема нездатність швидко захопити Бахмут, пропаганда використовує фейки про війська НАТО та приватні військові компанії, які воюють в Україні: “Ранее в Артемовске заметили полковника морской пехоты США в отставке, основателя частной военной компании «Моцарт» Эндрю (Энди) Милберна”, “До недавнего времени организация состояла из нескольких десятков отставных офицеров из западных стран, которые работали инструкторами для ВСУ. Источники отмечают, что сейчас численность американских «моцартов» могла возрасти, и в настоящее время наёмники этой ЧВК принимают непосредственное участие в боевых действиях на бахмутском направлении”.

Цікаво, що прокуратура Росії поки що відстає у своїх висновках щодо діяльності натівців в Україні. Якщо росЗМІ вже винесли власний вердикт, то слідчий комітет Росії поки лише “в рамках расследования уголовных дел проверит информацию о том, что в военных действиях на стороне Киева участвуют наёмники из стран НАТО”.

Європа проти США

Минулого тижня російська пропаганда смакувала повідомлення в іноземній пресі про напруження відносин між США та ЄС через економічні питання. Зокрема такого висновку росЗМІ дійшли, коли прочитали матеріал політичного видання Politico: “В материале отмечается, что среди высокопоставленных европейских политиков произошел раскол, поскольку все больше чиновников считают, что США наживаются на текущей ситуации”.

Кремль очікує на кризу у відносинах і розкол в антиросійському таборі. Тому російські дезінформатори вкотре активно тиражують обіцянки, що підтримка України ось-ось посипиться. РосЗМІ повідомляють, що “в Европе начали понимать суть происходящего”, “Олаф Шольц и Эммануэль Макрон достигли взаимопонимания в нескольких вопросах: нарастающей тревоги по поводу недобросовестной конкуренции со стороны США и потенциальной необходимости для Европы нанести ответный удар”.

Разом з такими меседжами росЗМІ радо пишуть, що "накануне в Лейпциге прошли антиамериканские протестные акции , в которых, по подсчетам организаторов, приняли участие более шести тысяч человек”, “На акции преобладали антинатовские и антиамериканские лозунги: «Американцы – убийцы наций», «Базы НАТО, вон», «Дайте деньги молодёжи, а не НАТО!»".

Паралельно широко публікують новини про бойкот європейцями антиросійських санкцій, які шкодять насамперед мешканцям ЄС: “Марш против антироссийских санкций прошел в Вене. Участники акции выступили за нейтралитет Австрии и мир с Россией”, “В октябре тысячи людей в различных землях бывшей ГДР вышли на массовые акции, направленные против энергетической политики официального Берлина, антироссийских санкций и позиции властей ФРГ в отношении конфликта на Украине. Демонстранты требовали прекратить поставлять оружие киевскому режиму и начать переговоры о мирном урегулировании кризиса”.

Звичайно, головними противниками миру російська пропаганда виставляє також США, які намагаються затягнути війну задля власних інтересів: “Американский лидер Джо Байден использует климатическую повестку и специально затягивает конфликт на Украине, ведь он хочет получить от этого денежную выгоду”, “Киевский режим существует на американские деньги, поэтому вступление Украины в переговорный процесс с РФ возможно только по настоянию Соединенных Штатов”, “Соратник Эрдогана обвинил США в затягивании конфронтации на Украине”.

“Десатанізація” Києва

Повідомлення про обшуки в Києво-Печерській лаврі неабияк обурили російські пропагандистські ЗМІ. Ця подія змусила пропагандистів ще раз згадати про нещодавно оновлену мету так званої спеціальної військової операції (“СВО”) Росії як “десатанізація України”: “результатом СВО является полное уничтожение проявлений сатанизма (шайтанов, бандеровцев, нацистов)”. Пропагандисть аж змагаються в тому, як влучніше описати Україну. Одна з версій — що це місце, “где христианство уступает разнообразным сектам — от РУН-веры до Константинопольского «патриархата», от УГКЦ до «ПЦУ-СЦУ». Где на месте доверия — неверие и доносы. Где священное рухнуло, и на его обломках пляшут мелкие и мелочные бесы”.

Пропаганда лякає, що українська влада воює проти православ’я загалом, а не проти агентів впливу Московського патріархату в Україні: “Но и на этом Киев не остановится. Украинский режим будет уничтожать Православие и дальше. Это веский повод для всех православных людей на Украине, у которых еще сохранилась совесть и вера в Бога, наконец, отказать этой власти в повиновении, деятельно ожидать прихода русских и во всем этому способствовать”, “Для них православная церковь не является родной или даже уважаемой. Настоящая, истинная православная вера на Украине, безусловно, является неким постоянным напоминанием Владимиру Зеленскому и его команде о том, что они являются ущербными подонками”. В російському уявленні православні — це тільки РПЦ, і, схоже, вони дійсно в це вірять.

А окремі дезінформатори зазначають, що обшуки в установах УПЦ Московського патріархату — справа рук США, які прагнуть “оторвать украинцев от русских, разрушить национальную идентичность, в этом смысле православная вера — именно то, по чему они хотят сейчас бить.”

ваа.png

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (17 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

паппап.png

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні